Pred 26 leti smo praznovali demokracijo, danes vztrajamo v demokraturi

Foto: Youtube

Mineva 26 let od prvih strankarskih volitev v Sloveniji, ko je slovenski narod prvič po drugi svetovni vojni izrazil svojo demokratično voljo in s svojimi glasovi preglasoval komunistične sile, ki so v državi vladale od druge svetovne vojne naprej. Šlo je za za čas upanja v svetlo prihodnost in boljši – demokratični – jutri. Danes mnogi na ta čas gledajo z nostalgijo, saj se veliki upi o popolni demokratizaciji niso uresničili.

Danes so si številni politični analitiki enotni, v Sloveniji vlada privid demokracije, t. i. demokratura, kjer politične stranke tranzicijske levice vladajo s pomočjo “instant” političnih strank, politično desnico pa pesti ukleščenost v opoziciji. Kljub temu je šlo za prelomni čas, v katerem se je slovenstvo prebudilo iz dolgega zimskega spanca v totalitarnem režimu.

Danes bo prvim demokratičnim volitvam po drugi svetovni vojni posvečena tudi oddaja ob 19:30. Gosta bosta Branko Grims in Anton Žunter, ki bosta gledalcem razkrila do sedaj malo znana ozadja dogajanja v Demosu v kritičnem času osamosvajanja.

Demokratične volitve so bile produkt širšega družbenega dogajanja, ki je obsegal hudo ekonomsko situacijo, ki jo je označevala vrtoglava inflacija, propadajoča socialistična podjetja in hitro slabšajoče socialne razmere.Vrenje v družbi se je kazalo tudi po vedno večjih zahtevah po političnem liberalizmu in človekovih pravicah, kot so razumljene na demokratično razvitem zahodu. Z gospodarsko krizo so se vedno bolj tudi slabšali odnosi med državami v federaciji. Vse to je bila voda na mlin politične liberalizacije in slovenskih osamosvojitvenih teženj.

Foto: WikiMedia

Foto: WikiMedia

Demos – znanilec prebujajoče pomladi
Stranke demokratične opozicije so, od svoje združitve konec leta 1989, zahtevale odpravo političnega enoumja, tržno gospodarstvo in osamosvojitev Slovenije. Osamosvojitvene zahteve sta v svoj politični program med drugimi uvrstila tudi SDSS (Social demokratska stranka Slovenije), ki jo je ob osamosvojitvi vodil France Tomšič. “Odločili smo se, da prevzamemo odgovornost za slovensko državo, zato hočemo osvojiti slovensko oblast,” je ob ustanovitvi Demosa dejal njen predsednik Jože Pučnik.

Na prvih demokratičnih volitvah je zmagal Demos – demokratična opozicija Slovenije. Zmagi Demosa je 23.12.1990 sledil plebiscit o osamosvojitvi. Slovenija je osamosvojitev razglasila 26. junija 1991.

Volitve so potekale v treh delih. V trodomno skupščino se je volilo predstavnike družbenopolitičnega odbora, ki je obsegal 80 glasov, nato se je volilo predstavnike v svet občin, ki je prav tako obsegal 80 glasov, nazadnje pa še 80 glasov v zbor združenega dela. Nekdanji sistem je tako obsegal vsega skupaj 240 glasov.

Volitev se je udeležilo več kot 83 odstotkov volilnih upravičencev, kar je za današnje čase, ko se število volivcev komaj dvigne nad 50 odstotkov, nepredstavljivo visoka volilna udeležba. Na volitvah je sicer največ glasov prejela stranka naslednica komunističnega režima – Stranka demokratične prenove, ki je prejela 17,3 odstotka glasov, druga pa se je uvrstila Zveza socialistične mladine Slovenije, ki je prejela 14,5 odstotkov glasov – kasneje so se preimenovali v LDS.

Vzporedno tudi predsedniške volitve
Vzporedno z volitvami v skupščino so potekale predsedniške volitve, na katerih so se pomerili Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. Volitve so se prevesile v drugi krog, v katerem sta se pomerila zadnji vodja slovenskih komunistov Milan Kučan in predsednik Demosa, Jože Pučnik. V drugem krogu volitev je zmagal Milan Kučan, ki je odvodil dva mandata.

