fbpx

Pregled najodmevnejših dogodkov v Sloveniji leta 2019 – Leto so zaznamovale afere, odstopi ministrov, stečaji

Foto: STA

Kakšna je bila Slovenija v letu 2019? Zaznamovale so jo neprepričljive vladne poteze, odstopi ministrov, stečaji, ekološke katastrofe.

Prvi večji dogodek je bila afera na Ministrstvu za kulturo. Minister za kulturo Dejan Prešiček je na začetku leta po dobrih treh mesecih na položaju napovedal spremembo medijske zakonodaje, pri čemer bi lahko z zakonodajo in represijo skušali utišati kritične medije. Prav tako je napovedal več denarja za nevladne organizacije. A nič od tega ni uresničil, saj je že čez nekaj dni zaradi trpinčenja zaposlenih na ministrstvu premierju Marjanu Šarcu ponudil odstop.

Tudi letos je bila arbitraža ena pomembnejših tem
Glavna akterka v arbitražni aferi Simona Drenik je dobila od vlade Marjana Šarca nagrado. Njeno izjemno strokovnost je opazil varuh človekovih pravic Peter Svetina in jo povabil v delovanje svojega urada. Stvar je še toliko bolj bizarna in sumljiva, saj se je na omenjeno delovno mesto prijavilo 34 kandidatov, izmed katerih nihče ni bil izbran.

Piranski zaliv, obrazi Erjavca, Jerneja Sekolca in Simone Drenik

S popularizacijo islama raste tudi povpraševanje po halal mesu
Zaradi suma, da je v Slovenijo prišlo goveje meso iz poljske klavnice, kjer so nezakonito klali bolno in poškodovano govedo, je uprava za varno hrano začasno zadržala pripravek za kebab iz Nemčije in še 15 ton govejih obrezlin. Analize so pokazale, da pripravek za kebab vsebuje salmonelo, nato pa še zdravilo ketoprofe. Glede na splošno popularizacijo islama in zaradi pričakovanj, da se bo delež muslimanov v zahodni družbi v naslednjih letih zelo povečal, pa je delež prehrambenih izdelkov z oznako halal vse višji tudi v slovenskih trgovinah.

Foto: iStock

Po Marku Bandelliju s SVRK odšel tudi Iztok Purič
Šarčeva vlada je v dobrem letu svojega delovanja izgubila pet ministrov. Najprej je moral zaradi svojega arogantnega nastopanja odstopiti Marko Bandelli, sedaj pa še njegov naslednik Iztok Purič, “znanec” Alenke Bratušek z Brda pri Kranju. Iz osebnih razlogov je odstopil tudi minister za zdravje Samo Fakin, ki naj bi imel težave z zdravjem, nasledil ga je dosedanji generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, ki je malo pred tem v imenu UKC vlagal tožbe proti tistim, ki so razkrivali napake pri nabavi medicinske opreme. Minister za okolje in prostor Jure Leben je odstopil zaradi afere z maketo drugega tira in s financiranjem SMC, nasledil ga je Simon Zajc. Ministra Prešička smo že omenili.

Marko Bandelli. Foto: STA.

Skrivnostni odhod Lidie Glavina s SDH
S čela SDH se je poslovila Lidia Glavina. O tržaški Slovenki Lidiji Glavina so, odkar se je pojavila na čelu SDH, krožile različne informacije o tem, kdo sploh je in kako je prišla na vrh SDH. Seveda zgodba ni razložljiva brez vpletenosti tranzicijske globoke države, ki ima svojo izpostavo od udbovskih poslov naprej tudi v Trstu.

Lidia Glavina. Foto: Nova24TV.

Mineva pet let od začetka napada na Milka Noviča s strani globoke države
Mineva pet let od kalvarije, ki se je pričela potem, ko je globoka država dr. Milku Noviču naprtila umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika in ga tudi zaprla. Umor, za katerega pet let pozneje po oprostilni sodbi sodnika Zvjezdana Radonjića vemo, da ga je definitivno zagrešil nekdo drug.  Po obsodbi na 25-letno zaporno kazen in 40 mesecih po krivem v priporu in zaporu, je letos le prišlo do razveljavitve sodbe in nato oprostitve, vendar zgodba še ni popolnoma zaključena, saj se je državno tožilstvo pritožilo.

Dr. Milko Novič na sojenju. foto: STA.

Na majskih evropskih volitvah gladka zmaga SDS in SLS
Rezultati majskih evropskih volitev, na katerih je v Sloveniji gladko zmagala skupna lista SDS in SLS, so potrdili, da Slovenci še vedno najbolj zaupamo SDS. Po drugi strani pa se je znova pokazalo, da je Slovenija še vedno na samem repu EU glede volilne udeležbe.

Foto: Robert Fojkar

Odmeven napad na mariborsko sodnico brez sodnega epiloga
Junija 2019 smo na Nova24TV poročali o napadu na mariborsko sodnico Danielo Ružič. Nekateri so skušali situacijo prikazati kot napad na sodstvo, a izkazalo se je, da policija sumi partnerja Ružičeve, ki so ga tudi pridržali in kasneje izpustili. Napad na nemočno žensko se je končal brez sodnega epiloga.

