fbpx

Predsednik Pahor stavi na Jožefa Bradeška za kandidata za viceguvernerja BS

Jožef Bradeško (Foto: sta).

Predsednik države Borut Pahor je oktobra letos prejel 11 kandidatur za viceguvernerja Banke Slovenije, ki jih je preučil in se o njih posvetoval s poslanskimi skupinami v DZ. Sam predlaga Jožefa Bradeška, saj ocenjuje, da Bradeško izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Predstavitev  kandidata je namenjena poslancem DZ, da ga podprejo ali zavrnejo. Na področju bančništva in zavarovalništva ima Bradeško bogate izkušnje. Med letoma 1999 in 2005 je bil namestnik direktorice oddelka centralnobančne operacije, v 25-letni karieri je sodeloval pri dveh menjavah valute in pri ustanavljanju SID banke. Od l. 2007 je član uprave SID, za katero meni, da ji je ‘izkušnja kombiniranja zavarovalništva in bančništva pomagala, da je bolje preživela krizo’.

Ostali prijavljeni kandidati so znana imena s področja bančništva
Ostali kandidati za viceguvernerja so znana imena iz slovenskega finančnega in bančnega sveta: profesor s koprske Fakultete za management Andrej Bertoncelj, bančnica iz NKBM Vlasta Brečko, Milan Martin Cvikl z izkušnjami z Evropskega računskega sodišča v Luksemburgu, dosedanja viceguvernerka BS Mejra Festić, Iztok Gornik, namestnik direktorja v banki NLB v Sarajevu, nekdanji predsednik uprave PBS Viktor Lenče, profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti Igor Masten, nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za finance Mitja Mavko, Alen Mitrović, namestnik direktorja za organizacijo in kadre v Banki Slovenije, ter Vesna Pogačar iz NLB.

Jožef Bradeško je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva in magister ekonomskih znanosti. Delal je na področju centralne banke in tudi državne izvozne banke. Zaradi različnih delovnih izkušenj pozna razmere v tujini, zlasti na glavnih izvoznih trgih, prav tako dobro pozna finančne in druge izzive izvoznih podjetij. Pri kandidaturi so ga podprli predsednik SID banke, nekdanji guverner Arhar in mednarodni poslovnež Kraljič. Pri kandidaturi ga kot edinega kandidata podpira tudi stranka SDS zaradi referenc in bogatih izkušenj.

Bradeško je na predstavitvi povedal, da bi se v primeru izvolitve zavzemal za večjo usmeritev na implementacijski vidik denarne politike, za več analize nizkih obrestnih mer in posledic le-teh, s katerimi Banka Slovenije do sedaj nima dovolj izkušenj, pa bi jih kot centralna banka morala znati oceniti, ter za večji nadzor nad odzivi bank na razmere na trgu.

Predlog kandidature je Pahor poslal v DZ 25. novembra, v 30 dneh bo steklo glasovanje. Za izvolitev potrebuje novi kandidat 46 glasov.  Novi viceguverner bo vodil Banko Slovenije šest let s pričetkom od 1. marca 2017.

A. B., STA