[FOTODOKAZI] Pred volitvami: Poglejte, kako sodišča sistematično prikrivajo imena obsojenih korupcije

Foto: STA

Test, koliko sme javnost izvedeti o  pomembnih sodbah slovenskih sodišč v korupcijskih primerih, sem sprožil sredi decembra, ko sem zaprosil za sodbo v primeru Patria II, po kateri bi moral v zapor Jure Cekuta. A še ni v zaporu. Rezultat je ugotovitev, da sodišča v dokumentih sistematično prikrivajo imena tistih, ki so jih obsodila kraje javnega denarja, in tistih, ki so v dogajanje vpleteni, čeprav gre tudi za javne osebe in politično za državo nadvse pomembne dogodke. Torej za informacije, ki so nesporno javnega značaja. 

Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami je sodišče zaprlo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo prav zaradi primera Patria. Po volitvah so bile sodbe razveljavljene, pomemben politik pa izpuščen na prostost. Zaradi tega je pomembno, da ima javnost informacije, kaj se je dogajalo. Pravnomočne sodbe so pomemben vir informacij, ker ljudje sodiščem zaupamo. Da v takšnem položaju javnosti prikrivajo imena obsojenih in vpletenih v ta primer s sklicevanjem na varovanje njihove zasebnosti, je hudo nenavadno. Skoraj povsem neverjetno. Še posebej, ker gre deloma za javno znane podatke, ki so bili že objavljeni v medijih ob razglasitvah sodb.

Če javnost ne more dobiti pomembnih informacij o javnih zadevah, to učinkuje na volitve, tudi na te, ki so pred nami. Kako prikrivajo, nazorno pokaže del pravnomočne sodbe, ki mi jo je sodišče posredovalo. Delno je sodišče ta teden moji zahtevi, da mi posredujejo sodbo, česa in zakaj je obsojen Cekuta, ugodilo.

Kakšna je cenzura
Takole je videti posnetek javnega dela sodbe, da mora Jure Cekuta za štiri leta in štiri mesece v zapor in vrniti slabega pol milijona evrov (ki jih nima) in da mora (za krajši čas) v zapor tudi že upokojeni brigadir Peter Zupan:

Vir: spletnicasopis.eu

So primeri, ko lahko fotografija sporoči več kot tisoč besed. V sodbi, ki so mi jo poslali ta teden, je prikrito (in torej tega ne smete izvedeti), da je bil obsojen Jure Cekuta, ker je od že upokojenega brigadirja Petra Zupana (česar tudi ne smete izvedeti in je zato prečrtano) leta 2005 pridobil informacije in dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Pridobljeno pri Zupanu je Cekuta po sodbi (domnevamo) predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu. Domnevno pišem, ker je tudi imeni Riedla in Niitynena sodišče v sodbi scenzuriralo. Ne smete vedeti. To je njihova zasebna stvar. Pravniki, pri katerih sem preverjal, kako to ocenjujejo, so mi večinoma resignirano odgovarjali, da se lahko pritožim informacijski pooblaščenki in pozneje še na sodišče in da bo sodišče morda sčasoma moralo ljudem razkriti nekaj več iz svojih sodb. Denimo, koga so sploh obsodili. Ali pa – kar je bolj verjetno – ne bom nič dosegel.

Pritoževati se ne bom niti poskusil, ker je neumno. Najbrž bolj pomaga javna razprava, ali je to prav.

