fbpx

Predsednik vlade Janša pustil zelo pozitiven vtis pri kardinalu Hollerichu: “S srečanjem sem zelo zadovoljen”

"Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog." (FOTO: Tatjana Splichal)

Predsednik COMECE kardinal Hollerich je v pogovoru s predstavniki katoliških medijev povedal, da so njegovi vtisi s srečanja s predsednikom vlade Janšo zelo pozitivni.

Kot običajno ob predsedovanju državi članici pošljejo teme, ki se jim zdijo pomembne za predsedovanje. “Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, in ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog. Lahko le rečem, da je bilo ozračje zelo zelo pozitivno,” je dejal kardinal Jean-Claude Hollerich. Povedal je, da so se v pogovoru dotaknili pandemije in njenih posledic, cepljenja, različnih politik in še zlasti socialne politike, konference o prihodnosti EU, širitve EU, Zahodnega Balkana. “Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,” je še dejal.

Pohvalam na račun srečanja se je pridružil Christian Krieger, predsednik sveta krščanskih cerkva. Kot je povedal, se na podlagi člena 17 Lizbonske pogodbe srečajo z evropskim ministrom ali premierjem in izmenjajo stališča. “Danes dopoldne pa mislim, da smo segli še na drugo raven resničnega poslušanja, dialoga. Prvič sem doživel srečanje na tako visoki politični ravni s takšno kakovostjo poslušanja in izmenjave,” je dejal. Izrazil je zadovoljstvo, da tak člen v evropskih pogodbah obstaja, saj to omogoča stalen dialog med EU in cerkvami, da te lahko izrazijo svoja stališča in se pogovarjajo, kar je zanj kot Francoza, vajenega stroge ločitve med Cerkvijo in državo, še posebej dragoceno. Na tiskovni konferenci sta gosta odgovarjala še na nekatera vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem. Na vprašanje Televizije Slovenija o pandemiji je kardinal Hollerich dejal, da imamo kristjani dolžnost cepljenja, da tako zaščitimo svoje življenje, ki nam ga je Bog zaupal, in življenje drugih. “Zares bi želel spodbuditi vse ljudi, naj se cepijo. Vem, da so nekateri zboleli za dan ali dva po cepljenju, a poznam druge, ki so v bolnišnici, na intenzivni negi, priključeni na dihanje … Torej: zelo enostavno je izbrati,” je dejal. Pohvalil je veliko ustvarjalnost mnogih duhovnikov med pandemijo, kako biti v stiku z ljudmi. Poudaril je še, da pa se kristjanom smrti ni treba bati, saj verujemo v Kristusa, ki je umrl in vstal od mrtvih.

Kristjanom se smrti ni treba bati, saj verujemo v Kristusa, ki je umrl in vstal od mrtvih.

O pogojevanju dodeljevanja evropskih sredstev državam glede na spoštovanje evropskih pravnih standardov je dejal, da je to kompleksno vprašanje. Po njegovih besedah je Evropsko sodišče tisto, ki EU pomaga ostati skupaj takrat, ko se katera od držav ne strinja s to ali ono stvarjo. Po drugi strani pa je poudaril, da nadrejenost prava EU nad nacionalnim velja samo za tista področja, ki so bila dogovorjena v pogodbah; v nasprotnem primeru prevlada nacionalno pravo. Kardinal Hollerich je za primer dal poročilo Matić, ki ga je nedavno sprejel Evropski parlament. “V njem je nekaj dobrih stvari, a sta tudi dve točki, ki sta nas zelo prizadeli, in sicer, da je splav temeljna pravica in da je ugovor vesti zdravnikov omejen. Tega ne moremo sprejeti. To je v nasprotju z vsemi deklaracijami o človekovih pravicah doslej. Omejitev ugovora vesti za zdravnike je nekaj nezaslišanega!” je dejal. Poudaril je, da vprašanje splava ostaja v pristojnosti nacionalnih držav, zato je glasovanje ob poročilu Matić po njegovih besedah brezpredmetno in pomeni kršitev načela subsidiarnosti. “Obžalujem le, da je Parlament glasoval za nekaj takšnega.”

Christian Krieger in kardinal Hollerich (Foto: Tatjana Splichal)

Kardinal Hollerich ne igra pomembne vloge le na evropskem parketu, pač pa tudi v vesoljni Cerkvi, saj je bil imenovan za glavnega poročevalca sinode.

Kardinal Hollerich ne igra pomembne vloge le na evropskem parketu, pač pa tudi v vesoljni Cerkvi, saj je bil imenovan za glavnega poročevalca sinode. Na vprašanje, kakšni so pogoji za njen uspeh, je dejal, da bo ta uspešna že, če bomo stopili na njeno pot. “Že to, da Katoliška cerkev prosi ljudi, naj izrazijo svoje poglede in da škofi poslušajo, je uspeh. Kajti to spremeni način, kako se sprejemajo odločitve v Cerkvi,” je dejal. Pojasnil je, da sinodalni proces izvira iz drugega vatikanskega koncila, iz dokumenta Lumen Gentium: v njem podoba Cerkve ni piramida, kjer so na vrhu papež in škofi, ampak Božje ljudstvo, ki hodi skozi zgodovino. “V logu sinode vidite, da škofje hodijo sredi svojega ljudstva,” je dejal. Poudaril je pomen najpomembnejšega zakramenta, krsta, in birme, ki ljudem skupaj z birmo daje dar Svetega Duha. “Upam, da bomo škofje empatično poslušali, ne le s pozicije obrambe svojih interesov, ampak bomo res razumeli, kaj pravijo in zakaj. Mislim, da bo to spremenilo Cerkev,” je dejal.

Marjan Pogačnik, Družina