fbpx

Pozabila na etiko in moralo: Kako je Anja Kopač Mrak spregledala, da je direktorica CSD Velenje Valerija Kidrič iz SMC glasovala sama zase in ignorirala zahtevo KPK

Anja Kopač (foto: STA)

“Še ena Cerarjeva floskula – članica SMC, sicer aktualna direktorica CSD Velenje, pozabila na moralo in etiko,” je zapisano v anonimnem pismu, ki smo ga skupaj z dokazi prejeli v uredništvu Nove24tv.

V uredništvu smo prejeli anonimno pismo, da se direktorica Centra za socialno delo Velenje Valerija Kidrič, ki je 1. februarja 2017 prevzela vodenje tega CSD in je bila pred tem direktorica CSD Slovenska Bistrica, še prej pa članica sveta zavoda, ki je v svetu zavoda zastopala interese zaposlenih na CSD, na javni razpis za direktorja Centra za socialno delo Slovenska Bistrica menda sploh ni prijavila. “Svet zavoda se je odločil, da bo imenoval vršilca dolžnosti, in sicer njo, ki pa se pri tem ni izločila, ampak je glasovala zase in pri tem pozabila na MORALO in ETIKO,” razkriva anonimno pismo, ki je podpisano kot “Opazovalci”. Ob tem anonimka še nadaljuje: “Kljub opozorilom dopisa pristojnega ministrstva, naj nezakonitost odpravijo, le te niso odpravili in so ignorirali dopis v celoti. Kasneje se je v mailu članom sveta in ministrstvu opravičila, da ni vedela za Zakon o preprečevanju korupcije in integritete. Zadevo je obravnavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije in ji naložila kazen.”

KPK zahteval, da CSD Slovenska Bistrica sklep razveljavi 
V priloženem dokumentu – sistemskem načelnem mnenju Komisije za preprečevanje korupcije – je zapisana ugotovitev, da “je prišlo do nedovoljenega nasprotja interesov po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, ko je na seji sveta zavoda dne 11. 4. 2013 članica sveta zavoda CSD Slovenska Bistrica ga. Valerija Kidrič glasovala zase v zadevi imenovanja v. d. direktorja zavoda CSD Slovenska Bistrica.” V sistemskem načelnem mnenju KPK je še zapisano, da “bi se moral član, ki je kandidat za določen položaj, izločiti iz vseh faz postopka za izbiro kandidata, vključno s fazo glasovanja, pri tem pa ni pomembno, ali ima ta kandidat odločilen glas ali ne.” Na koncu še piše: “Pričakujemo, da bo svet zavoda CSD Slovenska Bistrica upošteval zgoraj navedeno stališče ministrstva, ki se nanaša na sistemsko načelno mnenje KPK, tako da bo sklep o glasovanju za v. d. direktorja z dne 11. 4. 2013 razveljavil in o tem ponovno odločal na svoji seji.”

Foto: printscreen

Foto: printscreeen

Kidričeva res ni vedela za določbe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ali se je le sprenevedala?
Po tem, ko je KPK predlagal, da se razveljavi sklep o glasovanju za v. d. direktorja omenjenega centra za socialno delo pa je Valerija Kidrič pisala članicam in članom Sveta CSD Slovenska Bistrica, pa tudi Meliti Valant in Davorju Dominkušu z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar je razvidno iz priloženih dokumentov, in zapisala: “Ob tem bi povedala, da žal v času glasovanja nisem bila seznanjena z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.” In dodala: “V kolikor bi to vedela, vam zagotavljam, da bi ravnala v skladu s pozitivno zakonodajo.” Ob tem je skoraj neverjetno, da človek na takšnem položaju naj ne bi poznal osnovnih določil omenjenega zakona oziroma vsaj tistih, ki se nanašajo na imenovanje na položaj.

Foto: printscreen

V anonimki pa je na koncu še zapisano, da je “sporno, kako bo takšna oseba CSD Velenje vodila ZAKONITO, če je v letu 2013 načrtno ignorirala dopis pristojnega ministrstva“. V tem dopisu, ki ga anonimka omenja in pod katerega je podpisan Dominkuš, je jasno: “Na Direktoratu za socialne zadeve pričakujemo, da bo svet zavoda skladno z navedenim mnenjem sklical sejo, na kateri bo obravnaval nastalo situacijo in ustrezno ukrepal.” Vlada je nato Dominkuša po sedmih letih vodenja direktorata razrešila, zakaj, pa niso pojasnili. Neuradno naj bi moral oditi s položaja zaradi nepravilnosti pri reševanju pritožb glede dodelitve socialnih prejemkov, je takrat poročal spletni portal RTV Slovenije.

Foto: printscreen

“Po njenih dejanjih je moč sklepati, da bo ravnala nemoralno in neetično”
Anonimka pa še črnogledo zaključuje glede primera koroških dečkov, torej, da je pričakovati, da se bo agonija teh dveh fantkov v Velenju peljala še naprej. “Po vseh njenih dejanjih je moč sklepati, da bo ravnala zelo nemoralno in neetično. Ministrica pa jo je imenovala samo zaradi članstva v stranki SMC. Vsekakor pa velja omeniti, da diha tudi po stranki SD in velja za člana, ki posreduje informacije v oba pola. To je moč sklepati po njeni udeležbi na prvem in žal edinem sestanku stranke SMC v Slovenski Bistrici in vprašanju, ali bo stranka SD v koaliciji in če bo Anja Kopač Mrak ministrica za delo …”

M. S.