Redno sodstvo cenzurira, ustavno sodišče ne
Gre pa za povsem očiten primer kratenja ustavne pravice javnosti do obveščenosti o pomembnih javnih zadevah. Vaše pravice. Krati jih sodstvo. In to sistematično. Povrhu v zelo razvpitem političnem dogajanju, kar vpliva tudi na volilno dogajanje.  Odgovoren za ravnanje sodišč je šef vrhovnega sodišče Damijan Florjančič. Florjančič je na vrhu še nov, a bi moral sčasoma poskrbeti za razumno ravnanje sistema, ki ga vodi. Je pa iz sodbe o Cekuti, če znate dešifrirati in se močno potrudite, da sami zapolnite imena, razvidno, da je Cekuta v več obrokih na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. Sodba se pomembno razlikuje od na ustavnem sodišču razveljavljene sodbe proti predsedniku SDS Janezu Janši. Tudi sodbo proti Janši, ki je javno objavljena in dostopna, redno sodstvo podobno cenzurira. Kar je enaka sramota. A cenzurira jo nekoliko drugače in za odtenek manj: pustili so vsaj začetnice. Janša je absolutno javna oseba in tudi javno znana. Ustavno sodišče pa ravna, ko gre za pravico javnosti do obveščenosti, drugače. Sodba ustavnega sodišča, ki je kot kršitev temeljnih ustavnih načel pravičnosti razveljavilo vse sodbe v primeru Patria proti Janši (in soobtoženim), ne prikriva imen, ki jih cenzurirajo redna sodišča.

V sodbi o Cekuti, ki vam jo – takšno, kot so mi jo poslali – predstavljam, piše, kaj so obsojeni zagrešili in koliko denarja in kam so za to dobili, in je že zaradi tega vredna branja. Kdorkoli že so. Takšen je tisti del te sodbe, ki vam ga je slovensko sodišče pripravljeno razkriti:

Vir: spletnicasopis.eu

Potek dogodkov in pojasnila cenzuriranja imen obsojenih
Za sodbo v “Primeru Cekuta” sem 18. decembra prosil okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi višji sodnik Marjan Pogačnik. Sodba je pravnomočna in zaradi nje bi Cekuta moral že julija priti v zapor na Dobu. A so ga na Dobu zaman čakali, kar sem poleti razkril v Spletnem časopisu. Cekuta, ki se je vmes umaknil v BiH in tam menda celo zaprosil za azil, je s pritožbami poleti dosegel odlog prestajanja kazni, a s sodišča zaporov na Dobu o tem najbrž niso (pravočasno) obvestili. Cekuta še vedno ni v zaporu, pravni spori o zdravju, v katerih doslej ni bil uspešen, še potekajo. So ga pa medtem zaradi težav z zdravjem iz BIH pripeljali v Slovenijo, ker so tu – tako so poročali mediji – menda boljše bolnišnice.

Z okrožnega sodišča mi je Beti Potparić, ki je uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja, v dveh dneh odgovorila, da sodbe o Cekuti nimajo, celoten spis je zaradi pritožb Cekute na višjem sodišču, ki še odloča, je povedala. Mojo prošnjo, da bi javnosti predstavil sodbo, so zato odstopili v reševanje višjemu sodišču, ki ga vodi višji sodnik Anton Panjan. Za posredovanje informacij je tam pristojen direktor sodišča Janez Grden.

Cenzurirano sodbo, v kateri pa so pustili podatke, da je senat vodila sodnica Dejana Fekonja, Cekuti pa sta sodila še Marija Zabukovec in Jože Zorko, mi je ta teden poslal Grden.

Vir: spletnicasopis.eu
Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 

 • VERRZIFIKATOR

  USODNA ZALEGA

  V hišo se pravičniško usodno
  vgnezdila odurna je zalega,
  cvilež njen po stavbi se razlega,
  bojevanje z njo se zdi brezplodno.

  Po hodnikih in po sobah blodi,
  duh je strašen, vsak dan bolj neznosen,
  smrad zalege grozen, neizprosen,
  zadušljiv, res v hišo to ne sodi.

  Sodi le pogojno na smetišče,
  pa še tam očitna je škodljivost,
  spremljevalka njena uničljivost,
  nujno se rešitev zanjo išče.

  Se zalegla skoraj v zadnje pore
  je nečista zoprna golazen,
  brez sramu deluje kot prikazen,
  kaže, kaj brezvestno vse da zmore.

  Po razlogih ni nam spraševati,
  higiena v hiši je porazna,
  dolgo že razglabljanja so prazna
  vsa o tem, kako nam je ravnati.

  Za zalego nujno neugodna
  bo nazadnje vsakršna rešitev,
  saj golazni takšne ukrotitev
  zanjo biti more zgolj usodna.

