fbpx

Poziv Brglezu: Referendum o drugem tiru naj se zaradi stroškov izvede sočasno z volitvami predsednika države

Milan Brglez (Foto: STA)

“Verjamem, da bo predsednik Državnega zbora RS v roku določil datum referenduma in upam, da bo njegova odločitev racionalna ter da bosta tako referendum kot volitve za predsednika republike istočasno, s čimer se izognemo dodatnim stroškom. Upam, da bo ravnal racionalno do davkoplačevalskega denarja,” je ob robu predaje podpisov civilne iniciative za referendum o drugem tiru dejal poslanec Ljubo Žnidar.
Poslanec SDS Ljubo Žnidar je  ob robu predaje podpisov civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo za zahtevo za referendum o drugem tiru spregovoril o predvideni referendumski kampanji in o projektu drugi tir.

Kot je uvodoma povedal poslanec Žnidar je bilo v času zbiranja podpore za referendum zbranih več kot 48.000 podpisov. “To je zelo jasen pokazatelj, da so državljani prepoznali, da je ta investicija vodena nepravilno in da je z zakonom določena cena, ki je enkrat previsoka, zelo škodljiva za proračun Republike Slovenije.” Ob tem je dodal, da gre za tako veliko število podpisov zahvala vsem državljanom, ki so dali svoj podpis in s tem prepoznali neracionalno ravnanje vlade Mira Cerarja z davkoplačevalskim denarjem.

Bo predsednik državnega zbora Brglez racionalen do davkoplačevalskega denarja?
Poslanec Slovenske demokratske stranke je dejal, da je naloga predsednika državnega zbora, da določi datum referenduma, pri čemer je dejal, da je predlog SDS, da se referendum izvede sočasno z volitvami predsednika države, s čimer se izognemo dvojnim stroškom. “Verjamem, da bo predsednik državnega zbora v roku določil datum referenduma in upam, da bo njegova odločitev racionalna ter da bosta tako referendum kot volitve za predsednika republike istočasno, s čimer se izognemo dodatnim stroškom. Upam, da bo ravnal racionalno do davkoplačevalskega denarja,” je ob tem dejal Žnidar.

Ljubo Žnidar.

Projekt preveč zgrešen, da ne bi bil dosežen kvorum
Na vprašanje o tem, ali bo dosežen kvorum za referendum, pa Ljubo Žnidar meni, da bo tako, kajti “državljani se zavedajo neodgovornega ravnanja in pristopa vlade k tej investiciji. V SDS ne nasprotujemo drugemu tiru, vendar pa je to, da se kar z zakonom določi vrednost investicije, unikum v Sloveniji,” je pojasnil Žnidar in dodal, da se vrednost investicije določi s tehnično dokumentacijo, ki je osnova vsakega gradbenega projekta. “Tako bi moralo biti tudi v tem primeru, vendar v tem primeru, kot rečeno, se vrednost projekta določa z zakonom, določa se tudi koncesija, in vse to za dvojno ceno, kar je nesprejemljivo,” je povedal Žnidar.

Poslanec Žnidar je še dejal, da naj tehnične rešitve projekta izgradnje drugega tira določi stroka in da sta za SDS sporna predvsem cena projekta in določitev te cene z zakonom.

C. Š.