fbpx

Pred drugim krogom predsedniških volitev se začenja predčasno glasovanje

Foto: STA

Pred drugim krogom predsedniških volitev lahko volivke in volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, glas za enega od kandidatov oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo od danes do četrtka na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od danes do četrtka med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve bodo potekale tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Foto: STA

Volivci lahko na predčasnem glasovanju glasujejo le na tisti upravni enoti, na območju katere imajo stalno prebivališče, sicer pa je glasovanje povsem enako kot na dan volitev. S seboj morajo prinesti osebni dokument in se podpisati v volilni imenik.

Foto: iStock

Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bosta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnemu redu: 1. Borut Pahor in 2. Marjan Šarec.

V sredo se bo iztekel rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja: na voliščih zunaj kraja stalnega prebivališča, glasovanje na domu ter na volišču, dostopnem za invalide.

V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Pahor je 22. oktobra prepričal 47,21 odstotka volivcev, Šarec pa 24,76 odstotka. Na volišča je prišlo 44,24 odstotka volilnih upravičencev.

D. Č., STA