fbpx

Predsednika slovenske in hrvaške vlade spregovorila o prihajajočem migrantskem cunamiju

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in predsednik slovenske vlade Janez Janša (Foto: Kabinet predsednika vlade)

Ob talibanskem prevzemu oblasti v Afganistanu sta se o stanju v državi na Srednjem vzhodu, migracijah ter ukrepih za varovanje zunanjih meja EU pogovarjala tudi slovenski  premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković. 

Slovenski premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da sta se s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem pogovarjala o ukrepih za varovanje zunanjih meja EU pred okrepljenim valom ilegalnih migracij ter potrebi po hitri širitvi schengenskega območja.

Zaradi situacije v Afganistanu je pričakovati migrantski cunami, pred katerim bo migrantska kriza leta 2015 videti kot majhen morski valček.

Hrvaški premier Plenković je izpostavil, da sta z Janšo spregovorila tudi o nadaljnjih korakih glede hrvaškega vstopa v schengensko območje leta 2022 in v evroobmočje leta 2023. Slovenija oba načrta podpira, je zapisal Plenković.

O položaju v Afganistanu in prihodu talibanov na oblast bodo v torek, 17. avgusta 2021, razpravljali tudi zunanji ministri EU, poroča STA. Na to temo pa je še danes načrtovana videokonferenca politično-varnostnega odbora EU. Konkretnih rešitev, kakor je to vedno pri EU, ni pričakovati.

Slovenija podpisala
Medtem je Slovenija podpisala mednarodni poziv Talibanom za varen odhod iz Afganistana vsem, ki to želijo. Izjavo, na kateri je tudi slovenski podpis, so objavili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Dokument je še ena cvetka izpod peresa Američanov. Kakor poroča STA, so dokument podpisali “ZDA, pridružile pa so se ji članice EU in tudi druge države, od Avstralije do Sierre Leone in Ugande.”

V dokumentu so zapisali: “Afganistansko ljudstvo si zasluži živeti v varnosti in dostojanstvu. Mednarodna skupnost je pripravljena pri tem pomagati.”

Celotno izjavo lahko najdete TUKAJ.

Ivan Šokić