Pozitiven premik: Pred osnovno šolo v Rogatcu odstranili kip zločinca Kardelja!

Odstranjen kip komunističnega tirana Edvarda Kardelja pred osnovno šolo Rogatec.

Zamenjava vodstva osnovne šole Rogatec je imela za posledico tudi pomemben premik, saj je glavni vhod v šolsko poslopje končno osvobojen velike sramote – to je kipa komunističnega zločinca Edvarda Kardelja. Očitno so v OŠ Rogatec prisluhnili pozivu Evropskega parlamenta, kjer je bila na septembrski seji z veliko večino sprejeta resolucija o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope.

Pred kratkim so po družabnih omrežjih zaokrožile fotografije osnovne šole Rogatec, ki jo je še do nedavnega krasil kip komunističnega revolucionarja Edvarda Kardelja. Od nedavnega omenjenega kipa ni več.

Kot nam je pojasnil občinski svetnik iz vrst SDS Viki Božak, ki si je dolgo časa prizadeval za odstranitev kipa, je k temu največ prispevala nova ravnateljica osnovne šole. Slednja je očitno zmogla to, kar dolgoletnemu županu Rogatca Martinu Mikuliču (NSi) ni uspelo storiti v svojem 25-letnem vodenju občine.

In kdo je ravnateljica OŠ Rogatec? Gre za Alenko Virant, ki je bila imenovana 5. junija letos, njeno imenovanje pa ni minilo brez zapletov, saj je malo pred tem iz sveta zavoda šole odstopilo pet predstavnic te šole, in sicer zaradi “neprestanih pritiskov in obstrukcij v delovanju sveta zavoda in v postopku imenovanja ravnatelja“. Kljub temu je bila nova ravnateljica imenovana, svoj mandat je začela 18. septembra.

Ravnatelj SMC kipa ni želel odstraniti
Pred Virantovo je bil ravnatelj te osnovne šole Viljem Prelovšek, o katerem so nekateri mediji poročali, da je osnovni šoli zapustil hude dolgove, ki naj bi znašali celo 90 tisoč evrov, ob tem pa naj bi šolskega hišnika celo izrabljal za delo na svojem vikendu. Finančno naj bi posloval precej po domače, saj je skrbel za nezakonita odpuščanja z delovnih mest, nato pa za plačilo odpravnin najemal kredite, namenjene nujnim popravilom v šolskem objektu.

Naj ob tem povemo, da je bil Prelovšek nekoč občinski svetnik na listi SMC, zdaj je znova občinski svetnik, izvoljen na listi Hrast, kandidiral je tudi za rogaškega župana. Z njegovim odhodom z mesta ravnatelja pa naj bi se znova normalizirali tudi odnosi med osnovno šolo ter občino.

Odstranitev totalitarnih simbolov je znak normalizacije
Zamenjava vodstva OŠ Rogatec pa je imela za posledico tudi pomemben premik, saj je glavni vhod v šolsko poslopje končno osvobojen velike sramote – to je kipa komunističnega zločinca Edvarda Kardelja. Očitno so v OŠ Rogatec prisluhnili pozivu Evropskega parlamenta, kjer je bila na septembrski seji z veliko večino sprejeta resolucija o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Zanjo je glasovalo 535 evropskih poslancev, ki so s tem ponovno opozorili na zgodovinska dejstva glede totalitarnih režimov, spomnili na spoštovanje žrtev vseh totalitarizmov in pozvali države, naj z ustreznimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se takšna hudodelstva ponovila. Evropski poslanci so med režime, ki veljajo za totalitarne, uvrstili fašizem, nacizem, stalinizem in komunizem. Bodo ta korak posnemale tudi druge občine?

Demokracija

 • Rožle

  A bo cel mesec samo še scal !!!?
  More ta naš vreme dobesedno vzet to, da je —
  NOVEMBER RAIN ..?

 • Sv. Jurij

  Zmagovalec vedno piše zgodovino po svoje, ker ima po svoje prav oz pravo v svojih rokah.

 • Franc Šink

  Odstranitev spomenika ni dovolj. Treba je odstranitev miselnosti. Predvsem njegove.

  • VERZIFIKATOR

   Kakor koli, gre rogatcu slava, svojčas vislice so tam imeli, vseh vrst lopovi na njih viseli, zdaj po dolgem času šla je glava. Da telo se še presneto giblje, dragi Franc, žal čista je resnica, a prišla bo tudi ponj pravica, brez skrbi, se šepavec zaziblje.

