fbpx

Vodstvo državnega zbora se je spravilo nad medije in poskrbelo za monopol RTV pri spremljanju sej DZ RS

Foto: RTV SLO/Nova24TV/iStock

Vsem medijem, ki želijo spremljati delo v Državnem zboru RS, je treba omogočiti enak zajem slike in zvoka. Zaradi tega razloga je vodja poslanske skupine največje opozicijske skupine SDS Jože Tanko na predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza naslovil poziv k spoštovanju Poslovnika Državnega zbora glede zagotavljanja javnosti dela, saj je več kot očitno, da RTV SLO opravlja cenzuro in s tem medije spravlja v povsem neenakovreden položaj. Naravnost sramotno.

Nekateri slovenski mediji (Nova24TV, POP TV in Planet TV) so 30. avgusta prejeli dopis Državnega zbora RS, v katerem so se seznanili s tem, da je RTV SLO posodobila celotni sistem kamer, saj je te nadomestila s kamerami v HD-tehnologiji, obstoječi režiji pa je prenesla iz prostorov hrama demokracije v prostore RTV SLO. Razlog za prenos naj bi bil ta, da v Državnem zboru RS ni tehničnih možnosti, ki bi omogočale distribucijo videosignala v HD-ločljivosti. Zajem signala, ki ga producira RTV SLO, v Državnem zboru tako ne bo več mogoč. Mediji morajo do 15. septembra iz Državnega zbora RS odstraniti vso opremo za zajem signala. V sejne sobe 209 in 212 vnos kamer na tripodih ne bo več mogoč, snemanje v VDŠ, VDT in MDT bo tako možno le z monopodi.

Foto: STA

Foto: Printscreen

Načela pravne države zagotavljajo enakopravno in nediskriminatorno obravnavo medijev
5. člen Poslovnika Državnega zbora zagotavlja javnost dela Državnega zbora, kar pomeni, da morajo biti ostali sklepi, predpisi, pravilniki, odloki ali dejanja odgovornih oseb sprejeti ali izvedeni le na poslovniški podlagi in se načela zagotavljanja javnosti ne smejo ožiti, če to ni izrecno določeno s poslovnikom. V 3. odstavku 101. člena Poslovnika Državnega zbora je določeno, kdaj je zagotovljena javnost sej Državnega zbora ali delovnega telesa, in sicer, če je predstavnikom medijev omogočeno spremljanje seje neposredno v prostoru, kjer poteka seja, ali če jim je spremljanje seje omogočeno s tehničnimi pripomočki. Hkrati pa je v 1. odstavku 102. člena Poslovnika državnega zbora določeno, da imajo predstavniki medijev pravico biti navzoči na javnih sejah ter o tem obveščati javnost. Pri tem pa iz načela pravne države izhaja, da morajo biti vsi mediji in predstavniki medijev obravnavani enakopravno in nediskriminatorno.

Predstavniki medijev lahko na podlagi navedenih določb poslovnika spremljajo seje neposredno v prostorih, kjer se seje odvijajo, ali pa jim je spremljanje sej omogočeno s tehničnimi pripomočki, pri čemer Poslovnik Državnega zbora z ničimer ne omejuje, kakšni so ti tehnični pripomočki. Vsak medij se lahko sam odloči, kako in na kakšen način bo spremljal seje Državnega zbora (samo z zapisi ali zvočnimi posnetki oziroma slikovnim snemanjem), saj to spada v avtonomijo medijskega poklica, ter kako bo o tem obveščal javnost. Na podlagi 101. in 102. člena imajo vsi predstavniki medijev pravico spremljati seje, to pa jim mora biti omogočeno tudi prek tehničnih pripomočkov, ter o tem obveščati javnost.

Foto: STA

RTV SLO ima pri izvajanju javne službe dolžnost pri prenosu in predvajanju sej
Dopis Državnega zbora z dne 30. avgusta kaže na to, da novi način onemogočanja videosignala iz sej Državnega zbora in njegovih delovnih sej ne predstavlja zgolj kršitve določil Poslovnika Državnega zbora, ampak tudi na neenakovreden način obravnava medije, ki javnost prek slikovnih prenosov obveščajo o delu Državnega zbora. RTV SLO ima namreč v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenije dolžnost izvajanja javne službe pri prenosu in predvajanju sej Državnega zbora in delovnih teles, nima pa ta monopola pri prenosu in predvajanju sej, ta pa prav tako ne sme postavljati drugih pogojev, pod katerimi bodo ostali mediji dostopali do posnetkov sej.

Foto: iStock

V skladu s poslovnikom Državnega zbora tako ni nikakršnih omejitev glede tega, s kakšnimi tehničnimi pripomočki lahko mediji spremljajo seje v hramu demokracije, kar pomeni, da jim morajo omogočiti postavitev kamer pod enakimi pogoji ali pa omogočiti zajem videosignala s sej v Državnem zboru na način, da bodo ta signal s svojimi tehničnimi pripomočki predvajali javnosti. Vsem medijem morajo biti omogočeni enaki prostorski pogoji, razlog, da je RTV SLO postavila nove HD-kamere, tako ne more predstavljati razloga za neupoštevanje poslovniških določil, saj so do zdaj postavljene kamere RTV SLO pomenile izvršitev zakonske dolžnosti v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenije. Drugim medijem je bil na ta način omogočen neposreden zajem signala iz Državnega zbora, kar pa bo RTV zdaj onemogočila, kar kaže na to, da se na vse kriplje zavzema za cenzuro. Javnost tako ne bo obveščena o vsem, kar se dogaja v Državnem zboru, saj RTV Slovenija večkrat ne predvaja določenih sej in preiskovalnih komisij, kar pomeni, da se očitno vračamo nazaj v čase komunizma, kjer je bilo selektivno izbrano, kaj državljani lahko izvedo in česa ne.

H. M.