Prvi predsednik demokratično izvoljene vlade je postal predsednik Slovenskih krščanskih demokratov Lojze Peterle, ki je vodil vlado, sestavljeno iz strank Demosa.

Ž. K.

 • Feriss.H

  Dejstvo je da v Zloveniji od leta 1945 vladajo Komunisti ki so leta 1990 zvito zamenjali samo fasado, in postali še slabši kot so bili njihovi stvarniki – povojni klavci, zdaj že pokojni. Preden so izginili s tega sveta so poskrbeli da njihova legla uspešno valijo vedno nove genetsko pogojene monstrume ki nam tudi danes vedrijo in oblačijo. V takem ozračju ni nič čudnega da se institucije sistema, predvsem sodstvo, obnašajo kot lokalne izpostave ki so bolj podobne sprevrženim oblikam Demo-UDBe.

  Aktualni dogodki samo potrjujejo kako deluje Levičarsko okuženi sistem. V državi ki jo imajo v primežu nasledniki tistih ki so zagrešili povojne grozote na način da še današnji ISIS deluje zmerno, ne more biti drugače. Na kakšni genetski podlagi počiva Levičarska miselnost pa je dovolj prepričati se iz naslednjega linka – http://shp.bizhat.com/Kocevski_Rog.html – OPOZORILO, NI ZA RAHLOČUTNE.

  To kar so počeli takrat tu, velja kot neko pojasnilo zakaj so na splošno Levičarji tako avtokratski, agresivni, maščevalni in izključujoči – je pač genetsko pogojeno. Nič čudnega da je Islam za njih dobrodošla osvežitev, in ni si težko predstavljati kakšno novo popolno zlo bi lahko iz tega nastalo, da uporabim avtorjevo skovanko – “Demokraturna” Sharia.

 • pajot

  “kućan,ki je odvodil dva mandata”….
  Tako rekoč tri,ostalo se pa najbrž ne šteje.

 • ljubinica

  Odličen članek o problemih slovenske desnice je napisala Maja Sunčič.
  Ni sociologinja, ni politologinja, ni političarka, ni poklicna žurnalistka …. pa napiše najbolj pronicljiv članek o situaciji v Sloveniji. Bravo, Maja Sunčič!http://www.reporter.si/slovenija/zakaj-so-slovenski-desni%C4%8Darji-ve%C4%8Dni-pora%C5%BEenci-tukaj-je-odgovor/60289

 • pokvarjeniSvet

  smo v diktaturi, v vladavini Slovenske oligarhije (ex komunisti in njihovi potomci, žlahta, kolegi, znanci…itd.) s podporo zionistov.

 • althar

  Jep. Že takrat sem rekel, da bomo za prehod iz totalitarne rdeče greznice rabili toliko let, kolikor smo jih preživeli v njej, torej 40-50. Še posebej, če ima ves represivni, šolski in propagandni sistem trdno v svojih rokah rdeča mafija. Edino področje, kjer njihov prijem počasi popušča, je privatni del gospodarstva, kjer jih, nesposobne kakršni so, trg zanesljivo uničuje in morajo svoje trudoma nakradeno premoženje poklanjat ali prodajat tujcem.

  Kakor bi rekli Srbi, lahko se spravi Slovenca iz socializma, ne da pa se spraviti socializma iz Slovenca (tako zlahka).

 • Anton

  lustracija ni nikoli prepozna, je pa res da se sorazmerno s časom težje uspešno izvede in mnogo bolj vpliva na celotno družbo kot bi sicer, če bi jo vpeljali ob pravem času(čas Demosa). Naj potegnem parello: država je kot živi organizem, če se je ne zdravi pravočasno(preventiva), je potrebno poseći po precej bolj regresivnih metodah (kurativa), ki pa žal nosi svojo ceno. Vpliv kurative se najbolj odraža pri najšibkejšemu segmentu družbe, to so ljudje, ki že tako ali tako nosijo že sedaj preveliko breme, hodijo ves čas ob robu preživetja, so socialno, pravno itd nezaščiteni(primer prekarci, nosilci minimalne plače, minimalne pokojnine itd).Slednji tudi nimajo denarja , da bi lahko uspešno zagovarjali svoje pravice, saj dobri uspešni odvetniki nosijo preveliko ceno za njih.

