fbpx

Prejemniki socialnih transferjev, ki imate TRR pri Sberbank, pozor! Uprava za javna plačila obvešča o zavrnjenih nakazilih

Foto: iStock/STA

Potem ko je Evropska centralna banka opozorila, da bo evropska podružnica ruske banke Sberbank “propadla ali verjetno propadla”, prav tako pa tudi njene izpostave v Sloveniji in na sosednjem Hrvaškem, so opazne že prve težave. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vse prejemnike socialnih transferjev, ki imajo TRR pri Sberbank, opozarja, da so bili s strani Uprave za javna plačila obveščeni o zavrnjenih nakazilih za pravico varstveni dodatek zaradi ukinitve nakazil s strani Banke Slovenije na banko Sberbank.

Napad Rusije na Ukrajino je povzročil, da je poslovanje slovenske izpostave ruske banke Sberbank omejeno zgolj na kartično poslovanje. Iz Banke Slovenije so po poročanju STA sporočili, da ostale storitve banke do srede niso na voljo, poslovalnice pa so zaprle vrata. Do srede bodo plačila in dvigi omejeni na 400 evrov dnevno.

Upravičence socialnih transferjev naprošajo, da sporočijo novo številko TRR-ja
Potem ko je bilo zavrnjenih približno 100 nakazil, iz ministrstva sporočajo, da obstaja pričakovanje, da bodo zavrnjena tudi nakazila za ostale pravice, ki jih izplačuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (pravice iz javnih sredstev, starševska nadomestila in drugo). “Na ministrstvu iščemo rešitev za ponovna nakazila zavrnjenih nakazil in pripravo seznama vseh oseb, ki imajo odprt TRR na Sberbank,” poudarjajo in vse upravičence do socialnih transferjev naprošajo, da pristojnemu centru za socialno delo sporočijo novo številko tekočega računa, na katerega bodo nakazani transferji.

Poslabšanje likvidnosti evropska podružnica ruske banke verjetno ne bo več uspela pravočasno poplačati svojih dolgov. V nedeljo so na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi pri nas, prekine s svojim poslovanjem. Določen je bil tudi kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko iskalo rešitev, s tem pa se komitentom banke zagotovilo nemoten način poslovanja.

Foto: STA

Sberbank po navedbah Banke Slovenije predstavlja edino banko v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom. “V luči zadnjih geopolitičnih dogodkov smo v Sberbank banki d.d. v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev naših strank. Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitni dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili možno rešitev. Le-ta v tem trenutku in zgolj začasno vključuje nekatere precej drastične ukrepe,” so sporočili iz slovenske podružnice banke.

Kot navajajo na banki, je do omejitve dnevnih dvigov oziroma plačil z namenom, da se v banki omeji previsok odliv vlog. “Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali,” so obrazložili in vse komitente poprosili za razumevanje. Vse informacije bodo na voljo na spletni strani www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65.

Nina Žoher