fbpx

Pregled tedenskega dogajanja na Twitterju: Dokler ima mafija Slovenijo v rokah, se bodo volitve odločale na sodišču in ne na volišču

Foto: iStock

Spoštovane bralke, spoštovani bralci. Tudi v tem tednu smo za vas izbrali najbolj udarne in brane tvite. Za nas jih je izbrala in komentirala novinarka Demokracije Petra Janša.

”Imam en tak čuden občutek, da bodo sodišča (seveda povsem skladno s sodnim redom in časovno, po naključju) spet vplivala na potek volitev!” 

Predčasne volitve ali ne, Sloveniji se po stranki GOD (Glas za otroke in družine) obeta Prstan, gospodarska in socialno liberalna, sredinska in napredna stranko, kot jo označujejo ustanovitelji. ”Vodja stranke Prstan bo pa Gospodar prstanov,” se je malce v šali spraševal Borut Rončević‏ (@BorutRoncevic). Asociacija na zdaj že kultni film se je porodila marsikateremu tviterašu, Nadka (@nadkaku) pa je menila: ”Ob besedi prstan pomislim na zvestobo (načelom?), ljubezen (do domovine?), bogastvo (blaginja?), obljubo (volilni program?). Hm, ni slabo.” In kdo se je povezal v novi pobudi? Blaž Vodopivec, Mitja Štular in Tomaž Štih, preostalih imen pa še nočejo razkriti. Bojan Požar (@BojanPozar) je napovedal, da bi ”nastajajoča liberalna stranka lahko dobila od pet do osem odstotkov. Bo jeziček na tehtnici”. Nekateri tviteraši so mnenja, da bo Prstan nova Državljanska lista (@daresi), drugi (@tomltoml) pa: ”Prstan so liberalci. Vemo da se liberalci radi dogovarjajo s socialisti. Vemo pa tudi, da se s socialisti ne da nič dogovoriti. #slepa_ulica”. Kako se bodo stvari odvijale, bomo kmalu videli, upamo le, da smo se iz preteklosti česa naučili in da ljudje ne bodo nasedali nekemu novemu obrazu, ki bo poslan iz Murgelskega tabora. Ali pa Zoranu Jankoviću, saj smo sago o njegovem neuspešnem naskoku na premierski stolček gledali že konec leta 2011. Takrat ga je na Magistrat prišla zasnubit cela četica levičarskih priseskov na državne jasli z zadnjim šefom komunistične partije Milanom Kučanom na čelu. A v Sloveniji je vse mogoče, ker vlada nekakšno ‘garažno’ pravosodje. Imamo pa tudi nekakšno balkansko bojevniško vlado v senci, kot pravijo poznavalci razmer, in sicer je ‘Čelavi’ premier, Šarićev sorodnik Dragan Beljkaš pravosodni, Jakob Remškar pa notranji minister. Kaj ima Janković z omenjeno balkansko bojevniško vlado v senci, uradno še ni potrjeno, je pa BojanPožar‏ (@BojanPozar) tvitnil, da je “Janković čisto ponorel s kandidaturo za predsednika vlade”. Tako mi pravijo nekateri njegovi sodelavci na MOL-u.”

Če je prvak opozicije Janez Janša‏ (@JJansaSDS) najprej spraševal ”kako je z desetinami ovadb, @policija_si In sodnimi preiskavami, @vrhovno? Ali pač nič, ker Janković #prvorazredni ”, pa je Janša kmalu dobil odgovor. Mediji so pisali: ”Janković v zadevi Niš pravnomočno oproščen”. Presenečeni? Verjetno ne, saj če bo hotel postati premier, ga bodo morale sodne oblasti očistiti ‘grehov’ kot so zadeve, farmacevtka, Stožice itd. Ali kot je komentiral dogodek Janez Janša (@JJansaSDS): ‘”Nekaj ima tale naš Zoki’, je občudujoče zapisala sodnica Erčuljeva na svojem FB profilu. Povsem neodvisna sodnica, da ne bo pomote.” Neznana znana tviterašica Anamarija Novak‏ (@AnamarijaN0vak) pa je ugotavljala: ”Imam en tak čuden občutek, da bodo sodišča (seveda povsem skladno s sodnim redom in časovno, po naključju) spet vplivala na potek volitev!”.

”Nacionalni interes je nekaj, kjer ne boste nikoli zraven, vedno pa boste poplač(ev)ali račune.”

