fbpx

Predsednik vlade ob dnevu Civilne zaščite podelil priznanja za požrtvovalnost v boju proti covidu-19

Foto: KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je na Brdu pri Kranju udeležil osrednje državne slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite, na kateri je potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite. Predsednik vlade Janez Janša je na slovesnosti podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 posameznikom in organizacijam, ki so izkazali izjemno požrtvovalnost in pripravljenost učinkovitega delovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Bronasta, srebrna in zlata priznanja Civilne zaščite je na slovesnosti podelil generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, plakete in kipec Civilne zaščite pa poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

V govoru je predsednik vlade Janez Janša spregovoril o tem, da takrat, ko nas prizadene nesreča ob tem, da si mora vsak pomagati sam, pomislimo na solidarnost, na to, kako nam bodo pomagali drugi. “V takšnih trenutkih največ pomeni hitro ukrepanje in dobra organiziranost.”

Dejal je, da je prva demokratično izvoljena slovenska vlada od prejšnjega režima dobila nekaj struktur, ki so bile dobro organizirane in so dobro delovale. Med njimi je bila tudi civilna zaščita, ki je ob agresiji na Slovenijo takoj priskočila na pomoč. Takrat je slovenska Civilna zaščita skupaj z ostalimi strukturami poskrbela za to, da smo bili pripravljeni na mnogo hujšo nesrečo, kot se je dejansko zgodila oziroma smo se ji uspešno izognili. Ob tem je dejal, da so sledile vojne na Balkanu, slovenska Civilna zaščita se je morala soočiti s 70 tisoč begunci iz Hrvaške in BIH. “Slovenija je bila takrat revna država, kljub temu smo bili solidarni in smo priskočili na pomoč.

Pripravlja se begunski val iz Ukrajine
Predsednik vlade je v govoru izrazil veselje nad tem, da se po tem, ko so te preizkušnje minile, ni pozabilo na to, da je treba v te strukture vlagati. Ob tem je spomnil, da je slovenska Civilna zaščita pomagala številnim državam. “Ni bilo leta v zadnjih 30 letih, da slovenska Civilna zaščita ne bi pomagala ob nesrečah povsod po svetu, še posebej pa v naši soseščini.” V nadaljevanju govora je poudaril, da je bila slovenska Civilna zaščita leta 2020, ko je Slovenija prizadela pandemija covida-19, tista, ki je predstavljala hrbtenico odgovora na ta izziv skupaj s slovenskim  zdravstvenim sistemom, ki je nosil največje breme. “Ko je šlo zares, se je aktivirala Civilna zaščita in omogočila, da smo tisto preizkušnjo relativno dobro prebrodili.

Ob današnjem prazniku je Civilna zaščita ponovno v ospredju, je dejal predsednik vlade. “Pripravlja se na begunski val iz Ukrajine, ki ga je povzročila ruska agresija.” Dejal je, da se ne ve, ali se bo ta val krepil in bo potrebna še večja solidarnost, ter da je Slovenija prejela nekaj več kot 40 prošenj za pomoč. Opozoril je, da bo morala Civilna zaščita na neki točki pomagati. “Hvala vam, ker ste na to pripravljeni. Solidarnost je tista, ki je temeljno vezivo tega, kar predstavlja Civilna zaščita.

V govoru je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da se sedanja vlada zaveda pomena Civilne zaščite. “Močno smo povečali sredstva za sistem zaščite in reševanja. V proračunih za letošnje in prihodnje leto je predvideno, da se bodo sredstva podvojila, dvignili jih bomo iz 40 na 80 milijonov.” Predsednik vlade je na koncu govora poudaril, da se nič ne zgodi brez ljudi ter da nič ne traja in deluje brez organizacije. “Civilna zaščita je takšna organizacija, ki to še posebej dokazuje. Organizacija je uspešna, če so uspešni ljudje.” Predsednik vlade je ob koncu slovesnosti čestital nagrajenkam in nagrajencem.

Sara Kovač