Pred Knovsom bosta zaslišana tudi Šarec in njegova znanka Nataša H.

Marjan Šarec in tajna agentka N.H. (vir STA, Tarča na RTV SLO)

Marjan Šarec in tajna agentka N.H. (vir STA, Tarča na RTV SLO)

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes razpravljala o razrešitvi zapleta pri nadzoru nad kadrovanjem na Sovi. Kot pojasnjuje predsednik Matej Tonin, bodo na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb pred Knovs povabili tudi premierja Marjana Šarca, njegovega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, direktorja Sove Rajka Kozmelja, Šarčevo znanko Natašo H. in še nekatere druge. Knovs je danes prav tako sprejel javni del poročila o arbitraži. “Boste prebrali, boste presenečeni. Zagotovo boste lahko videli, da smo vsaj eno osebo ujeli na laži. In to potrjeno s pisnimi mnenji in dokazi vsaj treh državnih institucij,” obljublja Tonin.

V minulih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ker ta komisiji ne želi predati dokumentacije v zvezi s kadrovanjem na agenciji in zatrjuje, da Knovs za tak nadzor ni pristojen. V središču je zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi.

Matej Tonin je v današnji izjavi po seji komisije spomnil, da je želel zaplet rešiti po pravni in demokratični poti. Zato je na sejo povabil tudi vodjo zakonodajno-pravne službe DZ (ZPS) Natašo Voršič, ki pa je pojasnila, da je na tem področju pravna praznina, saj niti zakon o parlamentarnem nadzoru niti zakon o ustavnem sodišču ne predvidevata tovrstnih primerov. Po mnenju ZPS tako ne obstaja pravna podlaga, po kateri bi se Knovs lahko v tem primeru obrnil na ustavno ali upravno sodišče. Ima pa po ocenah ZPS nekaj močnih orodij na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb pa tudi nekaj političnih parlamentarnih orodij, kot sta interpelacija in ustavna obtožba. Vendar pa se Tonin, kot je zatrdil, pri tem zavzema za postopnost.

10. decembra bo znano vse
Kot napoveduje, bodo najprej uporabili orodja, ki jim jih dajeta 26. in 32. člen zakona o parlamentarnem nadzoru. Prvi govori o dolžnosti zaposlenih v nadzorovani službi, da se udeležijo seje Knovsa in podajo pojasnila. Drugi pa o dolžnosti, da so državni, občinski in upravni organi, pravne osebe javnega prava ter nosilci javnih pooblastil dolžni komisiji na njeno zahtevo dajati podatke in dokumente, ki se nanašajo na pristojnosti in naloge komisije, ter ji omogočiti pregled dokumentacije, razen če je to v nasprotju z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

Na tej podlagi bodo pred Knovs povabili Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi Marjana Šarca, svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, župana Občine Škofljica Ivana Jordana in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković. Prvi možen termin za zasedanje Knovsa je po Toninovih navedbah 10. december.

To so orodja, ki nam jih zakon daje, da – če nam je direktor Sove to onemogočil – pridemo do zahtevane dokumentacije v zvezi z zaposlovanjem na Sovi po drugi poti,” je pojasnil Tonin. Prav tako bodo inšpektorat za javni sektor, ki preverja zaposlitev Šarčeve znanke, zaprosili, da Knovsu preda vso dokumentacijo v zvezi s tem. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa, poroča STA. Tonin je dodal, da bodo ukrepali postopoma, “da na normalen, trezen način pridemo do celovitega civilnega nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami“. Opozoril je, da imata Šarec in Kozmelj priložnost, da “to agonijo končata“, v nasprotnem primeru pa so na voljo tudi druga orodja Knovsa v okviru parlamentarnega dela.