V tem tednu pa je svoj konec doživel tudi največji balkanski tajkun srbskega porekla, Ivica Todorić, ki je celo aktiviral ‘lex Agrokor’ oziroma zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih družbah, hrvaško sodišče pa je začelo postopek. ”Todorić se smeji. Tudi jaz bi se. Baraba se še kako dobro zaveda, da je njegov obstoj nacionalnega pomena. Hočejo-nočejo morajo mu pomagati,” pa je pomenljivo tvitnila Janja Kralj (@janjakralj). Ali kot nam je razložil dober poznavalec tako imenovanih ‘kombinacij’: ”Todorić se je prezadolžil, jemal kredite, ki jih ni bilo možno odplačevati in spravil denar ven. Kupil je tudi Mercator, tako, na kombinacijo, oz. dobil denar od bank. Zdaj, ko je v bankrotu, hkrati pa ima ogromno delavcev, je država prisiljena reševati delovna mesta, zato je najela Alvareza in njegovo firmo kot revizorja, da reši Agrokor za 1,5 milijarde kun, to je okoli 2 milijona evrov. To pa je spet neka provizija.” ‘Modus operandi’ v tranzicijskih državah kot sta Hrvaška in Slovenija. Zato je tu na mestu šaljivi tvit Petra‏ Štrovsa (@peterstrovs) tvitne: ”Agrokor bo saniral didžej Alvarez III, Polzelo bo saniral Avicii, Cimos bo pa saniral Tiesto.”

Ker je Agrokor lastnik Mercatorja tudi v Sloveniji, ta ima že novega vodjo, in sicer Tomislava Čizmića, se je kaj hitro pojavila ideja, da bi bil ‘najboljši sosed’ spet ‘naš nacionalni interes’. Libertarec‏ (@Libertarec) tvitne časopisu Dnevnik (@Dnevnik_si): ”Ne ‘vse glasnejše ideje’ ampak ‘Dnevnik vse bolj glasno…”’. Bojan Požar‏ (@BojanPozar) napove: ”Ta medijska operacija: ‘Mercator spet slovenski’, via @Dnevnik_si, @SiolNEWS, sledi @SpletnaMladina = enaka plasmaju novih obrazov levice.”. Tviteraš Mitja Irsic‏ (@MitjaIrsic) je opozoril: ”Nacionalinteresniki še kar drezajo v @mercator_sl. Družba je zasebna. Deal with it. Družbe v kapitalizmu nastajajo, živijo in propadajo…” Libertarec‏ (@Libertarec) razloži: ”Pro-vladniki: ‘Država mora kupiti nazaj Mercator.’ Vsegliharji: (namesto odločnega ne, opravičujoče) ‘Saj bi ga opozicija tudi.” Marko Pavlišič‏ (@MarkoPavlisic) je sicer tvitnil: ”Če DUTB in SDH odkupita Mercator, gremo lahko še en krog. Pa Zokija za direktorja. #reset1997 #-20let,” a je kasneje pojasnil svojo prvoaprilsko šalo: ”Jaz sem to mislil kot 1. aprilsko šalo, vlada pa čisto resno vzela :-((( Nevarno se je šaliti na dan norcev, če so norci v vladi.”

Dobro pa je nacionalni interes v 140 znakih razložil poslanec SDS Jože Tanko (@TankoJoze): ”Nacionalni interes je nekaj, kjer ne boste nikoli zraven, vedno pa boste poplač(ev)ali račune.”
Sedanji oblastniki govorijo, da je tudi gradnja 2. tira v nacionalnem interesu, zato je poziv Igorja Završnika (@IgorZavrsnik) na mestu in čisto dovolj: ‘‘Ustavite NORIJO… #drugi tir #davkoplačevalci” – da se predlog zakona ne spremeni v ‘Lex 2. tir’.” Sicer pa je poslanec SDS Jože Tanko‏ (@TankoJoze) prepričan, ”da je 2. tir za Cerarjevo koalicijo nujen, sicer bo za najpomembnejši prometni projekt njegovega mandata obveljala obnova mostička pri Mednem”.

