“Slovenci smo pričakovali, da bo samostojna slovenska država nova Švica, a smo še zdaj daleč od tega”

Foto: STA

Plebiscit o samostojnosti je 23. decembra 1990 potekal na podlagi Zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega DZ, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se glasovanja vzdržali. Plebiscitarno vprašanje se je glasilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Danes zvečer bo ob dnevu samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu državna proslava s slavnostnim govornikom, predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Mozetičem. Danes sicer mineva 25 let od plebiscita o samostojnosti, obeležujemo pa tudi dan ustavnosti, saj je pred 24 leti tedanja skupščina razglasila slovensko ustavo.

Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal DZ, na kateri bo poslance in goste nagovorila podpredsednica DZ Bojana Muršič. Premier Miro Cerar pa bo ob dnevu samostojnosti in enotnosti gostil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe in ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.


“Slovenci smo pričakovali, da bo samostojna slovenska država nova Švica, v resnici pa smo sedaj daleč od tega, dejansko pravo nasprotje pričakovanega,” je ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti poudaril nekdanji podpredsednik Demosa Ivan Oman. “Najbrž pa je najslabše to, da smo državljani postali politično apatični,” je dodal.

“Pretirano zadolževanje države, milijardne bančne luknje, stečaji podjetij, da ne zapišem stečaji v navednicah. Vse to nas tepe,” je opozoril Oman. Po njegovih besedah gremo iz krize v krizo, vse dotlej, da se o krizi več ne govori, vendar ta še kar traja. “Vlada pač išče rešitev v povečevanju davkov, kar pa ni rešitev,” meni.

Pred vsakimi volitvami se po njegovih besedah pojavi nova stranka, ki da bo prinesla rešitev, in ljudje glasujejo zanjo. “Ostane pa vse po starem, tako kot nekoč v t. i. socializmu. Reforma, pa spet reforma, da lahko ostane vse po starem. Vladajo pa lobiji in strici iz ozadja,” je navedel.

Skok v zgodovino …
Po sprejetju zakona o plebiscitu je 6. decembra 11 predstavnikov strank podpisalo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. V njem so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato 26. december vsako leto zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes mineva tudi 24 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.

B. O., STA

 • Peter

  Zanimivo je tudi razmišljanje Kučanovega dolgoletnega varovanca Boruta Pahorja,
  ki mu je maja 2012 dokončno prekipelo Kučanovo nenehno vmešavanje v
  njegovo stranko in je dejal, da so Kučanovi pogledi na to, kakšna bi
  morala biti SD povsem napačni. Še bolj neposreden in realen je bil
  Pahor, ko je govoril o Kučanovih »zaslugah« za »velike slovenske
  projekte«: »Nikoli ni bil nekdo, ki bi spodbujal velike projekte. Bolj
  je bil za zgodovino pomemben, ker je nekatere projekte upočasnjeval –
  kot pri demokratizaciji, kot pri osamosvajanju, kot pri nekaterih drugih
  projektih.«

 • črnaovca

  Dobili državo na katero bi morali biti ponosni a smo nezadovoljni, nezadovoljstvo seje predvsem opozicija v imenu Slovencev in zmerjanjem drugače mislečih. Z oasamosvojitvijo smo dobili novodobne bogataše ki so do denarja prišli s špekulacijami, skorumpirano državno upravo politike ki ne vedo od kod jim denar, brezposelne, brezdomce in mlade ki skoraj nimajo prihodnosti. Ja ponos je eno realnost pa drugo

  • Peter

   Seveda, opozicija je zadovoljna, dokler je pri koritu. Zakaj bi sejali nezadovoljstvo?
   Ko pa se obrne, pa požene ljudi na cesto, spontane vstajnike.
   Ampak nekateri tega niso sposobni opaziti.
   Mogoče zato, ker so ovce. črne ovce.

  • Peter

   Zmerjanje drugače mislečih?
   A to je to, čemur smo priča zdaj po referendumu?

  • Nata

   Ja, no- ti pač tako misliš , kot si napisal – veliko nas pa se ne strinja s teboj.
   Smo si pač različni .
   In kdo je vodil državo teh 25 let ????
   Ponos in realnost – to pa se ne da primerjati .

 • viktorh

  Žal, imamo le samostojnost, še vedno pa nam vladajo stari komunistični on udbovski veljaki….

 • domovina mili dom

  Upam, da ne bodo praznika kontaminirali rdeči pentagrami.

 • Osti jarej

  oooo,za elito je švica je…in to dvakratno…

 • MasleniBandit

  Vam bomo mi emigranti pokazal kwa je CH za nas, vi boste delal, mi bomo imel pa CH pri vam.

 • drzavljanslo

  Švica je zelo ekonomsko liberalna država. Slovenci po osamosvojitvi 25 let podpirajo komuniste (državno podjetništvo in banke, ogromne davke, nenormalno birokracijo,…). Če slovenski narod ne razume te razlike, predlagam da na table na mejah napišemo “Psihiatrična bolnica Slovenija”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!