Eno osebo ujeli na laži
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes sprejela tudi javni del poročila o arbitraži. Končno poročilo po Toninovih besedah na več kot 150 straneh opisuje, kaj se je dogajalo v tem primeru. Poročilo je sicer zaupne narave, saj bi bilo razkritje celotnega poročila lahko škodljivo za interese Slovenije, so pa zato pripravili javni del poročila, je povedal. “V javnem delu pa smo razkrili tiste stvari, ki ne škodujejo sami državi, pričajo pa zelo jasno o odgovornosti posameznikov, ki so bili vpleteni v ta proces,” je povedal Tonin, ki pa imen vendarle ni razkril. Na vprašanje o njihovi identiteti je dejal le: “Boste prebrali, boste presenečeni. Zagotovo boste lahko videli, da smo vsaj eno osebo ujeli na laži. In to potrjeno s pisnimi mnenji in dokazi vsaj treh državnih institucij.”

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin (Foto: STA)

Tako javni del kot celotno poročilo bo komisija državnemu zboru predlagala v obravnavo na decembrski seji, je še napovedal predsednik Knovsa. Javni del poročila naj bi bil v sistemu DZ objavljen v začetku prihodnjega tedna, je še napovedal Tonin. Pri tem je izrazil zadovoljstvo, da je bilo poročilo sprejeto brez glasu proti.

Rok Kranjc

 • dež

  Imam občutek, da bo 10. decembra MŠ zgolj še PV v odstopu.

  • Lux Ferre

   jaz pa mislim, da se bodo komunajzi hoteli temu na vsak način izogniti. Oblast je le oblast! Pa naj stane kolikor hoče…

   • dež

    Ne bodo nove volitve, le PV bodo zamenjali z manjšim butlom.

    • traktor

     Ja kje ga bojo pa najdl. Po nekem dozdajšnjem zaporedju je vsak naslednji večji butl od predhodnika.

     • gušto

      A jih ne delajo več ? Škoda. Glih se člouk navadi.

    • Vera

     ? ? ?

    • Lux Ferre

     A s kučanom?

  • samsara

   Vse kaže na to, da se je glavni lutkarski mojster odločil predčasno prekiniti predstavo njegove najnovejše lutke. Zastor se je začel spuščati, a glej ga zlomka, lutka je prišla na okus in bi še naprej glumila. Koliko časa in na kakšen način je tega sposobna mimo volje svojega upravljalca, bomo videli.

   • samotoje

    Jaz mislim, da do takrat, ko bodo crknile baterije.

 • Stajerka

  – a bosta zaslišana fkup ali vsak posamezno?
  – a prideta fkup ali vsak sam?
  – bo Šarec vozil avtobus ali pekel krofe?
  – bo prepih ali ne?

  • samsara

   Pa še na bolniški je bila kešarčeva dobra znanka Nataša Hribar, ko so jo sprejeli v novo državno službo, kar je tudi v nasprotju z zakonom. Tudi sicer, da je bila v preteklosti precej odsotna z dela oz. na bolniški, tudi več mesecev skupaj (9), piše B. Požar. Torej ni čudno, da je za preverbo situacije župan občine Škofljica najel zasebnega detektiva.

 • antimur

  Šarec, ti si samo nesposoben kreten, verjetno tudi za ljubimca nisi ne vem kako zaželjen, zato se čimprej sprijazni z dejstvom, da bo N.H. prej ko slej šla po poti Jelinčičeve Monike.

  • Žiuc

   Ah, Šarko je kar zaželen med ženskami tam okoli njega. Dokler bo mlad, čeden in na oblasti, se jih bo kar trlo tam okoli njega, nič bat.

   • lena

    Za take zenske, ki imajo IQ v velikosti stevilke cevlje, zagotovo!

   • Beli Sneg

    Čeden????!!!!! Lepo te prosim?

    • Rožle

     Od kdaj je mel pa Učko okus ..

   • branči

    praša adam boga: zakaj si naredil evo tako lepo? da jo ljubiš – odgovor! in zakaj si jo naredil tako neumno? da ona ljubi tebe!

   • Andreja Knego

    Čeden??? Antipatičen do amena!

    • Zgornji

     TAK JE KOT KAK POKVARJEN HINAVSKI ZLOBEN NOJ !!! ! !!!

 • Antonius

  A bo imela tajna agentka A.H papirnato vrečko na glavi, ko jo bo Knovs v sobi brez vrat in oken zaslišal?
  Šarplaninšek je mož trdnih besed in odločitev. Naj skoči v tisti bazen brez vode.