”Nima Slovenija mafije (Udbe), ampak ima mafija (Udba) v primežu Slovenijo”

V tem tednu pa sta postala javna dva tajna bunkerja Udbe. Prvega je razkril predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, in sicer je v postojnskem hotelu Jama odkril vrata, za katera nihče ni vedel, kam sploh vodijo. Ker niso imeli ključev, so vlomili in tako odkrili prisluškovalno gnezdo tajnih služb, iz katerega so prisluškovali celotni Primorski, je najprej poročala RTV Slovenija. Zakaj sta politični in vojaški vrh nekdanje Jugoslavije v sedemdesetih letih v novozgrajenem hotelu Jama vzpostavila tajno prisluškovalno gnezdo, je bolj ko ne neznanka. Kasneje je odkritje za več medijev komentiral raziskovalec in publicist Igor Omerza. Novinarka Urška Makovec‏ (@UMakovec) na Twitterju izpostavi Omerzin stavek: ”Udba je prisluškovala, zasledovala, izvajala tajne preiskave, ugrabljala, pobijala.” Tviteraš TOML‏ (@tomltoml) pa je spremljal oddajo Nova24TV z naslovom Tajne sobe, UDBA in prisluškovanje​, kjer sta gosta Branko Grims in Igor Omerza komentirala postojnsko odkritje: ”V udbovski skrivni sobi Postojnske jame naj bi se je prisluškovalo do leta 2007 #Novatv Udba je še prekleto živa.” Posnetek oddaje si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=UZTliL97OBg. Še bolj zanimivo pa je ob tem dejstvo, ki ga je objavila Nova24TV‏ (@Nova24TV): ”Bivši direktor hotela Jama v Postojni je Jerko Čehovin, ki Janšo toži, ker ga je označil za udbovca!” In kaj bo sedaj storil Čehovin?

Avtorica tega zapisa je v reviji Demokracija razkrila še skrivnostni bunker Udbe na Škofljici, in sicer na podlagi dokumenta CIA iz leta 1949. Bunker orožja so gradili politični zaporniki, med reveži pa se je znašel tudi pokojni škof Stanislav Lenič. Pred bunker je Udba naročila zapornikom sezidati stavbo, v kateri so in še danes bivajo ljudje. Kaj je v bunkerju Udbe nismo še izvedeli, verjetno pa je dvoj dan šlo med drugim za orožje in drogo. Prvak opozicije Janez Janša‏ (@JJansaSDS) je tvitnil: ”Udba je ob žegnu CK ZKS nad svojimi bunkerji dala graditi vrtce, šole, hotele, zavode za prizadeto mladino ipd. Kot danes Hamas in ISIS,” nato pa k temu dodal, da je ”povsod polno #udba. Bolj nevarna je tista, ki ni v bunkerjih, ampak med sodniki, tožilci, kriminalisti, sovaki, uredniki in ambasadorji”. Novinar Boris Cipot‏ (@boriscipot1) je Janši odgovoril, kar je zadnjič ugotavljal tudi v Urugvaju zaprt balkanski bojevnik Anastazij Martinčič, in sicer: ”Nima Slovenija mafije (Udbe), ampak ima mafija (Udba) v primežu Slovenijo.” Novinarka Sofija Pika Simic‏ (@Pika_So) je Petro Janša (@petra_jansa) vprašala: ”Koliko je še takih udbaških brlogov po .si.?” Točnega odgovora seveda nimamo, kot pravi raziskovalec Roman Leljak jih je nekaj sto. Zato na tem mestu ponovno pozivamo pristojne organe, naj se premaknejo in začnejo odpirati vse te tajne bunkerje Udbe, da se prepreči kakršnakoli nesreča, kajti v njih je lahko skrito tudi kemično orožje. Kdo je odgovoren za skrivnosten bunker na Škofljici, še ni znano.

”Take teroristične akcije so pričakovane.”

V središču Stockholma je prišlo do novega napada. Tovornjak je zapeljal v množico ljudi. Napad se je zgodil v Drottinggatanu, nakupovalnem predelu švedske prestolnice in terjal štiri mrtve. Eva Resnik‏ (@EvinAdam) je prepričana, da so ”take teroristične akcije pričakovane.” Tudi v Sloveniji? Kdo ve? Boštjan Perne, ‏nekdanji direktor OVS MORS (@bostjanperne) potrdi: ”Stockholm kaže na evropsko realnost. Varnih držav ni. Tudi pri nas bi bilo potrebno postaviti resen var. sistem in se nehati sprenevedati.” Šef policije Marjan Fank je namreč ta teden končno dal v javnost podatek, da so v zadnje pol leta odkrili 40-50 ljudi, povezanih s terorizmom. ”Zelo resen podatek! KNOVS je seznanjen,” se je vprašal Perne, ki je na svojem profilu objavil tudi podatek, da naj bi ”teroristi IS našli način kako prelisičiti varnostne scenerije na letališčih in drugod. Še en varnostni problem,” je prepričan Perne. Predsednik poslanske skupine SDS Jože Tanko‏ (TankoJoze) se je ob tem spraševal: ”Čudna politika EU. Svoje državljane na mejah 100% preverja, migrante pa je nenadzorovano kolektivno spuščala na ozemlje znotraj Šengna.” Ponovno se je odprlo vprašanje migrantskih centrov, o kateri so govorili v oddaji Nova24TV https://www.youtube.com/watch?v=GhZ0LkZ5_Ig