  • domovina mili dom

   Sedaj moramo raztegnit lustracijo do pravnukov. Zamisli si Che Guevara&tovariši potomce. Oni so cianid ,potomci na drugo potenco.

 • črnaovca

  JA bil je čas upanja in pričakovanja lepše prihodnocti. No zakaj bi jokali saj si jo je večina takratnih kadrov Demosa tudi zagotovila, za rajo se ni spremenilo nič, kot se tudi nikoli ne bo

 • Osti jarej
 • Mihilus

  Nisem nikakeršen Jugofil in mislim, da je bila osamosvojitev odlična poteza. Vendar pa sem prepričan, da je bil razpad Jugoslavije sfabriciran s strani zunanjih dejavnikov (CIE in drugih), ki so podpihovali in tudi podkupovali akterje, ki so širili nestrpnost med narodi. Jugoslavija je bila premočna in treba jo je bilo razdreti. Takrat smo dejansko gradili nekaj dobrega, gradili smo gospodarstvo in bogatstva danes pa se samo KRADE. Res imamo danes več stvari kot takrat ampak realno gledano je večina teh stvari NA PUF in večino teh stvari bi lahko ustvarili tudi sami. In bi bile naše. Tako pa smo razprodali domovino naših potomcev pohlepnim bankirjem.

  Pravilen naslov članka bi bil: “26 let nazaj smo bili nategnjeni in zavedeni. Danes pa plačujemo ceno.”

  • Lepo smo se prodali za kavo in banane. Kravatarji so veseli. Ostali..

   Kje je zdaj ta samostojnost & suverenost za katero smo glasovali?

   V Bruslju.

   • MEFISTO

    Še vedno bolje kot v turškem Beogradu!

    Ni Bruselj kriv, da nam vlada prevarantska in plenilska rdeča drhal in da so Slovenci tako neumni, da vse to prenašajo.

    • domovina mili dom

     ++++++++++++++++++++++++++++++

   • viktorh

    Ne norčuj se iz sebe in drugih. Ti dobro veš, da je za ves kriminal in razpad kriva post komunistična oblast.

 • domovina mili dom

  Jugovina je razpadla, bankrotirala, ker smo imeli “vsi vse” in nobeden nič (Izvzeti komunisti, oni so imeli vse). Na tuj račun se nikoli ne izide.
  Hoteli smo iz komunistične požganine oživiti feniksa, pa so zopet komunisti držali gorilec naprej prižgan z namenom požiganja demokracije in ekonomije.

  • MEFISTO

   Kam se bomo pa zdaj zatekli, ko bo pod rdećkarji propadla še Slovenija?

   • domovina mili dom

    Pod Avstro – Ogrsko.

 • MEFISTO

  Prijatelji, rdečkarji so uničili že dve državi, kraljevino Jugoslavijo in ječo narodov gnilo Titovo Jugoslavijo.

  To nista bili naši državi, zato za njima ne žalujemo.

  Slovenija pa je naša država in naša edina domovina.

  Bomo mar dovolili, da nam bodo upropastili edino, kar nam je še ostalo?

  Na okope, prijatelji, ki pošteno v srcu mislite!

  • viktorh

   Veš, zamisliti se moramo nad generacijo, ki je ob osamosvojitvi bila polnoletna. In ko danes gledaš potomce teh ljudi, se ne gre čuditi.

   Da se ne boš jezil name, tudi moji so bili takrat stari več kot četrt stoletja, njihovim otrokom pa se vse jebe. Imajo polne riti, ker jih zalagajo starši, nič pa niso, skupaj s starši storiti za boljši jutri.

   Vsi le čakajo in se naslajajo ob gledanju kako se iz nas norčujejo stari udbovci, revolucionarji, stari, komunistični lobisti in, če hočeš, od njih imenovana oblast.
   Tako preprosto je to, dragi MEFISTO.

