fbpx

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb: Levičarski ekstremizem ima povezave z islamskim radikalizmom, vse več držav pa Antifa obravnava kot teroristično organizacijo

Poslanke in poslanci so se danes za zaprtimi vrati sestali na seji komisije za nadzor obveščevalnih služb, na kateri so med drugim razpravljali o poslovanju obveščevalnih in varnostnih služb z vidika zakonitosti, strokovnosti ter smotrnost porabe finančnih sredstev, prav tako so govorili o levičarskem ekstremizmu.

Po seji komisije je predsednik mag. Branko Grims v izjavi za medije pojasnil, da so vse službe, za katere je komisija pristojna, po pojasnilih pristojnih poslovale racionalno in so v celoti uresničile svoje načrte. “Se je pa izkazala za resnično vest, da je prišlo v enem primeru do zlorabe javnih sredstev pri uslužbencu, ki je bil napoten v tujino s strani ministrstva za obrambo. Proti njemu je že vložena kazenska ovadba,” je pojasnil mag. Grims in dodal, da se je ob preiskavi in reviziji, ki so jo sprožila ta odkritja, ugotovilo, da je utemeljen sum, da je še v dveh primerih, in sicer v okviru SOVE, prišlo do podobnega ravnanja. Ker preiskave povsod še potekajo, več informacij v tem trenutku ne moremo podati, je povzel mag. Grims.

Ker poslanke in poslanci v tem času obravnavajo tudi poročila za preteklo delo komisije, je poslanec v okviru razprave o preiskavi utemeljenega suma pranja denarja v NLB izpostavil, da je komisija v zvezi z omenjeno preiskavo zahtevala pojasnilo Urada za preprečevanje pranja denarja v povezavi s posnetki varnostnih kamer v NLB. “Pojasnilo Urada za  preprečevanja pranja denarja je bilo, da v danem primeru niso pridobili teh posnetkov, s pojasnilom, da suma v identiteto iranskega državljana takrat ni bilo, prav tako so ocenili, da za preiskavo financ ne potrebujejo teh posnetkov,” je povedal mag. Grims in dejal, da je komisija enako vprašanje glede posnetkov varnostnih kamer naslovila na policijo. “Odgovore pričakujemo najkasneje 13. marca, ko bomo obravnavali poročila za minulo leto,” je v zvezi s tem povedal predsednik KNOVS mag. Branko Grims.

Branko Grims (Foto: Twitter)

“Tretja stvar, s katero smo se ukvarjali, je bilo vprašanje odtekanja informacij, kar je vse bolj prisotno tudi v okviru tajnih služb. Zato smo zaprosili za pojasnilo, kaj se je v posameznih službah dogajalo, tudi v okviru kriminalistične policije in po posameznih policijskih postajah na vzhodu države. Tudi tu poročilo še pričakujemo,” je dejal mag. Grims.

Levičarski ekstremizem ima povezave z islamskim radikalizmom
Po besedah poslanca pa komisija pričakuje poročilo tudi glede zadnje teme, ki so jo danes obravnavali, to je levičarskega ekstremizma. Po prihodu množičnih ilegalnih migrantov je tudi v mednarodnem okolju prišlo do sodelovanja radikalnih levičarjev antifa z muslimani oziroma radikalnimi islamisti. Ti so skupaj že razbijali mesta po Evropi. Postopno se je začel razvijati tudi odnos do levih skrajnežev, in če je bila prej moda dvojnih meril, kjer se je preganjalo desne skrajneže, levih pa ne, se zdaj enaka merila končno uporablja tudi, ko gre za leve skrajneže oziroma antifo, je povedal mag. Grims, pri čemer je izpostavil, da so skrajneži tisti, ki so dejansko pripravljeni poseči po nasilju.

“Nekaj mesecev nazaj smo bili seznanjeni, da Interpol začenja sestavljati enake sezname, kot so jih sestavljali za potencialne teroriste, ki predstavljajo grožnjo za javni red in mir, tudi za radikalne levičarje. Kar so v antifi sposobni narediti, se je jasno pokazalo v Hamburgu,” je dejal mag. Grims, ki je ob tem pokazal fotografije razdejanj antife v tem mestu. Prizori v Hamburgu so po Grimsovih besedah spominjali na Sirijo po bombardiranju. To je bil produkt antife in njenih teroristov, ki so več dni razbijali po mestu, ropali so trgovine in izvajali vse oblike kriminalnih aktivnosti, z roko v roki z radikalnimi islamisti, o čemer obstajajo številni posnetki. To je pomembno, ker smo nekaj tega že videli tudi v Sloveniji, je dejal mag. Grims. Ob tem je spomnil na zakrinkane posameznike s palicami v rokah, ki so pred dobrim letom stali na Kotnikovi ulici v Ljubljani in bili za to, da bi zaščitili ilegalne migrante, pripravljeni uporabiti nasilje proti lastnemu narodu. “Takrat je posredovala tudi policija in razmejila dogajanje tako, da ni prišlo do ničesar hudega,” je na dogajanje na Kotnikovi spomnil mag. Grims.

Vse več držav organizacijo Antifa obravnava kot teroristično
Ob tem je še izpostavil, da se po javno dostopnih podatkih napovedujeta kar dva festivala antife v Sloveniji, in sicer bo eden potekal 6. 3. v Trbovljah, drugi pa bo od 19. do 21. aprila v Ljubljani na Metelkovi. “Glede na to, da čedalje več držav antifo obravnava kot teroristično organizacijo, nekatere celo to že izrecno tako imenujejo, bo zelo varnostno problematično, če Slovenija postane pribežališče za levičarske skrajneže,” je dejal mag. Grims in poudaril, da je komisija od pristojnih služb zahtevala, “da nas posebej seznanijo z nadzorom na teh prireditvah. Sam pa bi še podčrtal, da bo Antifa Fest, ki bo potekal v Ljubljani, očitno vseevropski, saj napovedujejo udeležbo iz Italije, Velike Britanije in še kje, ob čemer pa je zanimivo, da bo ta dogodek potekal ravno na Hitlerjev rojstni dan, kar verjetno ni naključje,” je dejal mag. Grims in zaključil: “Socialisti so očitno res vsi isti.”

C. Š.