 • Slovenec

  Aleluja.

 • Jan Kovalski

  Bolje pozno kot nikoli.

 • JANEZ GUS

  Pozdravljam in upam,da zgledi vlečejo.Vse je odvisno kakšno rdeče blesavo seme je ravnatelj in predsednik opčine in sestava občinskega sveta.Kjer je to možno se naj izpelje.

  • SIMON ROZIC

   ….če ni ravnatelj ta “rdeč”, bo letel, ker bo tako zahteval Ficko Pickalo !!!!!

 • Olga101

  Pravilno!

 • Oregon

  ena lastovka še ne prinese pomladi.

 • ptr

  Kip takoj razžagati in prodati v železarno. Ker če bo samo pospravljen v klet, bo že z naslednjim ravnateljem postavljen nazaj

 • SIMON ROZIC

  Do sedaj je stal tam kot strašilo za otroke? , ali pa so se mu hodili Štrukljevi
  zapriseženi podaniki klanjat vsak dan in mu poljubljati podnožje doprsnega
  kipa?…nekatere tovarišice so vse “mehke”, ko ga zagledajo….
  Na smetišče zgodovine z njim !!!! Takoj! Nekaterim se namreč sline cedijo
  po starih “dobrih” časih, kjer nekaterim po “samoupravni odločbi” ni bilo
  potrebno celo življenje nič delat !!!!

  • samotoje

   Izgleda, da je material figo vreden, sicer bi se že dolenjskim ranljivim skupinam sline pocedile. Defektna roba.

 • milanček

  še sto in več bi moralo biti takih primerov, vso to komunistično svinjarijo je treba takoj pospraviti, uničiti!

 • Artur

  Kapo dol Alenki Virant in g.Vikiju Božaku vsaka čast!

  Nsi kot Nsi, izdajalske prodane duše farbajo na rdeče vsak dan bolj, kdo ve kakšne pridige se jim iz Murgelstana spet obetajo. Kmalu sledi zagovor rdečega Martineka pred vrhovnem Meter in žilet zaradi odstranitve kipa narodnega zločinca Kardelja.

  https://kozjansko.info/2010/10/predstavitev-kandidatov-nsi-za-obcinski-svet-obcin-rogatec-in-rogaska-slatina-ter-kandidata-za-zupana-rogatca-martina-mikolica/

 • Andrej

  Slovenska zgodovina pozna dovolj mož in žena, ki so zaslužni za kulturo in izobraževanje naroda, da ni popolnoma nobene potrebe, da se pred šole postavlja komunistične zverine.

 • Minovak

  Ja, kaj bo pa Šoltez, kardeljev (ta priimek se ne piše z veliko začetnico) vnuk rekel, od hudega bo verjetno šel sam stat na podest, kot na pranger.

 • Unikatna

  No, bravo! Ali je bil ta kip iz brona? Čudno, da ga niso že prej odnesli Romi :)

  • lokec

   Cigan opravlja vozniški izpit.
   Komisija ga vpraša.
   Kakšen znak je to?
   Aluminjast! Odgovori kandidat.

   • Unikatna

    Hehe,…ups…aluminij je za njih več vreden…

 • Jan Kovalski

  Kako je Kardelj pisal o tem kako je bil “razveseljen”, ko so njegovi banditi umorili Natlačena:

  POROČILO EDVARDA KARDELJA DNE 13. OKTOBRA 1942 POLITKOMISARJU GLAVNEGA POVELJSTVA SLOVENSKIH PARTIZANSKIH ČET BORISU KIDRIČU IN SEKRETARJU CENTRALNEGA KOMITEJA KPS FRANCU LESKOŠKU O SVOJEM
  PRIHODU V LJUBLJANO IN O POL0ŽAJU V LJUBLJANI

  Tov. PETRU in L U K I — 13. X. 1942. — št. 1

  Draga Peter in Luka!

  Srečno sem prispel na cilj. Pravkar sem se okopal in se otrebil uši ter podobne golazni in sem se sedaj takoj spravil na tole pismo samo toliko, da bi se vam javil in vam sporočil samo nekatere najnujnejše stvari. Doslej itak še nisem z drugim govoril kot s Petračem in Julko*.

