fbpx

Predsednik vlade Janša se je v Parizu srečal s slovenskim dobrotnikom Petrom Opeko, nominirancem za Nobelovo nagrado za mir

Pedro Opeka in Janez Janša. (Foto: Gov.si)

Tri mesece po tem, ko je Janez Janša predlagal Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju madagaskarskega glavnega mesta Antananariva, za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021, sta se predsednik slovenske vlade in dolgoletni slovenski misijonar na Madagaskarju tudi uradno srečala.

Kot je namreč Janez Janša sporočil prek družbenega omrežja, se je v okviru današnjega delovnega obiska Francije, v Parizu se je sestal s predsednikom Emmanuelom Macronom, “prisrčno srečal” tudi s slovenskim dobrotnikom, pogovor pa je tekel o “potrebni pomoči njegovim humanitarnim projektom na Madagaskarju, pri katerih pomaga tudi žena predsednika Francije”.

“Globalni mirovni projekt v boju proti revščini”
Slovenski premier je konec januarja v utemeljitvi nominacije zapisal, da “je pristop Pedra Opeke in združenja Akamasoa k razvoju družbe in humanitarnosti celovit, dejavnost Pedra Opeke pa pooseblja cilje OZN. Njegova prizadevanja so postala globalni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivicam, da bi revnim ljudem po svetu omogočili življenje, vredno človeškega bitja.”

S predsednikom Macronom o predsedovanju Svetu EU
Sicer pa sta se Janez Janša in Emmanuel Macron v današnjih pogovorih dotaknila zaporednega predsedovanja Slovenije in Francije Svetu EU, spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, nadgradnjo političnega in gospodarskega sodelovanja med državama, položaja na Zahodnem Balkanu in ostalih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanj.

“Obisk je potrditev dobrih odnosov med državama”
“Obisk je potrditev dobrih odnosov med državama. Sodelujemo na mnogih področjih, od gospodarstva do športa in kulture, v okviru Evropske unije pri veliki večini vprašanj delimo ista stališča. Želimo si več neposrednih francoskih investicij v slovensko gospodarstvo, Slovenija zato fleksibilizira gospodarsko zakonodajo in odpravlja birokratske ovire,” je poudaril Janez Janša.

Janez Porenta, Družina