Direktor Slovenske filharmonije Damjanovič protestni shod komentira kot nezadovoljstvo nad aktivnostjo ministra Peršaka

Že več kot osem let, se pravi skoraj od začetka mandata direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča, zaposleni v Slovenski filharmoniji protestirajo proti njemu. In ker je zdajšnji minister za kulturo Tone Peršak že četrti minister, pri katerem so se filharmoniki najavili, a do zdaj ni bilo nobenega posluha, so se odločili za novi protestni shod. Zanimiva je predvsem trditev filharmonikov, da je 90 odstotkov orkestra proti Damjanoviču, na shodu pa se jih je zbrala le peščica.

Damjan Damjanovič je trenutno zagotovo najbolj vroče ime v slovenski kulturi. Trinajst let je direktor Slovenske filharmonije (SF), napad nanj pa je tudi za slovenske razmere prav nenavaden: stavka v ansamblu, odpoved novoletnega koncerta in zahteve stavkajočih glasbenikov po njegovem odhodu. Temu je sledila še seja v Državnem svetu Republike Slovenije, ko je minister za kulturo Tone Peršak na seji izrekel neresnico, da bo Damjanovič sporazumno zapustil ta položaj. Zdaj pa ga je doletel še opozorilni protestni shod zaposlenih v Slovenski filharmoniji. Pred shodom pa je direktor SF dejal: “Osebno jemljem današnji protestni shod kot eno nezadovoljstvo nad aktivnostjo ministra Peršaka. Seveda se je potrebno vprašati, v kakšni vlogi so ministri za kulturo oziroma vsi ministri in ali so oni dolžni izpolniti vsako neko obljubo, svoje dejanje, nekomu, ki se na koncu koncev obnaša, češ nisem dobil, sedaj pa izpolnil.”

Zaposleni v Slovenski filharmoniji so se po današnji končani vaji podali proti ministrstvu za kulturo, kjer so izrazili svoje nezadovoljstvo, saj so vsi njihovi predlogi pri odgovornih naleteli na gluha ušesa. Moti jih dejstvo, da minister Tone Peršak ni izpolnil svoje obljube, da bo zavod s 1. julijem dobil novega direktorja namesto zdajšnjega Damjana Damjanoviča. “Prepričana sem, da minister ve, da direktor Damjanovič ne more in ne sme več voditi Slovensko filharmonije”, je pred stavbo ministrstva za kulturo dejala predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne.

Marjetica Mahne, predsednica sveta zavoda. (foto: Nova24TV)

Nezadovoljstvo je izrazil tudi predsednik strokovnega sveta SF Andrej Petrač: “Mi protestiramo proti političnemu nastavljanju in končno pozivamo ministra, da naj nekaj ukrene,” ter dodal, “da oni ne morejo več prevzemati odgovornosti in da je zdaj na potezi minister.” Trditev Petrača je še posebej neumna, saj je Filharmonija javna ustanova v kateri direktorja nastavlja in odstavlja politika. Petrač je torej pozval politiko naj politično nastavi nekoga, ki ne bo politično nastavljen?! Razumi levičarje, če jih moreš.

Andrej Petrač, predsednik strokovnega sveta SF. (foto: Nova24TV)

Stavka filharmonikov pa je dobila politični priokus, saj so se stavkajočim glasbenikom pridružili dobro plačani sindikalisti z jasnim političnim pečatom, z Branimirjem Štrukljem na čelu. Glavni tajnik sindikata SVIZ je na današnjem shodu dejal, da je odgovornost v celoti na ministru Peršaku. “Ima vse podatke, prepričan sem, da tudi osebno verjame, da je treba začeti na novo v Slovenski filharmoniji ter da to lahko stori samo in izključno novo vodstvo. Zato je zgolj na njegovih ramenih, da potegne nujno odločitev.”

Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata SVIZ. (foto: Nova24TV)

Takšne samovoljne poteze in izjave ministra Toneta Peršaka pa so slovenski javnosti že dobro znane. V slovenskem društvu PEN so se sicer februarja leta 2013 odločili izključiti predsednika SDS Janeza Janšo, eden izmed članov odbora je bil tudi zdajšnji kulturni minister, ki je med drugim izključitev nekdanjega premierja opravičeval z besedami, da je treba voditi narodnoosvobodilni boj. Peršak se iz neznanega razloga protestnega shoda ni udeležil, prav tako ni podal izjave, zato so namesto njega komentar podali iz ministrstva: “Minister za kulturo Anton Peršak se zaveda resnosti položaja zaposlenih v Slovenski filharmoniji in razume, da je sodelovanje direktorja in večine zaposlenih skrajno oteženo, če ne nemogoče. Vendar pa minister ne more popustiti pritiskom zaposlenih in sindikatov po odstavitvi direktorja zgolj na osnovi njihovih zahtev. Ministrstvo je sicer že naredilo nekatere korake k razrešitvi nastale situacije, preučuje pa tudi gradivo sveta javnega zavoda, s katerim je ta utemeljil svoj poziv k razrešitvi direktorja.” Njihovo sporočilo je še bilo, da se mora minister pri svojem delovanju držati zakonsko določenih postopkov, saj direktorja javnega zavoda lahko predčasno razreši le ob določenih pogojih. Zato bo minister odločitev o nadaljnjem položaju Damjana Damjanoviča sprejel, ko bo imel za to vse potrebne pogoje.