Daniela Ružič (Foto: Socialna omrežja)

Erjavec prestal interpelacijo
Minister Karl Erjavec, ki mu v SDS očitajo nezakonito delovanje, zlorabo obveščevalno-varnostnih služb, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanja, je prestal interpelacijo.

Miha Škerbinc v državnem zboru. (Foto: Peter Jančič)

Iztirjenje vlaka v Hrastovljah
V Hrastovljah je iztirjenje vlakovne kompozicije s kerozinom opomnilo na logistično in vodovarstveno ranljivost območja ter potrebo po drugem tiru.

Foto: iStock

Začetek mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji
Na meji z Italijo so začele delovati mešane policijske patrulje, iz Rima so posvarili, da bodo na meji postavili ovire, če ne bodo uspešne.

Mešana policijska patrulja. (Foto: STA)

Napadi zveri vse bolj ogrožajo podeželske prebivalce in njihove dejavnosti
Kmetje so vse leto obupavali nad divjimi zvermi. Manjši medvedi vse bolj vdirajo v naselja in se prehranjujejo v smetnjakih, na poljih, v sadovnjakih, ker se bojijo večjih medvedov, ki so globlje v gozdovih. Volkovi koljejo živino, drobnico in konje že kar med hišami po vaseh in v hlevih. A kljub številčnosti zveri, odstrela ni, ker se ljudem zveri smilijo!

Napad zveri na drobnico v Čepovanu (Foto: Facebook)

Poslovil se je Ivan Oman
Avgusta je Slovenijo pretresla vest , da je umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj.

Ivan Oman. Foto: STA.

Konec poletja izbruhnila afera Uradni list
Konec avgusta je odjeknila ena izmed največjih afer Šarčeve vlade, potem ko je nadzornica Uradnega lista Irena Prijović obtožila generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da jo je nezakonito poskušal prisiliti k imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja. Šarec je odločitev o tem, da Kralj ne bo več generalni sekretar stranke, sporočil 29. avgusta. A očitno je pri tem računal na pozabljivost Slovencev.

Uradni list (Foto: STA)

Napetosti med koalicijo in skrajno Levico dosegle vrhunec …
Koalicija se je s koalicijskim sporazumom, podpisanim konec avgusta 2018, zavezala, da bo zagotovila finančno vzdržnost in stabilnost zdravstvenega sistema. Med ukrepi je bila na prvem mestu navedba, da bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, in to ob ohranitvi iste ravni pravic prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje. Po sporazumu, ki so ga nekoliko kasneje sklenili z Levico, so se k temu še dodatno zavezali. Naredili niso nič, Levica pa je pripravila svoj predlog zakona o tem. Zakon je bil pripravljen pomanjkljivo in brez ustreznih izračunov.

Foto: STA

Po 60 letih na trdih tleh pristala Adria Airways
Letalska družba Adria Airways je po skoraj 60 letih pristala na trdih tleh. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je odpovedala skoraj vse lete za naslednje dni, številni potniki so obtičali na brniškem letališču in po svetu.

Adria Airways (Foto: Facebook)

Poslovil se je osamosvojitelj David Tasić
24. oktobra je zaokrožila žalostna novica, da je umrl David Tasić, član četverice JBTZ iz leta 1988. Kot podjetnik se je ukvarjal z založništvom, zadnje čase pa je bil predsednik Društva političnih zapornikov.

David Tasič (Foto: STA)

Razkrilo se je, kako SD-jevci bogatijo na račun državnega Petrola
Po razkritju sumljivih in spornih poslov podjetja poslanca SD Matjaža Hana s Petrolom je v javnost prišla informacija, da tudi drugi člani stranke SD zasedajo delovna mesta v Petrolu, vse od vodilnih, ki zasedajo mesta direktorjev, pa do komercialistov. A to še ni vse, vzpostavlja se tudi mreža, ki zagotavlja službe v Petrolu tudi njihovim otrokom, ženam, sorodnikom.

Petrol je zadnja sporna kadrovska poteza Šarčeve vlade. (Foto: STA)

Petrol (Foto: STA)

Razburila afera v zvezi s Sovo in zavajanje Šarca
Na dan pa so prišle tudi nove nepravilnosti v zvezi z delovanjem Sove, kjer prek ministrstva za javno upravo premierju Marjanu Šarcu krijeta hrbet minister Rudi Medved in gostinski tehnik Igor Žavbi. Zaposlitev lepe Nataše H., dobre prijateljice premierja Šarca, naj bi izvedel kar zaupnik direktorja Sove in ne kadrovska služba.

Marjan Šarec (Foto: posnetek zaslona)

Ustavno sodišče zamrznilo delo Mahničeve komisije v DZ
Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler – ne le v zvezi s sodniki, ampak tudi v primerih, ko se nanaša na tožilce – se je predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič odzval z besedami “mafija ščiti mafijo”. Nemudoma je skočil pokonci nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki je Mahniča celo ovadil, oglasil se je tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic in zahteval kazenski pregon zaradi razžalitve ter apeliral celo na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, naj vendar že kaj ukrene.

Matevž Krivic in Ljubo Bavcon (Foto: STA)

Rok Krajnc