fbpx

“Slovenci smo pričakovali, da bo samostojna slovenska država nova Švica, a smo še zdaj daleč od tega”

Foto: STA

Plebiscit o samostojnosti je 23. decembra 1990 potekal na podlagi Zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega DZ, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se glasovanja vzdržali. Plebiscitarno vprašanje se je glasilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Danes zvečer bo ob dnevu samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu državna proslava s slavnostnim govornikom, predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Mozetičem. Danes sicer mineva 25 let od plebiscita o samostojnosti, obeležujemo pa tudi dan ustavnosti, saj je pred 24 leti tedanja skupščina razglasila slovensko ustavo.

Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal DZ, na kateri bo poslance in goste nagovorila podpredsednica DZ Bojana Muršič. Premier Miro Cerar pa bo ob dnevu samostojnosti in enotnosti gostil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe in ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.


“Slovenci smo pričakovali, da bo samostojna slovenska država nova Švica, v resnici pa smo sedaj daleč od tega, dejansko pravo nasprotje pričakovanega,” je ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti poudaril nekdanji podpredsednik Demosa Ivan Oman. “Najbrž pa je najslabše to, da smo državljani postali politično apatični,” je dodal.

“Pretirano zadolževanje države, milijardne bančne luknje, stečaji podjetij, da ne zapišem stečaji v navednicah. Vse to nas tepe,” je opozoril Oman. Po njegovih besedah gremo iz krize v krizo, vse dotlej, da se o krizi več ne govori, vendar ta še kar traja. “Vlada pač išče rešitev v povečevanju davkov, kar pa ni rešitev,” meni.

Pred vsakimi volitvami se po njegovih besedah pojavi nova stranka, ki da bo prinesla rešitev, in ljudje glasujejo zanjo. “Ostane pa vse po starem, tako kot nekoč v t. i. socializmu. Reforma, pa spet reforma, da lahko ostane vse po starem. Vladajo pa lobiji in strici iz ozadja,” je navedel.

Skok v zgodovino …
Po sprejetju zakona o plebiscitu je 6. decembra 11 predstavnikov strank podpisalo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. V njem so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato 26. december vsako leto zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes mineva tudi 24 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.

B. O., STA