Nemirna Sirija pa je zahtevala posredovanje ameriških vojaških sil. Predsednik SDS (@JJansaSDS) je tvitnil: ”Januarja sem stavil, da bo najkasneje do konca leta prišlo do hude zaostritve med #US in #RF. Motil sem se le glede časa. #SyriaStrikesZDA so namreč na vojaško letališče v bližini Homsa v pokrajini Idlib izstrelila 59 manevrirnih raket tomahavk. Šlo je za povračilo za uporabo kemičnega orožja v naselju Kan Šejkun, v katerem je bilo ubitih 86 ljudi in ki naj bi ga izvedel režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Boštjan Perne‏ (@bostjanperne) je prepričan: ”Napad ZDA na operativno letalsko bazo v SIR in ‘le’ 4 mrtvi, ter 12 uničenih letal. Stražarji in neoperativna letala, ostalo so evakuirali.” Prepričan je tudi, da ”so očitno bili RUS pravočasno opozorjeni na napad, ki je politična gesta, ne pa resen napad na vojaške zmogljivosti Assada”.

”Thomson je problem za @vecer v Mariboru! Žena vojnega zločinca in morilca Hrvatov in Bošnjakov pa je v LJ dobrodošla!”

Tviteraše pa je močno razburkal napovedani koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića – Thompsona v 20. maja v Mariboru. Rastko R. Tepina‏ (@LajnarEU) Marko Perković je na Twitterju ugotavljal: ”Thompson je za SLO problem, ko predsednica vlade poje komunistične pesmi pa nikome ništa!!!” Tviteraš Bog. Narod. Domovina‏ (@JuventinoSLO) pa je napovedal: ”Zaradi medijske gonje, ki jo je v teh dneh deležen #MarkoPerkovićThompson, se bom še z večjim veseljem udeležil njegovega koncerta v MB.”

Kavarna Hayek (@wordpressdotcom) je na Twitterju objavila povezavo na zanimiv zapis, kjer se sprašujejo, koga moti Thompson? ”Zakaj slovenski mainstream mediji problematizirajo njegov nastop in kot Večer celo pozivajo celo k aktivnemu bojkotu? In zakaj samooklicani varuhi družbe, kot je denimo Barbara Rajgelj, LGBT aktivistka (in članica Sveta za odziv na sovražni govor, v katerem poročilu se je znašla tudi Kavarna Hayek), nasprotujejo Thompsonu? V čem je težava? Ne gre za to, da bi Thompsonove pesmi opevale hrvaško domoljubje. Ne, težava je domoljubna pesem kot taka. Levičarji sovražijo vse, kar diši po patriotizmu, sovražijo vse pesmi, ki opevajo žrtvovanje in boj za svojo državo ali narod. Globalistični levičarji iz Slovenije se bojijo Slovencev, ki bi tako kot Thompson razmišljali o domoljubju, svobodi, narodu. Mnogo lažje sprejmejo Milana Kučana, ki je kot šef partije z nekdanjo komunistično vlado na prelomu osemdesetih let v devetdeseta leta razoroževal Teritorialno obrambo. Državotvorna nacija bi ga obtožila veleizdaje, v levičarski Sloveniji pa nič,” so zapisali na (@wordpressdotcom).

Tudi Krščanski forum SDS (@KristjaniSDS) je v zapisu Antifašizem in sprenevedanje med drugim pojasnil, da ”če bi hoteli dosledno postopati glede izražanja političnih (totalitarnih) vsebin v popkulturi, potem bi morali biti prepovedani nastopi vseh tistih skupin, ki skozi glasbo poveličujejo komunistično ideologijo in ikonografijo. Krščanski forum SDS zato poziva izdajatelja dovoljenja za Thompsonov koncert, naj ne popusti pritiskom tistih, ki bi radi na silo krojili življenje drugim,” so še zapisali v (@KristjaniSDS). Libertarec‏ (@Libertarec) pa je preprosto tvitnil: ”Na Thompsona se gre. Ker tega da se zbere tisoče takšnih, ki spoštujejo vse patriote se najbolj bojijo.”

Petra Janša