Predstavo Makarovičeve obsoja tudi sedem železniških sindikatov: “Rdeča zvezda ne povezuje, temveč razdvaja!”

“Malikovanje rdeče zvezde omalovažuje vlogo vseh, ki smo se ob osamosvojitvi postavili na stran suverene slovenske države. Med te zagotovo spadamo tudi železničarji, ki smo v prelomnih dneh pomembno zaznamovali osamosvojitvene dogodke,” se je na proslavo Svetlane Makarovič v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Festivalom Ljubljana oglasilo kar sedem železniških sindikatov, ki menijo, da poveličevanje rdeče zvezde ne povezuje, temveč razdvaja.

Da proslava Nosil bom rdečo zvezdo, napovedana za četrtek, 29. junija, na Kongresnem trgu v Ljubljani resno razdvaja narod in žali čustva mnogih, ki so izpeljali proces osamosvojitve Slovenije, po kritičnem odzivu društva Moris dokazuje tudi javni dopis kar sedmih sindikatov železničarjev, ki so družno zapisali, da “malikovanje rdeče zvezde omalovažuje vlogo vseh, ki so se ob osamosvojitvi postavili na stran suverene države”, saj smo ravno v nedeljo praznovali 26. obletnico slovenske osamosvojitve, ki ji je sledila vojna in odbitje napada JLA na državo.

Kot ocenjujejo sindikalisti, zaposleni na železnicah, spomin na rdečo zvezdo, kot jo bodo predstavili na Kongresnem trgu, omalovažuje vlogo vseh, ki so se ob osamosvojitvi postavili na stran suverene države, med katere spadajo tudi železničarji, ki so v prelomnih dneh pomembno zaznamovali osamosvojitvene dogodke.

Sindikati poudarjajo, da je bil Sindikat strojevodij prvi demokratično izvoljen sindikat v nekdanjem sistemu jugoslovanskih železnic in prvi znanilec drugačnega delovanja, ki ni bil pod vodstvom partije. Kot eno večjih zmag delavstva v nekdanji državi omenjajo stavko strojevodij leta 1988, ki je odprla pot do ustanovitve drugih sindikatov in nadaljnji demokratični razvoj v Sloveniji. Ob tem spomnijo, da so se kolektivno pridružili Odboru za varstvo človekovih pravic, zaradi zaprtja četverice in sojenja v srbohrvaškem jeziku, prav tako so preprečili vožnjo mitingaških vlakov in s tem pripomogli k preprečitvi mitinga resnice leta 1989 v Ljubljani. Sindikat je sodeloval tudi pri oblikovanju nove slovenske ustave, v času osamosvojitvenega boja pa so na barikadah in železniških prehodih aktivno sodelovali pri obrambi države.

Takšno početje bi morali obsoditi vsi zavedni državljani
Zaradi navedenih razlogov železniškim sindikatom ne more biti vseeno, na kakšen način se danes skuša diskreditirati spomin na dogodke osamosvajanja, ki je enkraten dogodek novejše zgodovine. Ob tem spomnijo, da smo bili lani soočeni z načrtno diskreditacijo ključnih akterjev osamosvajanja in kriminalizacijo sestrelitve vojaškega helikopterja JLA, letos pa so dediči nekdanjega režima postregli z malikovanjem rdeče zvezde, zato se vsi podpisani sindikati pridružujejo aktivnostim domoljubnih in veteranskih organizacij ter organizacij civilne družbe.

“Poveličevanje rdeče zvezde Slovence ne povezuje, ampak razdvaja in takšno početje bi morali obsoditi vsi zavedni državljani,” so še zapisali.

C. Š.