Marina Kopše, predsednica delavskega predstavništva SF, ki je prav tako imela besedo, pa je ministru Peršaku sporočila: “Če je v Sloveniji takšna praksa nekaj samoumevnega, potem si naša država ne zasluži Slovenske filharmonije.”

Marina Kopše, predsednica delavskega predstavništva SF. (foto: Nova24TV)

Ker gre za absurdno in v zahodnem svetu nerazumno situacijo, se opravičeno sprašujemo, kako je sploh lahko prišlo do tega, da glasbeniki, sicer dobro plačani javni uslužbenci, ki se jim za delo ni treba boriti na trgu in imajo socialno varnost zagotovljeno, menijo, da Slovenska filharmonija kot ustanova pripada njim in da lahko z njo samoupravljajo? Kajti filharmonija je od leta 2003 v dobrem stanju, finančno poslujejo uspešno in veliko so naredili tudi na organizacijskem področju, saj so bile nekatere stvari zastavljene zelo socialistično. Času so se namreč primerno modernizirali oziroma prilagodili, kar pa zadrtim socialistom ni po godu.

I. K.

 • Antonius

  Če bi slovenski filharmoniki dovolili, da jih oceni od politike neodvisna stroka, bi se večina preživljala s špilanjem po veselicah.
  Mahnetova, Petrač in Kopšetova bi pa svoje poklicne usluge ponujali na Zavodu za zaposlovanje.

  • Olga

   Pico zapret, pa bo mir!

  • Nata

   Taki slabi členi katerekoli skupnosti, so vedno v Sindikatu. Potem so nedotakljivi, četudi njihove sposobnosti ne dosegajo povprečja ansambla.

 • Damjanović, če te zaposleni nočejo te pač nočejo. Pika.

 • Anthon

  Kaj pa je to spet za ena socialistična druščina!?

  Faliran zet in neke grdoglede babe. Ozadje v tej Potemkinovi vasi očitno še zmeraj samoupravlja. Morda je ta zbor posledica kakšnega na novo sprejetga samoupravnega sporazuma?

 • Anthon

  Pozabil glede na članek: Videti so kot ekskluzivna civilna družba, ni kaj. Ti ti, vsi ti grdi politični ljudje, ki jih vodijo.

 • domovina mili dom

  Kje so ti štrukljevi pokvarjenci? A štrajkajo tem kjer je direktor komunist? Ne, seveda ne. Počasi zamenjujejo ne naše.

 • Olga

  Nekulturne “kulturnike”, ki so bolj politični aktivisti, odklopiti od državnih jasli! Naj se živijo s svojim delom!

  • slaipowi

   OKM je v tej vročini še napredovala. Damjanović živi od dela (igranja akademskih glasbenikov) ansambla kateremu naj bi direktoreval in ne obratno. Ampak Olga tega ne razume. Za njo so glasbeniki zaradi direktorja tam…

 • Franc Šink

  Ob kvaliteti SF samo tole. Spominja me na vaško gostilno kjer se ob dveh zjutraj pijanci, ob spremljavi razglašene diatonične harmonike derejo na ves glas.

  • Nata

   No, pa ne o kvaliteti. So profesionalci in dobri muziki.
   Vendar vaška gostilna postane vedno tam, kjer je zraven Štrukeljc !! In Sindikat !!Je zopet svoj piskerček pristavil ? Na škodo SF. Saj se vidi, koliko od 150 članov je bilo tam !!

 • Franc Šink

  SF me spominja na neko vaško gostilno dovolj daleč od policajev.
  Ura je odbila 2 zjutraj.
  sliši se pijansko petje ob spremljavi razglašene diatonične harmonike.
  Vse v strahu kaj bo rekla žena ko se vrneš domov.

  • Kosobrin

   S to razliko, da to ni bilo razglašeno petje!

 • macon

  Levi fašisti prenašajo samo leve na sistemskih proračunskih pozicijah, glede strokovnosti zamižijo na oba očesa, samo da je njihov. Zato pa so fašisti.

 • montyamp

  Banditi in kultura , haha………………………………
  ZA ENAJSTIMI ZIDOVI……………….

 • Kosobrin

  Ne razumem Damjanoviča, da vztraja v kolektivu, kjer ga ne marajo. Mora že biti tehten vzrok, da so tako vztrajni!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!