fbpx

Štefanecu se Cerarjev posel z ograjo in podjetjem Minis ne zdi sporen

(Foto: Bobo)

Vlada Mira Cerarja je malo podjetje Minis iz Žalca najela za postavitev žičnate ograje in mu za to plačala okoli pol milijona evrov. To je trikrat več, kot je podjetje zaslužilo v vseh letih svojega poslovanja. Strokovnjaki svarijo, da je bil postopek naročanja netransparenten, obstaja pa tudi možnost koruptivnega tveganja.

Podjetje Minis, ki je v letih svojega delovanja prišlo od 0 evrov dobička v letu 2011 do slabih 200 tisoč evrov v letu 2014, je očitno zadelo terno. Ministrstvo za notranje zadeve jim je po neuradnih podatkih plačalo kar pol milijona evrov za postavitev žičnate ograje na južni meji. Nato pa je odjeknila še novica, da je imelo žalsko podjetje do nedavnega prostore v isti stavbi v Žalcu kot lokalna SMC.

Za mnenje o sumljivem izboru ponudnika smo prosili Bojana Dobovška, nekdanjega poslanca SMC in strokovnjaka za kriminaliteto, Transparency International Slovenije in Komisijo za preprečevanje korupcije.

Med netransparentnostjo in možnostjo korupcije
Bojan Dobovšek meni, “da je treba najprej razčistiti, kakšne so varnostne razmere v Sloveniji, ali so normalne ali smo ogroženi. Po tem lahko ugotavljamo, kakšne vrste razpis bi moral biti za to zadevo”. Po njegovem mnenju je treba analizirati dosedanje poslovanje in finančno stanje stranke, preden se z njo sklene posel.

“Če nisi skrbno preveril stranke, se lahko ustvarja videz pristranskosti, ta pa kaže na možnost koruptivnih tveganj,” pravi Dobovšek.

To je anomalija v sistemu o javnem naročanju
Pri Transparency International so povedali, da sámo dejstvo, da je vlada podjetje Minis najela brez razpisa, ni koruptivno, saj jim to zakon v izjemnih primerih omogoča. Menijo pa, da je anomalija sistema o javnem naročanju, da lahko tako podjetje sodeluje v poslih z državo.

Samo dejstvo, da je imelo podjetje sedež v istih prostorih kot SMC Žalec, se jim ne zdi sporno, pravijo pa, “da je vsekakor potrebno preveriti, ali je to dejstvo kakorkoli vplivalo na izbor in preveriti možna nasprotja interesov posameznih akterjev v postopkih naročanja”.

Dejstva, da je podjetje pred nekaj dnevi izpraznilo svoje poslovne prostore, pri Transparency International ne komentirajo, se jim pa zdi, “da to meče senco dvoma na postopek javnega naročila, kar pri že tako nizki stopnji zaupanja v porabo javnega denarja vsekakor ni dobro. Vsekakor je potrebno preveriti reference omenjenega podjetja za naročeni posel”.

V KPK pravijo, da korupcije ni
Pri KPK so bili z odgovori bolj skopi. Pravijo sicer, da se jim posel po vseh dosedanjih informacijah ne zdi koruptiven, je pa res, “da je lahko oddaja naročila brez javnega razpisa sicer v določenih primerih dopustna, ni pa to transparenten način oddaje naročila,” so zapisali pri KPK.

A. R.