fbpx

Predsednik vlade predlagal Marka Borisa Andrijaniča za novega ministra brez resorja, ki bo usklajeval digitalno preobrazbo Slovenije

Predsednik Strateškega sveta za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič. (Foto: STA)

Za ministra brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, predsednik vlade predlaga Marka Borisa Andrijaniča.

Predsednik vlade Janez Janša je na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije ter 229. in 234. člena Poslovnika državnega zbora danes v Državni zbor posredoval predlog kandidata za ministra brez resorja. V skladu s tretjim odstavkom 8. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije ima lahko vlada ministra brez resorja, ki pomaga predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil.

Za ministra brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, predsednik vlade predlaga Marka Borisa Andrijaniča, univerzitetnega diplomiranega pravnika. Kandidat je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Univerzi v Oxfordu pa je pridobil naziv Master of Public Policy (MPP).

Foto: Vlada RS

Andrijanič od aprila 2021 vodi Strateški svet za digitalizacijo pri Vladi Republike Slovenije. Med leti 2016 in 2021 je bil zaposlen pri tehnološkemu podjetju Uber, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi. Predsednik vlade ob tem predlaga, da se postopek imenovanja ministra opravi čimprej in skladno s Poslovnikom državnega zbora.

Sara Kovač