fbpx

Posvet uspel: Redne ali predčasne volitve, mi smo pripravljeni!

(Foto: SDS)

Več kot 200 članov Slovenske demokratske stranke (SDS) je na celodnevnem posvetu v Mariboru optimistično razpravljalo o načrtih za leto 2017. Naredili so celovito analizo dela v tekočem mandatu in stanja v stranki, temeljito pa so se pogovorili tudi o ključnih izzivih, ki so pred slovensko družbo, politiko in gospodarstvom.

Delegati in razpravljavci so se dotaknili gospodarskega položaja, zapletov v sodstvu in arbitraže ter spregovorili o zadnjih dogodkih v zvezi z migrantsko krizo ter aktualnem dogajanju v zunanji politiki. Tekom razprave je bilo predstavljenih veliko kvalitetnih idej, ki jih bo stranka v prihajajočih tednih in mesecih realizirala. “Današnji pogovor in razpoloženje med vsemi delegati sta bila zelo optimistična in polna upanja na boljše čase,” je poudaril predsednik Sveta SDS dr. France Cukjati.

V največji opozicijski stranki so v tekočem mandatu med drugim vložili 72 zakonskih predlogov in aktov, 1 ustavno spremembo in 3 oz. 4 predloge za javno predstavitev mnenj, 15-krat oz. 16-krat (1-krat prispevali podpise) pa za sklic izrednih sej Državnega zbora.

Priprave na Kongres SDS v polnem teku
Po posvetu sta sledili seja Izvršilnega odbora SDS in redna seja Sveta SDS. Kot je dejal dr. Cukjati, je Svet SDS sprejel sklepe, povezane s pripravami na kongres, ki bo potekal 20. maja letos. “Imenovani so predvolilni odbori, ki bodo pripravljali in zbirali vse kandidature, ki se vlagajo do konca aprila,” je pojasnil predsednik Sveta SDS in izrazil prepričanje, da bo kongres, na katerem se voli predsednika stranke, Izvršilni odbor in Nadzorni odbor, uspešen.

V SDS so v tekočem mandatu vložili tudi 84 zahtev za sklic nujnih sej delovnih teles. Vsi pa se zagotovo dobro spomnimo vsebinskih razprav opozicijskih poslancev na interpelacijah proti posameznim ministrom in ministricam ter celo celotni vladi. Do sedaj smo jih na predlog SDS videli kar šest.

SDS na predsedniške volitve s kandidatom, ki bo izvoljiv
Dr. France Cukjati je komentiral tudi postopek imenovanja kandidata za letošnje volitve predsednika republike. Dejal je, da v SDS imena predsedniškega kandidata še nimajo, in poudaril: “Naša strategija bo, da bi Slovenija dobila čim boljšega kandidata, ki bo tudi izvoljiv.”

Predsednik Sveta SDS dr. France Cukjati (foto: Nova24TV).

Predsednik Sveta SDS dr. France Cukjati (foto: Nova24TV).

V SDS pripravljeni na vse
V največji opozicijski stranki SDS poudarjajo, da so pripravljeni, tako na redne kot na predčasne volitve, če bo do njih prišlo. “Evidentiranih je večje število kandidatov, ki pa so še vedno v postopku izbire,” je pojasnil dr. Cukjati in dodal: “Mi računamo na vse možne variante.”

Jure Ferjan