fbpx

Potrošniki jezni! Halal mesne proizvode, neprijazne do živali, ima tudi Podravka!

Foto: Twitter, iStock

Čeprav je v Sloveniji prepovedano halal-klanje, to ne zaustavi nekaterih predelovalnih podjetij in trgovskih verig, da ne bi prodajali tovrstnih izdelkov. Tokrat so izdelke halal našli pri Podravki.

Halal-klanje je krut način zakola živali, ki ne sme biti omamljena, opravljen pa mora biti po točno določenih pravilih, ki jih zapoveduje islam. Svoj čas se je zaradi čistega miru in spoštovanja verske svobode muslimanov dopuščalo tudi tovrstno početje.

Toda v zadnjem času je zaradi razkritja nečloveškega ravnanja z živalmi in počasnega ter mukotrpnega umiranja v klavnicah vse več pozivov proti islamskemu obrednemu klanju, ki je po strogih islamskih zakonih edino dopustno za uživanje živalskega mesa. Poleg tega je ustavno sodišče zavrnilo ustavno pobudo islamske skupnosti za oceno ustavnosti 25. člena zakona o zaščiti živali, ki določa, da se mora vsako žival pred zakolom omamiti.

Sodniki so se oprli na ustavno zapovedano varstvo živali pred mučenjem, ki zajema tudi prizadevanja zakonodajalca, da prepreči, ublaži ali omili telesno neprijetne občutke bolečine, stresa in strahu, ki jih živalim povzroča človek. Varovanje dobrobiti živali s tega vidika je del morale in je ustavno dopusten cilj posega v versko svobodo.

C. Š.