fbpx

Predsednik okrožnega sodišča Pogačnik zavrnil zahtevo po izločitvi sodnika, ki sodi Milku Noviču

Marjan Pogačnik. (Foto: STA)

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik je zavrnil zahtevo vdove Janka Jamnika in tožilke Blanke Žgajnar za izločitev sodnika Zvjezdana Radonjića v ponovljenem sojenju Milku Noviču. Obe sta sodniku očitali, da je z nekaterimi svojimi dejanji pokazal, da ni nepristranski in da je že vnaprej odločen, da bo Noviča oprostil.

Kot so za STA pojasnili na okrožnem sodišču, sama vsebina odločitve še ni dostopna, saj jo morajo najprej vročiti strankam. Zaradi zahteve po izločitvi sodnika je bil narok, ki je potekal 18. januarja, predčasno prekinjen, dokler Pogačnik ne odloči o zahtevi.

Žgajnarjeva je izločitev sodnika zahtevala zaradi videza pristranskosti, ki ga sodnik vzbuja, oziroma zaradi obstoja okoliščin, ki vzbujajo upravičen dvom o njegovi nepristranskosti.

Vdova po umorjenem Jamniku Tatjana Skubic Jamnik, ki v postopku nastopa kot oškodovanka, je v svoji zahtevi za Radonjićevo izločitev navedla podobne razloge. Med drugim je zapisala, da je sodnik na enem od dozdajšnjih narokov na njeno škodo in škodo tožilstva predočal mnenja sodnih izvedencev iz neke druge zadeve, ki pa niso sestavni del spisa iz zadeve Novič, pri čemer priči Ester Ceket iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija tudi ni predočil ključnih okoliščin te druge zadeve. S tem naj bi želel vplivati, da bi priča odgovarjala v prid možnosti, da se je Novič kontaminiral z delci streljanja na strelišču in da delci ne pripadajo delcem s kraja umora.

Svojo pristranskost naj bi po njeno sodnik pokazal tudi tako, da naj bi na enem izmed narokov dejal, da je dokazano najmanj šest oseb imelo namen odstraniti Jamnika. “Očitno se je sodnik že vnaprej odločil, da Novič ni kriv in je iskal možnost, da najde druge potencialne krivce,” je bilo navedeno v zahtevi.

Vdova po Jamniku je tudi prepričana, da je sodnik storil napako, ko je za izvedenca telekomunikacij imenoval Mitjo Štularja, saj naj bi bil ta član SDS. Ta stranka pa po navedbah Jamnikove žene podpira Odbor 2014, katerega člani so v podporo Noviču pogosto navzoči na sojenju. Štular je tudi med pobudniki gibanja Glasno, v katerem sodeluje tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik.

Ponovno sojenje Noviču se je začelo decembra lani, saj je vrhovno sodišče razveljavilo prvotno obsodilno sodbo, s katero je bil Novič obsojen na 25 let zapora zaradi domnevnega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Jamnika.

C. Š.