fbpx

Predsednik Pahor ima dan odprtih vrat

Foto: epa

V uradu predsednika republike bodo današnji dan samostojnosti in enotnosti obležili z dnevom odprtih vrat in slavnostnim nagovorom predsednika, Boruta Pahorja. Pahor se je ob 25. obletnici plebiscita odločil, da tri dvorane predsedniške palače poimenuje po treh preminulih očetih slovenske državnosti, sporočajo iz njegovega urada.

Predsednik bo danes tudi vročil državno odlikovanje red za zasluge Svetovnemu slovenskemu kongresu za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino. Po tem bo Pahor skupaj Društvom v tujini izobraženih Slovencev gostil pogovor, ki se ga bo udeležilo 130 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah, poroča STA.

Na današnji dan pred 25 leti so v tedanji skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, razglasili izide plebiscita o samostojni Sloveniji, ki je potekal 23. decembra 1990. Pred tem je 11 predstavnikov strank 6. decembra podpisalo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. Pravna podlaga plebiscitarnega odločanja je bil zakon o plebiscitu.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Proslave tudi drugod po Sloveniji
Na tradicionalnem srečanju na sv. Jakobu nad Medvodami na današnji državni praznik pričakujejo vidne predstavnike javnega, kulturnega, političnega in cerkvenega življenja iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva. Udeležence bo med drugim nagovoril Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in murskosoboški škof Peter Štumpf pa bodo danes darovali sveto mašo za domovino.

A. D., STA