fbpx

Poziv harmonikašem v Sloveniji: Pridite v petek in zaigrali bomo slovensko glasbo na Prešernovem trgu!

Foto: Twitter

Tokratni protesti so postregli z dodatnimi provokacijami, in sicer napadu na nič hudoslutečega harmonikaša, ki ni imel nobene povezave s protesti.  Med drugim se je neznanec odločil boleče boleče izžvižgati ikono Prešernovnega trga – harmonikaša Marka. Po videnem dogajanju so se podporniki vlade odločili, da pokažejo, koliko nam pomeni naša kultura in slovenska glasba in si želijo, da bi v petek na protestih zaigrala slovenska glasba, zato pozivajo vse harmonikaše, pridite in zaigrajte!

Vsak, ki vsake toliko časa obišče Prešernov trg ve, da je tam ob vsakem vremenu prisoten harmonikaš Marko, ki razveseljuje s svojim igranjem, s tem tudi številni turisti spoznajo pravo slovensko glasbo. Marko je tako kot vedno tudi v petek igral s harmoniko, a to ni bilo všeč enemu izmed protestnikov, ki ga je s piščalko in ploskanjem boleče provociral s piščalko. Situacija bi se lahko končala veliko hujše, ampak je k sreči posredovala policija.

Zaradi omenjenega dogodka je rumenim jopičem presedlo, zato so se odločili, da bodo nasilju odgovorili kar s slovensko glasbo. Podporniki vlade pozivajo vse tiste, ki si želijo zaustaviti nasilje, da se pridružijo dogodku, kjer bo nasilje premagala glasba.

S harmoniko nad izrojene protestnike
Nasprotniki protestov poudarjajo, da dogodek, ki smo mu bili priča nikakor ne bi smel biti dopusten, saj napad na muzikanta pomeni napad na slovensko glasbo. Vsi harmonikaši, ki želijo, da podprejo Marka in slovensko glasbo so vabljeni v petek zaigrati.

Dogodek, ki si ga želijo nasprotniki pripraviti ni v tujini nič novega, kajti v luči rasističnih protestov se je množica v Ameriki odločila zaplesati skupaj s policisti in različnimi rasami. Z dogodkom so želeli pokazati, da sprejmejo enakost in si želijo boriti proti nasilju z glasbo in plesom.

Sara Kovač