fbpx

Poslansko vprašanje: Kako se namerava ministrstvo za zdravje lotiti skrajševanja čakalnih dob?

Anja Bah Žibret (Foto: Daniel Novakovic/STA)

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s skrajševanjem (pre)dolgih čakalnih dob.

Kot v pismu razlaga poslanka, je slovensko zdravstvo pretresla afera brisanja napotnic. Še danes se vsakodnevno dogaja, da nekateri pacienti izgubijo termin pregleda. Pri vsem tem pa je najbolj nesprejemljivo ministrovo preusmerjanje krivde na druge.

Poudarila je, da je bila ena pomembnejših zavez v koalicijski pogodbi s področja zdravstva tudi skrajševanje (pre)dolgih čakalnih dob. Hitri pregled podatkov v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje pokaže, da pozitivnih učinkov vaših ukrepov ni. “Vemo, da je bilo za odpravo nedopustno dolgih čakalnih dob sprejetih cel kup ukrepov, pa še ni nekih otipljivih rezultatov,” je za portal MMC podal oceno zastopnik pacientovih pravic v Ljubljani Marjan Sušelj.

Poslanka meni, da je res skrajni čas, da minister prevzame odgovornost in se sooči z dejstvom, da je kot minister neuspešen, zaradi česar pa trpi sistem, zaposleni v zdravstvu in pacienti.

Zato jo glede na dosedanje neučinkovite ukrepe v zvezi s skrajševanjem (pre)dolgih čakalnih dob zanima, kaj namerava Bešič Loredan storiti na Ministrstvu za zdravje in kako se namerava resno lotiti te pereče problematike.

Najšibkejši člen

Spomnimo, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je v zadnjem času izkazal kot eden najšibkejših členov Golobove koalicije (čeprav deloma le zato, ker se težave v zdravstvu najhitreje in najbolj očitno dotaknejo državljanov, neuspehi drugih ministrstev pa delujejo na daljši rok). Več kot očitno je, da minister ni dorasel funkciji.

Z osebnimi grožnjami želi obračunati z zdravniki (najbolj deficitarnemu poklicu v državi), napotnice se še vedno brišejo, MZ pa ne ve, zakaj. S svojimi izjavami, da cepiva ne delujejo, je dosegel, da se je akcija cepljenja proti covid-19 skoraj povsem ustavila ter tudi dopustil dobesedni zlom zdravstva v največjem mestu v državi. Večinski mediji ga ne bodo mogli več dolgo braniti, saj je jasno, da so razmere alarmantne, minister pa se obnaša, kot da ni nič narobe in ne prevzema nikakršne odgovornosti. Bomo kmalu priča drugemu padlemu ministru v Golobovi vladi?

Andrej Žitnik