fbpx

Predsednik Pahor pred nekdanjo judovsko vilo odkril spominske tlakovce za žrtve holokavsta! Kdaj pa bodo v SD vrnili ukradeno vilo?

Spotikavce pred nekdanjo judovsko vilo je odkril predsednik republike Borut Pahor, v spomin na žrtve holokavsta. (Foto: sta)

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je v četrtek, 5. novembra 2020 dopoldan pred nekdanjo vilo Ebenspanger, ki se nahaja na Tomšičevi ulici 12 v Ljubljani, odkril spominske tlakovce (tako imenovane “spotikavce”), in sicer v spomin na družini Ebenspanger in Mikolaš, ki sta bili žrtvi holokavsta in sta tam prebivali pred zadnjo svetovno tragedijo. V preteklosti pa so v SD že postavljali podobne spotikavce v spomin na žrtve holokavsta, a ko gre za vračanje zaplenjenega judovskega premoženja, gre stvar precej težje od rok. Moskovičeva vila, v kateri imajo svoje prostore nasledniki Koumnistične partije – Socialdemokrati, bi morala biti vrnjena potomcem prvotnih judovskih lastnikov, ki so preminili v Auschwitzu. 

Predsednik države Borut Pahor je pred ljubljansko vilo v kateri sta pred 2. svetovno vojno prebivali družini Ebenspanger in Mikolaš, slovesno odkril spominske tlakovce oziroma “spotikavce”, in sicer v čast članom obeh omenjenih družin, ki so tragično preminili kot žrtve holokavsta. Kot je predsednik ob tem dejal, mu je v veliko čast biti pokrovitelj tega slovesnega dejanja, “ki v svetu, ki naj bi bil miren, opominja na grozote časa, ko je bila vojna”. Ob tem je znova poudaril pomen strpnosti, danes pa je to pomembno vrednoto postavil v kontekst časa v katerem se nahajamo, torej pandemije, ki ljudi potiska v stisko, tesnobo, skrbi in jih navdaja s strahom, kar je potrebno razumeti. Družino Ebenspanger je ob tej priliki predstavil direktor, ki vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Dušan Hajdinjak, poroča STA.

Ob tem je izpostavil podatek, da je bila to morda celo prva družina judovskih korenin, ki se je naselila v Ljubljani in naj bi se tu nastanila že kmalu po letu 1867, leta 1932 pa kupila to vilo na že omenjeni ljubljanski ulici, kjer so pričakali pričetek druge svetovne vojne, sedaj pa je vila v lasti Društva slovenskih pisatelje (DSP). Na dogodku zbrane pa je na slovesnosti nagovoril še tržaški rabin Ariel Haddad, ki je obenem tudi zastopnik za Jude v naši državi. Ob tem je rabin poudaril, da je spominske tlakovce kot prvi postavil ravno umetnik. Po njegovem ima kreativnost moč, da vzpostavlja mir in gradi razumevanje med ljudmi, prav zato ima polaganje teh tlakovcev ravno pred vilo, v kateri je sedaj nastanjeno že omenjeno društvo, tudi močan simboličen pomen. Spotikavce v spomin na preminule pripadnike obeh družin pa je Pahor odkril skupaj s sorodnico družine Ebenspanger Helgo Kambič. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki slovenskega PEN kluba in DSP.

Spotikavce pred nekdanjo judovsko vilo v Ljubljani, je v spomin na žrtve holokavsta odkril predsednik republike Borut Pahor. (Foto: sta)

Podobne tlakovce pa so v preteklosti tudi že postavljali v stranki SD. Seveda se ob tem postavlja vprašanje, kakšen pomen ima dejstvo, da SD pretaka krokodilje solze zaradi holokavsta, obenem pa omogoča javno zagovarjanje komunističnih pokolov iz leta 1945 – da seveda ne govorimo o tem, da je SD praktično zastonj od države dobila Moskovičevo vilo kot zamenjavo za nekdanje prostore CK ZKS na Tomšičevi, ki so postali integralni del prostorov Državnega zbora RS. Moskovičeva vila je bila sicer v času prejšnjega režima za majhen denar prodana državi, a se postavlja vprašanje, pod kakšnimi pogoji je potekala ta prodaja. Danes v njej domuje pravna naslednica komunistične partije, ki o vrnitvi zaseženega premoženja Judom noče niti slišati.

Postavljali bi spomenike, premoženja pa ne bi vračali. Tudi Moskovičeve vile ne. (Foto: SD)

V zvezi s tem pa se je nedavno razpisal tudi eden največjih srbskih medijskih konglomeratov B92 se je v izjemno kritičnem zapisu lotil voditeljice slovenskih Socialnih demokratov Tanje Fajon , kateri očita, da je v resnici bruseljska milijonarka in antisemitka, ki deluje v vili, ki je pripadala v Auschwitzu umorjeni judovski družini Moskovič. Silovit napad na predsednico stranke SD je še toliko bolj presenetljiv, saj je B92 pregovorno levičarska radiotelevizijska postaja, katere ciljna publika so zlasti liberalci in mladi. V devetdesetih letih je bil B92 eden redkih, ki si je upal kritično poročati o režimu Slobodana Miloševića, zaradi česar je bilo njihovo delovanje tudi večkrat prepovedano.

Domen Mezeg