  • Iza Demos

   “…Slovenija pa je naša država in naša edina domovina….”

   katere jezik moramo tudi spoštovati in negovati (upropastili?).

 • Vid

  S pomočjo zunanjih dejavnikov je bila po uničenju države, ki smo jo soustanovili, leta 1918 razkosana slovenska zemlja in razdeljena med novonastale masonsko-kominternistične tvorbe kvazisavojsko kraljevino Italijo, republiko Avstrijo in Madžarsko (republiki zato, da se zabriše dedno zemljiško nasledstvo staroselcev: Slovencev) in novonastalo psevdokraljevino sereorskih lopovov konj in ovac (bećkih/dunajskih konjušara kara-đorđervića nje), je bila “sfabricirana” SRBOSLAVIJA (shs), nato kominternistična JUGOSLAVIJA (joshua broz tito walter, moses moša pijade …) — ne pa njen propad.

  Pri tem je vseeno, če je kdorkoli pomagal pri razpadu zločinske komunistične Jugoslavije.

  Komunistična Jugoslavija je bila močna le v zadolževanju, je bila močna v klanju otrok, je bila močna v klanju žensk, je bila močna v teroriziranju ljudi, je bila močna v posejanju Slovenije s 700 MNOŽIČNIMI MORIŠČI slovenskih otrok, je bila močna v vzpostavljanju UDBovske mreže itd., res pa je, da smo okupirani Slovenci delali za nerazvite serbuse in kar je še nerazvitih jugosovanskih plemen, srbsko-sovjetskih nje, ki ne rabijo kake CIE za propad, ampak murglskosrbski jugokomunistični serbusi propadejo takoj, ko ni več kredita ne lepe oči nje.

  Ivan Cankar, ki so ga ti divjaki leta 1918 potolkli do smrti:

  “UJEDINJENJE PO SRBSKO bo imelo za Slovence katastrofalne posledice.”

  “Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov.”

  “Prepričani smo, da zdrav slovenski razum zmaga, da se Slovenci končno oprimejo zopet z vso dušo svojega narodnega ideala, in upamo, da je današnje ilirsko gibanje na Slovenskem sicer prežalostna ali vendarle prehodna epizoda v slovenskem javnem življenju.”

  “Nevarno je, dandanašnji take banalne resnice očitno povedati.”

  ________

  “Na glavi je imel (IVAN CANKAR namreč) pet razčepljenih ran, razbito arkado in zlomljeno ličnico. Oblast, ki je pripadala projugoslovanskim narodnoizdajalskim privržencem ilirjanskega in prosrbskega kroga, o atentatu, ali (kakor je sama razglasila), nesreči, ni dovolila preiskave!”

  • Anton

   in taisti prosrbski malikovci ga dandanes častijo, hipokratizem brez primere

   • viktorh

    Tudi to je res. Pa tudi tradicionalno slovensko hlapčevstvo je še ostalo…

  • viktorh

   …da, da, pa še vse je res!

 • viktorh

  “Danes mnogi na ta čas gledajo z nostalgijo, saj se veliki upi o popolni demokratizaciji niso uresničili. ”

  Le kdo nam je kriv?

  Volitve so v rednih ciklusih, tudi vmes, pa se slovenskemu ljudstvu ne ljubi dvigniti riti in iti na volišča po demokracijo. Če ste zadovoljni s tem, kar imate, je v redu tudi zame, ki sem star. Mlajši pa boste zaradi svoje neresnosti še dolgo imeli to kar imate: revščino.

  Tudi bog vam ne bo pomagal, če se bodo vaše babice in mame naslajale ob pogledu na plave očke ali pa LEPE FRIZURE INSTANT POLITIKOV IZ RDEČEGA LEGLA.

 • Iza Demos

  Žal mi je, da ni več g. Pučnika. G. Pučnik je meni najbolj kredibilen za opis dogodkov, ki so se dogajali v DEMOSu in kateremu vplivu smo podlegli in zakaj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!