Predsednica sindikata KS 90 o višanju neto plače: “Samo bedaki znižujejo davke, ja, kdo pa bo filal proračun?”

Evelin Vesenjak. (Foto: STA)

Pijavka je parazit. In paraziti so eno najbolj nagnusnih živih bitij na planetu. V mlakuži prežijo na gostitelja. In ko nič hudega sluteč pride, se nanj prisesajo. Pijavka se kot klop prisesa na človeka in se prehranjuje z njegovo krvjo.

Danes so najbolj znani krvosesi na dveh nogah − sindikalisti. Še posebej slovenski. Če je pijavka vsaj toliko »človeška«, da zapusti gostitelja, ko se nahrani, se slovenski sindikalisti nikoli ne odlepijo, ko se enkrat prisesajo. To je zgodba o štrukljih, jarcih, vesenjakih, majcnih in jerkičih, sindikalistih, ki ne želijo, da bi delavcu z davčno obremenitvijo ostalo več v denarnici, ampak želijo, da se tako delodajalec kot delojemalec povsem izčrpata, dokler ne omagata, medtem ko sami uživajo v visokih plačah in drugih bonitetah.

Kljub krizi plače višje, izplačani dodatki

Za začetek spomnimo. Kljub največji krizi po drugi svetovni vojni, ki jo je povzročila pandemija z novim koronavirusom, sta se v Sloveniji krepko zvišali minimalna in povprečna plača, zaposleni v podjetjih s pod 1800 evrov bruto plače so prejeli krizni dodatek lani spomladi in ob koncu leta, brezposelnost pa se je zaradi pomoči znižala. Namesto da bi bili v sindikatih, ki naj bi zastopali delavce, s tem zadovoljni, kaj zadovoljni, navdušeni, so začeli pozivati k protestom. Kot razlog so navajali »umanjkanje socialnega dialoga«, kar ni niti po naključju resnica. Ekonomsko-socialni svet (ESS), v katerem je prostor za socialni dialog in je tripartitni organ (vlada, sindikati, delodajalci), je v zadnjem letu dni deloval bolj kot kadarkoli prej. Ampak vodstva sindikatov so se odločila, da je treba podpreti svoje gospodarje in pozvati ljudi k protestom, uperjenim proti vladi Janeza Janše.

Tea Jarc Branimir Štrukelj, Lidija Jerkič, Jakob Počivavšek, Evelin Vesenjak in Peter Majcen (Foto: Polana Avanzo, STA)

»Samo bedaki znižujejo davke«

Protest je bil, pred tem pa so vodilni predstavniki petih sindikalnih central sklicali še novinarsko konferenco in pompozno napovedali izstop sindikatov iz ESS. Potrdilo se je, da tehtnega razloga za svojo odločitev nimajo, povsem razgalila pa jih je Evelin Vesenjak, predsednica sindikata KS 90 – Neodvisnost. Na vprašanje, zakaj so sindikati zapustili ESS, je med drugim dejala: »Samo bedaki znižujejo davke, ja, kdo pa bo filal proračun?«

Odziv na nižje davke in višje plače

Vesenjakova je tako razkrila odziv sindikalnih vodij na delo vlade. Vlada je namreč v državni zbor poslala sveženj davčnih zakonov, po katerih se bodo davčne obremenitve plač v naslednjih letih postopno zniževale. Zaradi nižjega dohodninskega davka bodo tisti s povprečnimi plačami postopoma prejeli tudi do 100 evrov mesečno večjo neto plačo. V sindikatih pa so se odločili za pomoč levim političnim strankam in njihovemu političnemu boju za oblast.

Čim več revežev, tem bolje za sindikate

Odzivi na takšno početje vodilnih sindikalistov so bili izjemni. Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je na družbenih omrežjih zapisal: »Za sindikate, tako kaže, nekaj šteje samo revež. To je svetovni fenomen. Da slovenski sindikati zaradi predlaganih vladnih znatnih davčnih razbremenitev plač in posledično večjih neto izplačil zaposlenim napovedujejo stavke.« Dr. Matej Lahovnik pa je v enem od svojih komentarjev zapisal: »Zdi se, da bi se morala vlada opravičiti, ker delovnim ljudem in občanom znižuje davke.«

Nekdanji gospodarski minister in vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik (Foto: STA)

Lahovnik je še spomnil, da Slovenija spada med države, kjer je delo močno obdavčeno, treba ga je torej razbremeniti, sindikati pa bi »svojo vlogo laže izpolnjevali, če se bodo za mizo pogajali z delodajalci za boljše pogoje dela, namesto da protestirajo na ulici proti nižjim davkom«.

