fbpx

Predsednik države Borut Pahor podelil priznanje jabolko navdiha pomembnemu projektu Sledilnik, brez katerega bi težje obvladovali epidemijo!

Pobudnik in koordinator projekta Luka Renko in predsednik republike Borut Pahor (Foto: STA)

Predsednik republike Borut Pahor je sodelujočim v projektu Sledilnik v znak hvaležnosti za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji vročil priznanje jabolko navdiha. V imenu prostovoljcev Sledilnika je repliko priznanja prevzel pobudnik in koordinator projekta Luka Renko, ki poudarja, da imamo v Sloveniji ogromno potenciala  in znamo stopiti skupaj, ko to želimo. “Projekt Sledilnik je v tem času predvsem pokazal, da imamo v Sloveniji veliko znanja, da znamo stopiti skupaj, lahko premagamo še tako velike probleme in inovativno pristopimo k reševanju problema,” je po prejemu priznanja dejal Renko. 

Izjemne posameznike in organizacije, ki si lastijo zasluge za dejanja posebnega pomena za blaginjo države, predsednik Republike Slovenije lahko nagradi z zakonsko določenimi odlikovanji. Jabolko navdiha predsednik države podeli  izstopajočim posameznikom, skupinam ali projektom. Pri podelitvi nagrade imajo prednost tisti, ki so s svojimi dosežki ali ravnanjem v navdih državljanom, obenem pa “utrjujejo temeljne vrednote v družbi, od solidarnosti do sožitja”.

Sledilnik je zgodba o družbeno odgovornih posameznikih, ki so najprej vsak zase prepoznali potrebo in pravico ljudi do obveščenosti v kriznih razmerah. To zavedanje jih je povezalo v odprto in raznoliko skupnost več kot 150 znanstvenikov in strokovnjakov, ki že več mesecev prostovoljno soustvarjajo podatkovno bazo in napovedi širjenja virusa. S svojim obširnim in raznolikim znanjem in domiselnimi predstavitvami pa dnevno obveščajo javnost o širjenju koronavirusa v Sloveniji na razumljiv in jasen način, piše v obrazložitvi podelitve priznanja. Ekipa sledilnika tako dnevno zbira podatke iz različnih javno dostopnih virov in z vzpostavljeno tudi direktno povezavo z zdravstvenimi zavodi in NIJZ. Prejete strukturirane podatke v nadaljevanju validirajo in oblikujemo v obliko, primerno za vizualizacije in predstavitev javnosti, kakor tudi za nadaljnje delo pri razvoju modelov in napovedi.

Foto: STA

Sledilnik je priznanje prejel tudi zato, ker je pomemben vir informacij, ki jim ljudje zaupajo in navdih nesebične, odgovorne in podprte znanstvene skupnosti, v kateri je vsak posameznik dobrodošel in s svojim znanjem in izkušnjami prispeva pomemben del k celoti. “Projekt Sledilnik je v tem času predvsem pokazal, da imamo v Sloveniji veliko znanja, da znamo stopiti skupaj, lahko premagamo še tako velike probleme in inovativno pristopimo k reševanju problema,” je po prejemu priznanja dejal pobudnik in koordinator projekta Luka Renko. Renko je pri tem še izpostavil, da vseh težav ni mogoče rešiti s pomočjo prostovoljnega dela in ni dolgoročna rešitev, zato v kratkem pričakujejo, da bi se v ta namen prilagodile javne institucije, je poročal STA.

Člani projekta vidijo prihodnost v digitalizaciji podatkov zdravstvu
V novem letu si želijo drznejših odločitev v smeri bolj učinkovitega vodenja epidemije covida-19, predvsem pa pričakujejo, da se omogoči dostop do podatkov in so ti strojno berljivi. “Predvsem pa je dostop do podatkov tisti, ki lahko zgradi zaupanje in pomaga prebroditi še tako težke čase,” je dejal Renko. Ker so določeni podatki še vedno ročno zapisani, v prihodnosti vidi rešitev v digitalizaciji zdravstva in javnega sektorja ter izraža upanje, da bo epidemija dala dodaten pogon k rešitvi teh težav.

Jabolko navdiha (Foto: STA)

Po besedah predsednika republike Boruta Pahorja projekt Sledilnik združuje tako znanost kot tudi človečnost, ki sta obe zaslužni za zmago nad novim koronavirusom, ki je krojil leto 2020. Sodelavcem Sledilnika se je zahvalil za njihovo delo in dejal, da so naredili “nekaj čudovitega in v kar ljudje zaupajo”. “Želim si, da bi bili navdih za neke nove zamisli,” je dejal Pahor, ki projekt vidi kot navdih za nove projekte ljudi, ki bodo razmišljali, kako pomagati skupnosti. Vročitev priznanja je v parku Vile Podrožnik potekala prilagojeno, zato je del prostovoljcev vročitev spremljal preko neposrednega prenosa. Projekt Sledilnik je dobil repliko priznanja, ki ga je predsednik republike 29. marca virtualno podelil vsem “junakom človečnosti in upanja”, ki so v času spopadanja z epidemijo covida-19 požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo čimbolj normalno.

Predsednik Pahor letos za požrtvovalnost v času epidemije podelil že deseto priznanje jabolko navdiha
Tokratna vročitev priznanja je bila deseta po vrsti letos. Pahor je replike priznanja že vročil prostovoljcem Mladinskega centra Velenje, pobudnikom vseslovenske akcije Maske za vse v Trbovljah, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, UKOM-u za vzpostavitev klicnega centra za informacije o koronavirusu, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam, zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva, zdravnikom, tolmačem slovenskega znakovnega jezika ter prodajalcem.

Sara Rančigaj