fbpx

Predsednik komisije za prodajo žit: “Golob in kmetijska ministrica sta izvedla grd medijski blef”

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Potem ko so kmetovalci državi predlagali urgentni odkup vse slovenske pšenice, jim je vlada za kratek čas prisluhnila. Predsednik vlade je javno napovedal odkup slovenske pšenice prek Zavoda za blagovne rezerve RS in s tem pomoč slovenskim kmetovalcem, hkrati pa tudi nadzor nad draginjo tega osnovnega živila, vendar se je konec prejšnjega tedna zgodba obrnila v drugo smer.

Blagovne rezerve bodo dejansko odkupovale, vendar na prostem evropskem trgu prek javnih naročil. Glavno merilo bo najnižja cena. Kar pomeni, da lahko, npr. Hrvaška in Madžarska ponudita nižje cene, a tudi slabšo pšenico.

Franc Küčan, predsednik komisije za odkup in prodajo žit, je pri tem opozoril, da sta premier Golob in kmetijska ministrica Irena Šinko izvedla grd medijski blef, zato so ministrico ali tudi predsednika vlade pozvali k odstopu.

Predsednik KGZS Ptuj Milan Unuk in predsednik KGZS Murska Sobota Franc Küčan (Foto: STA)

Če ne misliš resno, potem ne dajaj obljub in ne zavajaj javnosti, tistih, ki na to čakajo. Žetev se bo končala v dveh, treh dneh. Ko bo razpis narejen, ko bodo pogoji znani, bo pšenica ali v Libiji ali Italiji, ker čakajo pred vrati. Ljudje bodo pšenico odpeljali,” je zaključil Küčan.

Moja Dolenjska