  • Hribouc

   Nemože!
   Nema jaja, da skoči, bre!
   On samo lupeta i zajebava i reklamiše jebanje sa tudžim kucem po mladim koprivama!
   Neće on nikad, da sa svojim mlati ni po starim koprivama!

  • samotoje

   He he, papirnato vrečko brez lukenj za oči.

 • Ježek Teka Teka

  Na twitu sem prebral, da je Lepa N prizadeta in zlomljena zaradi širjenja laži … uboga reva, le kako bo še en takšen razgovor stresen zanjo, se sprašujem …

  • lena

   Oni drugi pa je videti celi zabuhli v obraz, da ni fasal kaksnih virusev pri sportnih aktivnostih?

 • lena

  Kako, eno osebo ujeli na lazi? Ko pa vsi lazejo, da se kadi, od prvega v drzavi navzdol!

 • Hribouc

  Kokr je luštno zapeljiva, ima pa tok hecn kmečki modrc, de bi jo kaj uprašu, če ga je kupla na Ponterrosu?

 • Inaz

  Šarko je na odstreli, že pripravljajo novega. Predlagam enega klošarja izpod ljubljanskega tromostovja.

  • macon

   Predlagam gumijasto lutko ali maketo kozolca.

   • Mademoiselle

    Hahhaahah maketo kozolca :D :D :D
    No ja, učinka pa bi bilo verjetno več. :D

 • Lisjak

  No,pa poglejmo kdo bolj laže.
  Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z laganjem – strokovno jih imenujemo mentiologi, vedo o lažeh pa mentiologija – so ugotovili, da se povprečen človek zlaže prav vsak dan, in to več kot stokrat.
  Po besedah strokovnjakov moški lažejo več kot ženske. In to predvsem zato, da bi se izognili nesoglasjem in sporom, nesporazumom, nasprotovanju, kompleksnim problemom, zapletenim pogovorom in analizam odnosa s partnerjem. Seveda pa moški lažejo tudi zato, da bi si povečali ugled in veljavo v družbi. Na vrhu njihovih laži je nezvestoba partnerici, sledijo laganje o osebnem dohodku, ceni kupljenega blaga, telesni višini, telesni teži, številu pokajenih cigaret in kozarčkih popitega alkohola.

  • macon

   Danes se po mojem nisem prav nič zlagal. Včeraj tudi ne. Ni mi treba lagat, ker imam urejene odnose z ljudmi.

   • Lisjak

    Da nisi slučajno politik?

    • macon

     Ne, naravoslovec.

 • Rožle

  Po uporabi jo mogoče še Šivilja za na semafor ponuca .. pa ma že nov šiht ..

  .. se bodo na polno svetle vse zebre po Sloveniji …

 • Skrajno Desni

  Še ena komedija za zabite Slovenčke.

 • Rožle

  Zehhh… novice, šport, vreme, terorizem in nove predčasne volitve …
  zehh..nič novega ..

 • Rožle
 • xtc

  A bodo Šipca pobarali ali je imel olagumi Vulkanhradek ali Good year ostalo itaq vemo.

 • Dragan Krstič

  Nič ne bo z interpelacijo MŠ. Antijanša koalicija skupaj z Levico in verjetno še z Zmagom bodo skup stopili.

  • Stric iz ozadja

   To tako ali tako ni mozno. Drugi odstavek 253 clena poslovnika DZ pravi:

   Po končani razpravi o interpelaciji o delu vlade lahko najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade

 • montyamp

  Žvepleni tudi pride ???
  Štefka pa naj čaj prinese , pa limone pa to ……………

 • bodica

  Ne glede na vse ima glede Nataše Hribar Šarec dober okus, saj je vredna greha. Vsaj nekaj….

 • Vera

  ” Nič ni tako skrito, da se ne bi dalo odkriti “. Oseba ,ki je lagala in še laže v tem primeru je Erjavec, kot je pri TV dnevniku sinoči na POP TV bilo razkrito. Prav zanimivo bo videti kdo bo prišel na zaslišanje in kdo ne,ker tisti ,ki ne bodo prišli se bodo sami izdali.Šarec in še kdo iz te klape so vstopili v prevelike škornje .