fbpx

Pred preiskovalno komisijo o zlorabah in korupciji v zdravstvu se bo zagovarjal nekdanji šef UKC, udbovec Janez Zemljarič

Foto: YouTube.

Parlamentarna preiskovalna komisija o žilnih opornicah bo zaslišala nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in nekdanjega šefa UKC Ljubljana Janeza Zemljariča, sicer znanega poklicnega lobista, za katerega se sumi, da je vrsto let onemogočal posle s poljskim dobaviteljem, ki bi kliničnemu centru zagotovil precej cenejše opornice, na ta način pa bi vodstvo privarčevalo ogromno denarja. Že aprila je namreč komisija sklenila, da na zaslišanje povabi vse ministre za zdravje od leta 2009 naprej, tudi aktualno ministrico Milojko Kolar Celarc. V torek bo sicer na vprašanja predsednice komisije Jelke Godec odgovarjal Miklavčič, ki je ministrstvo vodil med novembrom 2008 in aprilom 2010, Zemljarič pa se bo pred komisijo zagovarjal predvidoma ob 16. uri.

Naj spomnimo. Janez Zemljarič je nekdanji šef Službe državne varnosti (SDV), sicer pa med leti 1968 in 1973 tudi direktor kliničnega centra, za katerega izgradnjo mu pripisujejo velike zasluge – Slovenija je šele takrat dobila vrhunsko zdravstveno ustanovo. Leta 1973 so mu ob sestopu s položaja tudi podelili naziv častnega člana kliničnega centra.

Bolj je problematično, kaj je Janez Zemljarič počel po svojem sestopu z direktorske funkcije, saj se mu očita, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana še naprej vodil iz ozadja. Že leta 2014 sta bila Zemljarič in takratni prvi mož UKC-ja Simon Vrhunec zaslišana v preiskavi domnevnih preplačil vzdrževanja operacijskih miz. Zemljariču so predvsem očitali, da je njegovo svetovalno podjetje Eti-Par poslovalo s kliničnim centrom, a je to sam zanikal. Sicer naj bi Zemljarič v času Vrhunčevega vodenja UKC večkrat obiskal upravno stavbo zavoda. Vrhunec se je izgovarjal, da je šlo zgolj za obiske prijateljske narave, saj naj bi kot nekdanji šef UKC-ja ohranjal prijateljske stike z vsem nekdanjimi generalnimi direktorji kliničnega centra. Govori se celo, da naj bi imel Zemljarič v kliničnem centru še vedno tudi svojo pisarno.

Afera je izbruhnila leta 2013, Marc Medical je nadomestilo poljsko podjetje
Zgodba o preplačilih žilnih opornic sicer sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oz. stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini. Takrat so tudi v UKC Ljubljana zamenjali dobavitelja žilnih opornic, namesto pri domačem Mark Medicalu so jih začeli kupovati pri poljskem dobavitelju.

In kar je še bolj zanimivo, Marc Medical je, enako kot tednik Mladina, v lasti zamejske družbe KB1909. Vrhunec je navedbe predsednice preiskovalne komisije na zaslišanju pričakovano zavrnil, papirnih dokumentov pa ni obrazložil, še več, medijsko poročanje o preplačanih žilnih opornicah, ki smo mu priča v zadnjem obdobju, je označil za zavajajoče.

Na Nova24TV smo v preteklosti že poročali, da je ustanovitelj podjetja Marc Medical. d. o. o., ki je dobavljal opornice, finančna družba KB1909. Slednja ima svoj sedež v zamejstvu in se ob nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov ukvarja tudi z nepremičninami, financami, založništvom in medijsko dejavnostjo. Gre za podjetje, ki je povezano z Jurijem Detičkom, ki je glavni finančnik nekdanjega predsednika zveze komunistov Milana Kučana. Po podatkih Erarja (prej Supervizorja) je to podjetje iz javnih sredstev UKC Ljubljane prejelo  81.400.000 EUR in iz UKC Maribor še  40.000.000 EUR.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila ustanovljena aprila 2016.

T. F.