Nova predsednica bo predstavnica tajkunske levice

Foto: STA

Po 99,99 odstotka preštetih glasov je Nataša Pirc Musar prejela 53,86 odstotka (478.399 glasov), Anže Logar pa 46,14 odstotka (409.761 glasov).

23.00 Nekdanji partijski vodja in boter kandidature Pirc Musarjeve Milan Kučan se je prav tako pojavil v Ruski dači. Ocenil je, da bo instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto. Rezultat je bil po njegovih besedah pričakovan, kar ni presenečenje, saj smo danes na Nova24TV objavili vest, da so strici iz ozadja medijem narekovali “dvigovanje” Pirc Musarjeve in diskreditacijo Logarja. Glede na njuno povezanost ni pričakovati, da bo Pirc Musarjeva v predsedniško palačo vnesla “svež veter”.

Milan Kučan je prišel v Rusko dačo. (Foto: STA)

Kučan ji je pripravljen priskočiti na pomoč, če jo bo potrebovala: “Seveda sem na razpolago, kot sem bil na razpolago tudi vsem drugim. Ampak eni to hočejo, drugi ne.”

Analitik Aljuš Pertinač je Kučanovo izjavo komentiral tako: “Pirc Musarjeva je vsem dosedanjim funkcijam: informacijska pooblaščenka, predsednica Rdečega križa, odvetnica, … odvzela ugled in avtoriteto. Kučan se moti, če misli, da bo na njegov ugled in avtoriteto dala kaj več, kot da na svojega.

22.50  Predsednik NSi Matej Tonin je novi predsednici Slovenije Nataši Pirc Musar čestital za izvolitev, za povezovalno kampanjo, ki je temeljila na sodelovanju, pa je čestitke prenesel tudi Anžetu Logarju. Meni, da je rezultat volitev takšen, kot ga desnosredinska stran lahko pričakuje, če temelji na sodelovanju in povezovanju.

Predsednik NSi Matej Tonin. (Foto: STA)

Želim si, da bo predsednica republike poiskala naše skupne točke, stične točke naše družbe, naše skupne imenovalce, in če bo to počela, potem jaz ne vidim težav,” je Tonin v izjavi medijem v štabu Logarja še dejal o izvolitvi Pirc Musarjeve. “Rezultat je takšen, kot ga očitno desnosredinska stran lahko pričakuje, če temelji na sodelovanju in povezovanju, ter je primerljiv s tistim, ki ga je dosegla tudi Barbara Brezigar,” je ocenil Tonin.

Predsednik NSi pa je izrazil tudi optimizem pred prihajajočimi lokalnimi volitvami: “Na nek način me navdaja s pozitivnimi mislimi odziv ljudi, ki so NSi prepoznali kot kredibilno stranko, ki ima ogromno znanja in ki predvsem tudi zna stvari narediti. Tako da se vsekakor veselim lokalnih volitev.” Glede ciljev ki so si jih v stranki pred lokalnimi volitvami postavili, pa ni bil konkreten.

22.40 Drugega kroga predsedniških volitev se je po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije udeležilo 53 odstotkov volivk in volivcev. Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev.

V okraju Škofja Loka II, ki je volilni okraj z najvišjo udeležbo, se je na volišča odpravilo 64,36 odstotka volivk in volivcev. Skoraj 62 odstotkov jih je volilo v volilnem okraju Kranj III. Skoraj 60-odstotna volilna udeležba je bila tudi v volilnih okrajih Domžale I (59,96 odstotka), Škofja Loka I (59,94 odstotka) in Ljubljana Šiška IV (59,70 odstotka).

Po drugi strani je bilo najmanjše zanimanje za današnje volitve v volilnem okraju Piran, kjer je bila volilna udeležba 40,44-odstotna. Nekaj višja, 42,72-odstotna, je bila v okrajih Lendava in Koper I.

22.00 V SLS, ki je v predsedniški tekmi podprla kandidata Anžeta Logarja, nad rezultatom niso razočarani. “Ljudje so povedali, kakor so povedali. V demokraciji je to normalno in to sprejemamo,” je za STA dejal predsednik SLS Marko Balažic. Novi predsednici Nataši Pirc Musar želi “obilo zdrave pameti in blagoslova, da bo znala povezovati vse Slovence“.

