fbpx

Predsednik Evropskega parlamenta Tajani: EU je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z največjimi

Predsednik Evropskega parlamenta, Antonio Tajani. (Foto: Nova24TV)

Za močno Evropsko unijo je potrebna enotnost. Zato je Hiša EU v Ljubljani pomembna institucija, ki bo omogočila lažje sodelovanje med evropskimi institucijami ter državljani in njihovimi skrbmi. Na slavnostnem odprtju Hiše EU sta zbrane, poleg predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, nagovorila še premier Miro Cerar in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.  

Antonio Tajani je na slovesnosti ob otvoritve Hiše Evropske unije dejal, da smo vsi Evropejci in da moramo delati skupaj ter da moramo biti enotni, za našo državo in za Evropsko unijo. Tajani je še poudaril, da je Evropska unija veliko več kot samo notranji trg, je veliko več kot samo evro. Zato bi bilo popolno uničenje EU velika napaka.

Antonio Tajani: “To je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z Rusijo, ZDA, Kitajsko ali Indijo. Edina rešitev je, da ostanemo enotni.”

Jean-Claude Juncker pa je v svojem nagovoru dejal, da je vesel, da je tu in da lahko sodeluje pri otvoritvi Hiše Evropske unije, kjer bodo pod isto streho delovali predstavniki Evropskega parlamenta in Evropske komisije. Junckerju se to zdi zelo dobra ideja, to pa so uresničili tudi drugod. Vse navzoče je tudi pozval, naj v hišo povabijo čim večje število oseb.

Predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker. Foto: Nova24TV

Jean-Claude Juncker: “Rad bi, da povabite čim več ljudi, čim več Slovencev, da prihajajo sem. Ker to mora biti prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah. Prosim, povabite jih. Povejte jim, kaj Evropska unija počne.”

Tajani se je zavzel za zaustavitev populizma
Po odprtju Hiše Evropske unije pa je Tajani dopustil tudi možnost vzpostavitve Evrope več hitrosti, a to idejo po njegovem mnenju lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU: “Potrebujemo strategijo, potrebujemo sanje. Dejal sem, da je naša identiteta evropska identiteta.”  Dodal je še, da je za zaustavitev populizma treba najti dobre odgovore za vse.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani sta sicer v Ljubljani imela ločene pogovore s slovenskim političnim vrhom, s katerim sta si izmenjala poglede na prihodnost EU. Skupaj pa sta uradno odprla Hišo Evropske unije v Ljubljani.

Miro Cerar ponovno močan samo v besedah
Ob uradnem odprtju Hiše EU je evropska komisarka za promet Violeta Bulc obljubila, da bodo o beli knjigi veliko govorili, se odkrito pogovarjali in soustvarjali novo podobo, ki si jo vsi želimo. Premier Miro Cerar pa je bil spet močan samo v besedah. Dejal je, da se res pomembne stvari zgodijo samo, če je v to vloženo veliko napora. “In zgodijo se dobro samo, če ljudje v njih vložimo veliko napora, optimizma, pa tudi poguma.”

Evropska komisarka za promet, Violeta Bulc. Foto: Nova24TV

Da se res pomembne stvari zgodijo samo, če je v njih vloženega veliko napora, kot je to dejal Cerar, bo res držalo. Vendar pa se je treba vprašati, koliko napora  in truda je vložil premier v našo državo, kajti njegove besede in dejanja so pokazale ravno nasprotno. Kljub temu pa bo Hiša EU, v kateri sta združeni predstavništvo Evropske komisije in informacijska pisarna Evropskega parlamenta, poskrbela za ustvarjanje skupnih idej, ki bodo imele pomen za prihodnost Evropske unije.

I. K.