fbpx

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek, 21. oktobra 2021, in v petek, 22. oktobra 2021, udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo na zasedanju v Bruslju razpravljali o covidu-19, digitalni preobrazbi, cenah energije, migracijah in zunanjih odnosih.

Evropski svet se bo seznanil z epidemiološkimi razmerami in precepljenostjo ter izmenjal mnenja o pridobljenih spoznanjih glede strategij cepljenja. Voditeljice in voditelji bodo razpravljali o prizadevanjih za usklajenost in pripravljenost v odziv na pandemijo covida-19. Voditelji in voditeljice bodo razpravljali zlasti o cilju EU, da se zagotovi digitalna preobrazba Evrope. Na dnevnem redu bosta napredek pri digitalni agendi in ključnih zakonodajnih dosjejih, pa tudi pomen digitalne povezljivosti in globalnih partnerstev.

Voditeljice in voditelji EU bodo razpravljali tudi o nedavnem porastu cen energije. Ocenili bodo, kakšne ukrepe bi lahko sprejeli na nacionalni in evropski ravni, da bi se spoprijeli s posledicami tega dviga cen. Evropski svet bo ocenil tudi izvajanje sklepov, ki jih je sprejel junija 2021 v povezavi z migracijami, prav tako pa bo opravil strateško razpravo o trgovinski politiki EU in spregovoril o drugih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih.

Sara Kovač