 • VERRZIFIKATOR

  Đuro Cekutić

  KOMIK JURČEK

  Saj poznate me prav do obisti,
  bil sem patriot in to ostajam,
  malce kdaj čez mejo kam uhajam,
  družim tam z ljudmi se, ki so isti.

  Sem naslikal finsko si naravo,
  savno v njej in zraven kup denarja,
  v pozi patriota milijonarja
  prelisičil bi naravno pravo.

  Rekli so, da znašel sem se v komi,
  pa sem prosil, da smem potovati,
  naveličal sem se pač med brati,
  ali kdo v besede moje dvomi?

  Patriot sem, to tako že veste,
  še iz kome rad domov se vračam,
  da dolgove tistim tu poplačam,
  ki usluge mi storijo česte.

  V komi tukaj sem, doma ostajam,
  prosto zdaj lahko se gibljem hkrati,
  tu do konca hotel bi ostati,
  bratcem namreč mnogim jaz ugajam.

 • ahnenpass

  “Pravnomočne sodbe so pomemben vir informacij, ker ljudje sodiščem zaupamo.”

  To je najbrž šala, mogoče tiskarski škrat, mar ne?
  Lepo vas prosim, ko so nazadnje stavkali sodniki, se je v njihovo podporo zbralo približno 9 zmedenih ljudi, kar je rekord, verjetno v celi Evropi ni dežele, kjer bi pravosodje uživalo tako malo zaupanja državljanov. Celo sodniki se bojijo stricev iz ozadja, če vam to kaj pove.
  Povejte nam raje kako so nekatere akterje mednarodne afere Patria obravnavale tuje države, v tuja sodišča ne dvomimo.

 • Ana Job

  Kaj vam še ni jasno, da sodišča in Udba, delajo z roko v roki!!?

  • antimur

   Verjetno bo danes imelo svoje predstavnike na zombijevski orgiji v Dražgošah tudi sodstvo, udbaši in kučanisti pa itak. Sramoto jim bosta pa dodatno delala največji antislovenec Kučan ter največji kriminalec Janković in tako bo slika ispopolnjena, prava podoba iz Dantejevega pekla.

   • Ana Job

    Slovenijo vodijo kriminalci in morilci, to je že dolgo jasno.

 • Olga_10

  Mafija drži z mafijo…

 • Poštenje velja

  Zato slovenija nima rešitve razen v ponovni vojni.
  Pametni odhajajo , levaški klopodci in balkanci prihajajo,
  Takoj ko bo konec kunjukture se bliža ponovno klanje.
  Brez mene. Čao zlovenija. jebi se.

 • xtc

  Cekuta -Drnovškov osebni prijstelj-seveda levaki ščitijo levale na mrtvo.

 • Antonius

  Ljudstvo v katerega imenu obsojajo, ne sme vedeti imen obsojenih??!!
  Pokojnega svaka je sodnik obsodil na plačilo denarne kazni kljub temu, da je bil že osem mesecev na Žalah. Uprl se je zahtevi Staninvesta, da mu plačuje uslugo za katero Staninvest ni imel nobene pravne podlage. Premalo stanovanjskih enot je bilo v hiši, da bi morali plačevati hišnega skrbnika.
  Tri leta sem hodil protestirati pred sodišče tudi zaradi *svinjarije* po Cerarjevi, ker je sodnik krivično obsodil mojega pokojnega svaka.
  Slovensko krivosodje je porok vsem svinjarijam, ki se danes dogajajo v Sloveniji.
  Na volitvah z veliko večino podprimo SDS, da bo lahko brez izsiljevanja nekih koalicijskih partnerjev počistila z zarejeno in zasmrajeno zalego partiji in udbi zvestih sodnic in sodnikov.

 • Morala

  Zaupaš lahko le sebi in nikomur drugemu (razen svojcem, pa še tu je dvom)!

 • škoda da je tako megleno da se ne da brat

 • baubau

  totaltarizem

 • samotoje

  Treba bo ukiniti razsojanje v imenu ljudstva. V demokratični ureditvi se ljudstva ne sme žaliti na tak način.