Predsednik SLS Marko Balažic. (Foto: STA)

Balažic je Logarju čestital za dobro bitko. “Žal se na koncu ni izšlo, ampak tako je v demokraciji,” je dejal. Poleg SLS je Logarja, ki je kandidaturo sicer vložil s podpisi volivcev, podprla tudi SDS, v drugem krogu pa tudi NSi. Na vprašanje, kaj današnji rezultat pomeni za desni pol politike, je Balažic dejal, da rezultat ni slab. “Vidimo, da so razmerja moči precej blizu. Mogoče se lahko ob kakšni drugi priložnosti ta razmerja hitro nagnejo na drugo stran. Mislim, da je to dobra osnova in dobra motivacija za naprej, da lahko delamo in bomo delali,” je dejal.

21.55 Podpora kandidatoma po okrajih. Z rumeno barvo so označeni okraji, kjer je zmagal Anže Logar, s sivo Nataše Pirc Musar.

21.15 Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo, so zapisali na Twitterju odhajajočega predsednika. Dodali so tudi, da je Pahor prav tako čestital protikandidatu Pirc Musarjeve v drugem krogu Anžetu Logarju, posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah.

Foto: STA

20.30 Nataša Pirc Musar se je zavzela za tesnejše sodelovanje s nekdanjima predsednikoma Milanom Kučanom in Danilom Türkom. Zanimivo, da je prav Türk v izjavi dejal, da je Pirc Musarjeva predstavnica nove generacije politikov. To kaže, da sprememb ne bo na vidiku.

Foto: STA

20.05 Anže Logar je za predsedniške volitve dejal, da te so praznik demokracije in da je pozitivno sporočilo višja udeležba kot v prvem krogu. Kampanja je po njegovem prebudila dodatno zanimanje za politično razpravo in kako se volivci odločajo. “Ponosen sem na svojo kampanjo in vse ki so bili z mano. Upanje še vedno tli. Kampanja ZA je tista osnova, ki mora v slovenski politiki prevladati in bo v prihodnosti tista ključna ideja.

19.40 Prvopodpisana pod kandidaturo Anžeta Logarja Romana Jordan je prepričana v njegovo zmago na predsedniških volitvah. “Uspelo mu je, da je pokazal obraz desnosredinske politike, ki je zmeren, povezovalen in spoštljiv,” je dejala. Meni tudi, da je Logarju v kampanji uspelo pokazati, da je prihodnost v medsebojni spoštljivosti in povezovanju.

19.30 Novinarka Žurnala Sergeja Hadner na Twitterju: “Dame v Logarjevem štabu, ena bolj elegantna od druge …

Image

19.20 Kandidat za predsednika republike Anže Logar in njegovi podporniki rezultate drugega kroga volitev pričakujejo v lokalu v središču Ljubljane. Logar je kampanjo ocenil kot naporno, a vsebinsko. Meni, da bo rezultat volitev pokazal, kako pomembno je za državljane govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, kar je sicer bil poudarek njegove kampanje.

Dr. Anže Logar (Foto: STA)

To je bila kampanja za,” je Logar izpostavil v prvi izjavi za medije tik po zaprtju volišč. Kot je dejal, je s s štabom kampanjo oblikoval v smeri predstavljanja pozitivnega za prihodnji razvoj Slovenije.

Rezultat volitev bo pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence, za državljanke in državljane, govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo. Sodelujemo za prihodnost ni samo slogan, ampak je tudi način, po katerem sam kot politik razmišljam ter sem in bom deloval naprej. Pričakujem, da bo ta koncept tudi danes zmagovit,” je dejal.

Tudi tokrat so Logar in njegova ožja ekipa v štabu v enem od ljubljanskih lokalov umaknjeni od kamer in novinarjev, predsedniških kandidat se je pred novinarji pomudil samo za prvo izjavo.

19.00 Volišča so se zaprla. Prvi delni izidi bodo na voljo okoli 19.30 ure.

18.00 Do 16. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.

V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 16. ure 34,78-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je medtem glasovanja do 16. ure v drugem krogu udeležilo 30,45 odstotka volivk in volivcev, v drugem krogu predsedniških volitev leta 2012 pa 35,86 odstotka.

17.00 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 16.30 prejela 84 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 41 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

15.30 Predsednik SDS Janez Janša je že oddal svoj glas na domačem volišču v Šentilju. “Volišča po vsej državi so odprta vse do 19. ure. Vabljeni h glasovanju. Vsak glas šteje!” so zapisali v SDS.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, stati in znotraj

13.40 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 13. ure prejela 66 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 33 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

13.00 Do 11. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 248.333 volivk in volivcev oz. 14,66 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 15,9-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, in sicer 13,45-odstotna. V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 11. ure 13,63-odstotna, na predsedniških volitvah leta 2017 pa se je glasovanja do 11. ure v drugem krogu udeležilo 12,31 odstotka volivk in volivcev.