  1. Kakor ste že gotovo na svoje veliko veselje izvedeli, je danes naša VOS likvidirala Natlačena starejšega, a mlajši je bil laže ranjen. Lahko si mislite, da sem prav pošteno razveseljen, ko so me nekaj
  ur po mojem prihodu obvestili o tem dogodku. Naš je bil preoblečen v duhovna in jo je s pomočniki vred cel in živ pobrisal.
  Tudi Kukovič je v bolnici poginil do kraja, tako da ima naša VOS v kratkem času dva pomembna uspeha. Obakrat je opravil delo neki novinec, ki je pred nekaj dnevi prišel iz okolice. Novinec — toda napravil je pošteno! Izgleda da bomo v njem dobili drugega Štefana. Ljubljana je popolnoma pod vtisom tega dogodka. Seveda kaj podrobnejšega danes še ne morem sporočiti. Bom prihodnjič. — V zvezi z likvidacijo Kukoviča se je sedaj »Slovenec« spet spravil na Kardelja kot povzročitelja vsega tega zla in zlasti — da je osebno »ukazal« Kukovičevo likvidacijo. Pošteno so nas torej vzeli v paco.

  2. O splošnem političnem položaju tukaj danes še ne morem nič posebnega poročati. Nekoliko sem se pogovarjal z Julko. Lahko bi bilo v Ljubljani mnogo bolje. Nismo storili prav, da smo pustili Ljubljano tako izprazniti. Na vseh sektorjih se sedaj to pozna. Tudi na — finančnem efektu, pri zbiranju hrane, oblačil itd. za partizane. Mnogi kanali, ki bi lahko še dajali, so usahnili. V zvezi z našo akcijo za »razširjenje« še ni nič urejenega. Izgleda pa, da splošno pogoji za to reč niso slabi. Ne sicer v smislu nekih konkretnih rezultatov, pač pa splošno razpoloženje ugodno vpliva. OF ima Ljubljano absolutno trdno za seboj. Atmosfera je brez dvoma tu celo lažja kot zunaj. Politični pritisk bele garde je tu manjši. Tu zares ni prav nič drugega kot italijanska denunciantska filiala…

  1 Pojutrišnjem imam sejo z našim poverjeništvom, nato grem k Marjeti, in potem pa k Bogdanu in Kuncu (ki ju takoj pošljem na konkretno delo z zavezniki * odnosno z ljudmi, ki jih je mogoče predvideti za kake kontakte), končno pa pridem še na sestanek s poverjeništvom IOOF. S tem bi bil prvi del mojega tukajšnjega posla končan. Nato se bom spravil na »Delo in pa s Petračem bom sproti urejal nekatera tehnično-organizacijska vprašanja.

  itd…. več na https://www.sistory.si/11686/800

 • Antonius

  Bravo osnovna šola Rogatec!
  Kaj vse nas Ljubljančane še čaka, da pospravimo in preimenujemo. Grobnica zveličanih poleg državnega parlamenta, Kardelj in Kidrič na in ob Trgu republike, Kardeljev park za Bežigradom, Rozmanov spomenik sredi Ljubljane in preimenovanje mnogo ulic po gošarskih morilcih.

 • hermannn

  “Eppur si muove” (če se močno! potrudim biti pozitivno naravnan!)

 • šmentanamuha

  No, to pa je dobra novica!

 • xtc

  Kdaj bodo od ravnatelja komunista zahtevali poplačilo pufov ,ki jih je naredil-tudi preko sodnije?

 • etrusk

  Vse čestitke OŠ Rogatec.

 • Anton

  100 let prepozno. Kje je sedaj ta kadaver? Upam da je šel na uničenje.

 • Janez

  Dolgo bo trajalo,da tem morilcem podremo spomenike.Krivic in škode,ki so jo Slovencem naredili ti “bastardi” se ne da povrniti.In s čim si je kardeljev vnuk zaslužil pot v Beograd.Celo življenje je bil pripet na seske davkoplačevalcev po zaslugi deda morilca Slovenk in Slovencev.

  • Janez

   Novica o odstranitvi Morilčevega spomenika ni bila objavljena nikjer drugje kot vaših par vrstičk SRAMOTA.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ena lastovka še ne prinese pomladi….al kako že pravijo…

 • murgl

  Tega kar dedci niso bili sposobni narediti v 30 letih je ta spoštovana Gospa naredila v nekaj mesecih. Njene predhodnike pa naj bo vsaj malo sram.