fbpx

Pred 104 leti je narodni heroj Maister Slovencem priboril Maribor, Spodnjo Štajersko in dele Koroške

Rudolf Maister (Wikimedijina zbirka)

Mineva 104 leto, odkar je general Rudolf Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. S tem je omogočil, da so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja. Maister je bil v dolgih letih komunizma “pozabljena osebnost”.  

Z državnim praznikom se tako simbolno spominjamo na domoljubno dejanje generala Rudolfa Maistra, torej v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k novi republiki Nemški Avstriji. S tem se nikakor ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4 tisoč vojaki in 200 častniki. V noči na 23. november 1918 je ta pod Maistrovim poveljstvom razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in s tem onemogočili, da bila Maribor in štajersko Podravje priključena Nemški Avstriji. Po razglasitvi priključitve Maribora in okolice k Avstriji konec oktobra 1918 je takrat še major Rudolf Maister protestiral z drznimi besedami: “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!”

Potrebno je zavedanje, da je bila razorožitev nemške garde v Mariboru prelomno dejanje v zgodovini slovenstva. Šlo je namreč za dejanje poguma, globokega domoljubja in dokaz narodne zavesti, do katerega je prišlo kljub velikemu tveganju. Kljub pritisku svetovnih velesil in sosednjih narodov je velik del ozemlja, kjer so živeli Slovenci, ostal slovenski. Brez Maistra bi nekateri deli današnje Slovenije pripadali sosednji državi, zato je nujno spomin nanj obujati in ga predajati rodovom za nami.

Andrej Žitnik