Foto: STA

Na predčasnem glasovanju je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo več kot 76.900 volivk in volivcev, v prvem krogu pa približno 67.900.

12.00 Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je oddal glas na volitvah predsednika oz. predsednice Republike Slovenije. Pahor je bil predsednik države dva mandata, pred volitvami pa je priznal, da bo podprl tistega kandidata, ki bo povezovalen. S tem je seveda ciljal na dr. Anžeta Logarja. Pahor namerava ob deveti uri zvečer poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

11.30 Nataša Pirc Musar: “Takšne kampanje v Sloveniji še ni bilo. Ponosna sem na svoje v štabu, na vse prostovoljke in prostovoljce, malo pa seveda tudi nase. Zadovoljna sem, vsem en velik srčen hvala. Veselim se novih izzivov.

Image

11.25 Svoj glas na volitvah je oddal tudi nadškof Stanislav Zore. “Kot državljan imam pravico in dolžnost, da svojo voljo demokratično izražam na volitvah. Pridružite se mi,” je objavil na Twitterju.

Image

11.00 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure prejela 47 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 24 zadev zaradi suma kršitve volilnega molka.

9.50 Portal N1 poroča, da v nekaterih industrijskih podjetjih mesec in pol pred koncem leta ne vedo, kdo, po kakšni ceni, pod kakšnimi pogoji jim bo od januarja dalje dobavljal energente. V Gen-I potrjujejo, da so “določenim večjim” industrijskim odjemalcem – kolikim, ne povedo – odpovedali pogodbe. Spomnimo, da je Gen-I “Golobovo” podjetje, ki ima ekskluzivno pravico za prodajo električne energije.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I in trenutni predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

9.00 Kandidat za predsednika republike Anže Logar je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen. Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. “Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine,” je povedal.

Na vprašanje, kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa dajati napovedi, saj je “zadnjič brcnil mimo“, si pa želi, da bi bila čim višja. Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

Foto: STA

8.55 Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na sobotne navedbe premierja Roberta Goloba na kongresu Gibanja Svoboda izpostavil, da se je treba upreti nestrpnosti in sovraštvu. “Pošiljajo nas v penzijo, v Argentino in na strelišče. Naš odgovor pa bo odhod na volišče,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: SDS)

7.30 Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okrog 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okrog 17.30. Po zaprtju volišč pa bodo prvi delni izidi glasovanja predvidoma znani okrog 20. ure, nato pa bodo rezultate sproti objavljali na posebni spletni strani Državne volilne komisije.

Čeprav bo danes po vsej verjetnosti znano, koga želijo volivci videti na predsedniškem položaju v prihodnjem petletnem mandatu, pa današnji izidi še ne bodo dokončni. V ponedeljek bodo namreč izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine.

Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, novoizvoljeni predsednik pa bo mandat nastopil 23. decembra, ko funkcija poteče aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.

7.15 Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in v drugem krogu predsedniških volitev med dvema kandidatoma izbiralo novega predsednika oz. predsednico republike. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure.

Odprtih bo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Na voliščih se morajo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Kandidata bosta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: 1. Anže Logar, 2. Nataša Pirc Musar.

Obvestilo volivcu, ki ga je Državna volilna komisija vsem volilnim upravičencem poslala pred prvim krogom predsedniških volitev, velja tudi za današnji drugi krog. Vendar to za oddajo glasu ni nujno potrebno, volivci potrebujejo le osebni dokument.

Volivec glasuje tako, da na glasovnici obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. Prijave domnevnih kršitev inšpektorat za notranje zadeve sprejema na telefonski številki 080 21 13.

Drugi krog predsedniških volitev, sicer sedmih v zgodovini Slovenije, je potreben, ker v prvem krogu 23. oktobra nihče od sedmerice kandidatov ni dobil več kot 50-odstotne podpore, v drugi krog pa sta se uvrstila kandidata z največ glasovi. Volivci bodo tako danes odločili, kdo od njiju bo peti predsednik oziroma predsednica republike.

7.05 Po podatkih medijev bo Anže Logar oddal svoj glas ob 9. uri na volišču v prostorih Zavoda za zaposlovanje v Ljubljani.

7.00 Odprla so se volišča po vsej državi.