[Pravljica] Na podlagi česa organizacija Liberties zaključuje, da se v Sloveniji dogajajo “pozitivne spremembe”?

Foto: STA

Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem poročilu za leto 2022 o stanju vladavine prava v 18 članicah EU ugotavlja, da v Sloveniji demokracija po lanski menjavi oblasti okreva, kar je po vseh krizah, ki smo jim priča v Sloveniji, živ dokaz, da se omenjeni organizaciji niti malo ne sanja, kakšno je pravzaprav dejansko stanje pri nas od nastopa Golobove uničujoče vlade.

Organizacija Liberties v poročilu obravnava več področij, kjer preverja stanje vladavine prava po državah članicah EU. Med njimi so medijska svoboda, sodelovanje državljanov pri oblikovanju politik – predvsem prek nevladnih organizacij – varovalke pred korupcijo in netransparentno porabo javnega denarja, ter neodvisno sodstvo. Njihovo poročilo je prej “pravljica” kot realno stanje.

Na področju svobode medijev poudarjajo, da v številnih državah “novinarji vse težje opravljajo svoje poslanstvo”, pri čemer so izpostavili predvsem Poljsko, Madžarsko, Slovaško in Švedsko. V več državah, med katerimi je tudi Slovenija, pa opozarjajo na problem, da ima ozek krog lastnikov medijev velik vpliv nad medijskim prostorom. Da pa omenjena organizacija dejansko nima prave predstave, kaj se v Sloveniji pod Golobovo vlado dogaja, dokazuje njihova trditev, da je Slovenija storila “pozitivno” spremembo s pričetkom reform po “depolitizaciji javnih medijev”. Spomnimo, da je bila prva in edina Golobova prioriteta nedepolitizacija, o kateri stalno govorijo, ampak nasprotno – podreditev javne televizije, ki ima doseg ljudi v Sloveniji. S podreditvijo javnega medija bi si “podredili” tudi možgane državljanov in državljank, ki bi jim predvajali enoumje, kot so to počeli doslej. Različna mnenja in pogledi za levičarje namreč ne pridejo v poštev, četudi v majhnem številu. To smo lahko videli, ko so zaposleni na RTV dobesedni izvajali teror nad dr. Jožetom Možino, Igorjem Pirkovičem, Luko Svetino in nenavsezadnje tudi nad Valentino Plaskan. Pri tem so pozabili omeniti, kako si je že pred volitvami Golob z ostalimi takratnimi strankami prizadeval utišati “drugače misleče medije” in jih označeval za fašistične in to brez jasnih argumentov. Toliko o svobodi govora in demokraciji, ob tem, da je tako ali tako 60 odstotkov medijskega prostora v domeni levičarskega tajkuna Martina Odlazka. Enoumje, enoumje in še enkrat enoumje.

Foto: Kampanja SAB

Določen napredek je bil po njihovem opažen tudi na drugih področjih, kot so denimo “prizadevanja za preklic in povračilo glob, ki so bile pod prejšnjo vlado po njihovem mnenju državljanom zaradi udeležbe na protestih nezakonito izrečene”. Tudi to je povsem neresnično. Globe so bile izrečene tistim, ki so razgrajali in uničevali tuje premoženje, in to na protestih, ki niso bili prijavljeni. Nihče ni skušal odvzeti ljudem pravice do protesta, vendar je zakon za vse enak. Če uničuješ tuje premoženje in posegaš v svobodo nedolžnih ljudi, ki so takrat hodili po ulicah, imamo policijo za to, da varuje nedolžne, kaznuje vandale in izreka globe, ki vandale soočijo s posledicami svojih dejanj. Pri tem so sodelovale nevladne organizacije, ki so se in se še danes oklicujejo za civilno družbo, čeprav je jasno, da gre za politične aktiviste in zveste pse Golobovi vladi, ki so namerno sklicevale proteste proti Janševi vladi – in še danes ne vejo, zakaj točno, saj so danes tiho, situacija pa je tisočkrat slabša.

Huligani so se 5. novembra večkrat spopadli s policijo. (Foto: STA)

Da ne govorimo o političnih pritiskih na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki je odstopila s svojega položaja, ker ni želela pohoditi svojih moralnih vrednot in pristojnosti in ni pristala na Golobove zahteve po “čiščenju” kadra, kot bi si premier želel. Kajti njegova želja je le podrejanje vseh institucij in zakrivanje oziroma prikrivanje svojih domnevnih nečistih poslov v zvezi z zadevo Gen-I. Zato je tudi takoj po nastopu vlade nazaj na pozicijo postavil Darka Muženiča, ki bi poskrbel, da Goloba “preiskujejo” oziroma ne preiskujejo. Morda pa je prav njegova slaba vest vplivala na to, da si je za varnostnika postavil Miloša Milovića, ki ni zaposlen v nobenem državnem organu, kar je prav tako v nasprotju z demokratičnimi načeli demokratične države, ki se je po mnenju Liberties “tako izboljšala”.

Ljubljana, ministrstvo za notranje zadeve. Intervju z direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darkom Muženičem.

Kako nazadovala je šele na področju človekovih pravic, je pokazal incident pri gradnji Kanala C0, pri katerem tako vztraja ljubljanski župan Zoran Janković, ki si je prav tako podredil ljubljansko policijo, ki brez pravnih dokumentov z lastne zemlje na silo odvleče lastnike, ki so proti gradnji omenjenega kanala, ki bi bil speljan skozi jezero pitne vode in je vse prej kot okolju “neškodljiv”.

Foto: zajetje zaslona/24ur

Pri varovalkah proti neprimernemu gospodarjenju z javnimi sredstvi pa poročilo izpostavlja predvsem primere netransparentnosti pri javnih razpisih ali korupcije, kot najbolj problematična v tem pogledu pa je izpostavljena Madžarska. Slovenije tukaj niso izpostavili, čeprav je dejstvo, da je Golobova vlada ukinila Urad za referenčne cene ravno iz razloga “korupcije v zdravstvu” in njenega lažjega izvajanja. In nihče ne govori o poskusu “prilizovanja” Golobu, ki je sodnikom obljubil 600 evrov bruto, potem pa se je izkazalo, da tega sploh ne more storiti. Logično, da je s podrejanjem policije sledilo tudi podrejanje sodstva, eno brez drugega ne gre. O kakšni “depolitizaciji” in “boju proti korupciji” se torej pogovarjamo?

O kakšnem izboljšanju torej govori poročilo Liberties, ko pa je kriza od menjave vlade na vseh področjih le narasla. Vlada sprejema nepremišljene ukrepe, ki jim sledijo še bolj uničujoče posledice. Dviga plače, kasneje pa se podraži vse vključno z vrtci. Daje obljube, ki ostajajo le črke na papirju. Dejstvo je, da se omenjeni nevladni organizaciji niti malo ne sanja o stanju v Sloveniji, njihovo poročilo je zato vse prej kot verodostojno.

Tanja Brkić