Poglejte, kako vam je nacionalna televizija zamolčala pomembno razpravo o prodaji NLB! Je blokada informacije politično motivirana?!

Foto: STA

Andrej Magajna nas je opozoril na 14. izredno sejo državnega zbora, ki je potekala 5. decembra 2018 in se je nanašala na nadvse pomembno temo – NLB in zelo pomembno vprašanje ustreznega načina prodaje. Kljub temu pa je bila v osrednjih informativnih oddajah spregledana oziroma povsem zamolčana.

O NLB in seji, ki je obravnavala to tematiko, niso poročali niti v Dnevniku ob 19. uri niti v Odmevih ob 22. uri na nacionalni televiziji. Še več! Po informacijah Andreja Magajne tudi nacionalni radio o tem ni tako rekoč nič poročal. “Mislim, da smo vsi na takšnem intelektualnem nivoju, da vemo, da je vsebina take seje relevantna in aktualna, ne glede na možen motiv politizacije problema s strani opozicije,” je Magajna v protest ob zamolčani izredni seji DZ napisal vodstvu RTV Slovenija ter se vprašal: “Morda pa je tudi blokada informacije politično motivirana?”

Magajna je v svojem protestnem pismu, ki ga je poslal Ilinki Todorovski, Slavku Bobovniku, Manici Ambrožič, Andreju Stoparju in Igorju Bergantu, opozoril, da že sama narava “izredne seje” nasploh izkazuje družbeno pomembnost in bi zato morala biti deležna posebne pozornosti že sama po sebi, ne glede na presojo same vsebine.

“Prebral sem mnenja nekaterih ekonomistov, ki se pravzaprav strinjajo s sklicateljem: sistem razpršene prodaje (po kateri noben lastnik ob državnem deležu ne bi smel imeti v posesti več kot 25 odstotkov delnic) je zelo močno vplival na ceno delnice. Na njihovo manjšo vrednost,” je dodal Magajna, ki je v imenu številnih državljanov izrazil mnenje, da bi državljani pričakovali, da bo izredna seja ne le zgolj omenjena v najbolj gledanih terminih, temveč da bi “vsaj v Odmevih poleg ustreznega povzetka v studio povabili nekatere ključne protagoniste (predlagatelje/oponente)”. “Pa kot rečeno: niti besede!”

Andrej Magajna

“Kolikšno (milijardno/milijonsko luknjo) je ustvarila uprava NLB s podeljevanjem kreditov brez kriterija? Pa morda še vprašanje z izredne seje? Koliko milijonov pomeni podcenjena delnica zaradi načina prodaje?” je vodstvo RTV Slovenija vprašal Magajna ter si odgovoril: “Težko ugotovljivo, a silno pomembno vprašanje.”

Hud spodrsljaj nacionalnega medija, ki zahteva pojasnila
Ob tem seveda ne gre spregledati dejstva, da tretji kanal seveda seje DZ prenaša. “Vendar vsi nimamo časa oziroma možnosti, da gledamo celodnevni prenos. Pomemben je torej tudi povzetek v osrednjih, najbolj gledanih informativnih oddajah.” Magajna meni, da gre v tem primeru za hud spodrsljaj nacionalnega medija ter da bi moral za to tudi kdo odgovarjati. Zato je predlagal, da na obeh instancah, tako pri varuhu pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija kot na programskem svetu, zadevo obravnavajo in preučijo, kako je prišlo do te blokade informacije, pomembne za javnost. “In/ali je prišlo do naklepnega, usklajenega (morda celo politično motiviranega) dejanja opustitve dolžnih ravnanj (informiranja javnosti o družbeno pomembnih dogodkih)?”

J. G.

Komentarji so onemogočeni.