Visoki prejemki vodilnih sindikalistov

Ob vsem tem so se spet pojavili podatki o plačah vodilnih sindikalistov in njihovem premoženju. V javnosti se vrstijo tudi pozivi k izstopu članov iz sindikata. Poslanka Anja Bah Žibert pa je opozorila, da smo v Sloveniji »priča popolni zlorabi sindikatov v politične namene«.

Zapisala je še, naj bi sindikalni predstavniki »dobesedno prosjačili po Sloveniji, ali gre kdo z njimi na protest v Ljubljano«. To veliko pove o vodilnih sindikalistih in stanju v državi. Bah Žibertova je nadalje spomnila na zneske njihovih plač, ki so bili pred tem že javno objavljeni.

Sindikalista na to nista odgovorila, Lidija Jerkič pa v svoje propagandne namene izrabila enega od slovenskih dnevnikov, v katerem so na dolgo in široko razlagali predvsem njeno neto plačo. Videli naj bi tudi njen plačilni list (niso pa zapisali katerega), javno ga niso objavili. Zapisali pa so, naj bi bila Jerkičeva vedno pripravljena pokazati svoje prejemke in da s tem nikoli ni imela težav. Vendar to ne drži.

Sindikalisti skrivajo podatke

O mesečnih prejemkih smo sindikaliste iz uredništva Demokracije spraševali že v preteklosti. Odgovorov večinoma ni bilo. Zdaj pa so se prav vsi zavili v molk. Vodilne v sindikatih smo prejšnji teden vprašali, kakšni so njihovi mesečni prihodki, kakšno premoženje imajo, ali so lastniško soudeleženi v katerem od podjetij in ali so pripravljeni razkriti svojo dohodninsko odločbo za preteklo leto. Slednje smo namreč zdaj že vsi prejeli. Odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli. Kot orkestrirano, dogovorjeno.

Slovenski sindikalisti (Foto: STA)

Jerkičevi 9.600 evrov bruto mesečno

Po javno dostopnih podatkih Lidija Jerkič, vodilna v ZSSS in SKEI, mesečno prejme 8.400 evrov bruto, dodatno kot državna svetnica prejme še okoli 1.200 evrov. Skupaj je to 9.600 evrov bruto mesečno. Po podatkih spletne baze Gvin.com je Lidija Jerkić udeležena v vodstvu Sindikatu kovinsko-elektro industrije Slovenije (SKEI), kjer je tudi zastopnica. Zastopnica je tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Jerkičeva je tudi članica Državnega sveta RS. Iz vseh teh virov prejema dohodke. Na vprašanje Demokracije, kolikšni so ti, Jerkičeva ni odgovorila.

Štruklju mesečno več kot 6.800 evrov

Za Branimirja Štruklja, glavnega v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), javno objavljeni podatki kažejo, da mesečno prejme 5.600 evrov bruto, dodatnih 1.200 evrov bruto še kot državni svetnik (podobno kot Jerkičeva). Skupno je to 6.800 evrov bruto mesečno. Temu je treba dodati še izplačila za delo v nadzornih svetih. Po podatkih spletne baze Gvin.com je Branimir Štrukelj član

vodstva in zastopnik v SVIZ Slovenije ter Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije. Nadalje je že četrti mandat član nadzornega sveta delniške družbe Modra zavarovalnica, ki jo vodi Borut Jamnik. Pred tem je bil član nadzornega sveta v Kapitalski družbi (ko je to še vodil Jamnik). Štrukelj je tudi ustanovitelj in solastnik družbe Mladina, ki izdaja istoimenski tednik. Je tudi član Državnega sveta RS (svetnik). Iz vseh teh virov prejema tudi dohodek. Kolikšen je, na vprašanje Demokracije ni odgovoril. Mediji so doslej že večkrat poročali, da je tudi premoženjski magnat.

Sindikalist Počivavšek dohodkov ne razkriva

Jakob Krištof Počivavšek je zastopnik Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. Pred tem je bil tudi zastopnik podjetja Dom Grafika, d. o. o., Ljubljana. Podjetje je izbrisano iz registra. Na vprašanje Demokracije, kolikšni so njegovi mesečni dohodki, Počivavšek ni odgovoril. Podobno ni odgovoril niti Peter Majcen iz Sindikata KS90.

Po vladnem predlogu bodo zaposleni v prihodnjih letih prejeli višje neto plače, saj bodo plače manj obdavčene. Zaradi nižjih davkov in višjih neto plač so rdeči sindikalisti skočili v zrak.

Vida Kocjan