fbpx

Pred Knovs bo zaslišan Damir Črnčec – vez med Šarcem in direktorjem Sove Kozmeljem pri zaposlitvi Nataše Hribar!

Damir Črnčec (Foto: STA)

Po nedavni aferi predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki naj bi zlorabila svoj položaj, in sicer tako, da je direktor Sove Rajko Kozmelj na Sovi zaposlil prijateljico Šarca, Natašo Hribar, je začela komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) z obravnavami nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na današnji seji pričakujejo Črnčeca.

Ob 14. uri bo pred Knovs zaslišan pomemben akter afere “lepa Nataša”. Kot smo že pisali, je bil Damir Črnčec vmesni člen med premierjem Marjanom Šarcem in direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem pri zaposlitvi Nataše Hribar na Slovenski obveščevalni in varnostni agenciji. Pred tem je bila piarovka na občini Škofljica, nato pa so jo brez razpisa zaposlili v Sovi, Šarcu neposredno podrejeni službi.

Na sejo so prav tako vabili predsednika vlade Marjana Šarca, ki pa ga pa zagotovo ne bo, saj se bo udeležil letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

V minulih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev prijateljice Nataše Hribar premierja Šarca na agenciji. Iz poročila Knovsa je namreč razvidno, da Nataša Hribar sploh ni izpolnjevala pogojev za delovno mesto, kot je to zatrjeval premier Marjan Šarec. Dobila je celo pozitivno zdravniško spričevalo, čeprav je bila v tem času na dolgotrajnem bolniškem staležu, poleg tega ne zna tujega jezika, pa je bila zaposlena na delovno mesto, na katerem naj bi se ukvarjala z mednarodnim sodelovanjem?!

Šarec se je zlagal pred celotno Slovenijo
Glede navedbe, da z zaposlitvijo njegove prijateljice ni bilo vse v redu, je premier pred časom dejal, da sam ni bil zraven pri tej zaposlitvi in težko sodi. “To je stvar inšpektorata in Sove,” je menil. Napovedal pa je, da se bo vabilu Knovsa odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, “ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo”. A spomnimo, da je še preden je Knovs začel z raziskovanjem sporne zaposlitve je Šarec zatrdil, da je Hribarjeva dobila službo na Sovi, ker “se je prijavila in je šlo vse po postopkih”. Na vprašanje če bo odstopil, če se karkoli izkaže, da ni bilo resnično je dejal, da se “ne bo nič izkazalo, ker delamo po pravilih”. A izkazalo se je, da Šarec ne dela po pravilih in da se je naš predsednik vlade zlagal pred celotno Slovenijo.

Lana Božič