fbpx

Preko portala zVem se je za cepljenje prijavilo že več kot 52 tisoč ljudi, v tem tednu pričakujemo novo dobavo vseh štirih cepiv!

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović (Foto: STA)

Odjeknila je novica o tem, da Evropska komisija ni oddala novih naročil za cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je v povezavi s tem na današnji novinarski konferenci sporočila, da bo za vse tiste, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva proizvajalca AstraZeneca, zagotovljen tudi drugi odmerek cepiva. V primeru, da bi zmanjkalo cepiva za drugi odmerek, v skrajni sili obstaja možnost, da se jih cepi z drugim cepivom. 

V Sloveniji je 133 tisoč oseb, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proizvajalca AstraZeneca in čakajo na drugega. V tem trenutku je na zalogi še 49 tisoč odmerkov tega cepiva. Po besedah Bojane Beović zadrege za drugi odmerek ne bo, saj tako v maju kot tudi juniju pričakujejo dobave pol milijona odmerkov tega cepiva, trenutno pa je zagotovljenih 96 tisoč odmerkov.

Glede na to, da v nekaterih cepilnih centrih uporabljajo cepivo AstraZenece za prvi odmerek, so Beovićevo povprašali, ali bi bilo vendarle smiselno, da bi prenehali s cepljenjem s prvim odmerkom. Odgovorila je, da gre za organizacijsko vprašanje. “Če drži, da dodatnih odmerkov AstraZenece ne bo več, potem je smiselno s tem cepljenjem prenehati,” je zatrdila.

V primeru, če bi zmanjkalo cepiva za drugi odmerek, bi ga bi bilo mogoče nadomestiti z drugim odmerkom cepiva mRNK, torej cepiva proizvajalca Pfizerja ali Moderne. Trenutno v EU po besedah Beovićeve ni registriranega vektorskega cepiva (kot je cepivo AstraZenece), pri katerem bi šlo za protokol cepljenja v obliki dveh odmerkov. Beovićeva pravi, da je lahko odločitev, da Unija ne bo več naročala cepiva AstraZeneca, problematična v primeru, če drugih cepiv ne bo zadosti. Ob tem pa je še spomnila, da se pospešuje proizvodnja cepiva Pfizerja, obetata pa se tudi dve novi cepivi, mRNK cepivo Curevac in beljakovinsko cepivo Novavax. Pričakovati je tudi mogoče, da bo registrirano rusko cepivo Sputnik V. “Iz tega sledi, da je zaustavitev pogodb malo problematična. Poleg tega lahko pričakujemo, da bodo tako imenovana vektorska cepiva manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, ki zmanjšuje odgovor na cepivo,” je navedla.

Foto: STA

Pri cepivu AstraZenece se predvideva protokol cepljenja v obliki dveh odmerkov v razmaku štirih do dvanajstih tednov. V primeru, če dobi oseba drugi odmerek raje po 12 tednih kot pa po šestih, je cepljenje s tem cepivom bolj učinkovito. Iz tega razloga se v Sloveniji s tem cepivom cepi z drugim odmerkom po 12 tednih, je poudarila Beovićeva. Sicer velja, da je cepivo AstraZenece zelo učinkovito že po prvem cepljenju, zaščita namreč nastopi tri tedne po prvem odmerku in ostane enako dobra vsaj za obdobje treh mesecev.

Ob teh ukrepih bo najbrž zadoščala že 50-odstotna precepljenost
Ko okuženi preboli covid-19 velja, da je ta nekaj časa imun proti tej bolezni. Cepljenje takšnih posameznikov je tako smiselno šel, ko je mogoče pričakovati, da se bo imunost pričela zmanjševati. Zaenkrat velja, da to obdobje nastopi po šestih do osmih mesecih. Ko je imunost po prebolelem covidu še prisotna, je smiselno, da se cepljenje opravi le z enim odmerkom. Bolezen namreč deluje kot prvi odmerek, katerega učinek z dejanskim cepljenjem samo poživimo. Po besedah Beovićeve cepljenje proti covidu-19 že kaže svojo učinkovitost tudi v Sloveniji. Pri starejših je namreč mogoče zaslediti, da se pogostost bolezni zmanjšuje. Ob ukrepih, ki so v tem trenutku v veljavi, bi najbrž zadoščala že 50-odstotna precepljenost prebivalstva. Šele, ko bomo dosegli večjo precepljenost, bo to mogoče sproščanje ukrepov, namreč s tem bo zagotovljena kolektivna imunost.

Preko portala zVem se je prijavilo že 52.500 oseb
Franc Vindišar, ki na Ministrstvu za zdravje zaseda mesto državnega sekretarja, je na vladni konferenci pojasnil, da je preverjal podatke o številu naročil cepiva za ta teden in sodeč po teh podatkih je količina naročene AstraZenece razmeroma majhna. “In ko primerjamo podatke oseb, ki so prejele prvi odmerek AstraZenece in podatke o predvidenih zalogah in dodatnih količinah, ki pridejo do konca meseca maja, potem jaz ne vidim tukaj večjih težav,” je izpostavil.

Po bedah Vindišarja je bilo na portalu zVem do danes zjutraj na cepljenje prijavljenih 52.500 oseb. To kaže, da portal deluje. Na začetku je bilo sicer res nekaj tehničnih težav, a pričakuje, da se bodo v nadaljevanju podatki tega portala še dodatno uparili s podatki posameznih cepilnih centrov. “Tako da bomo na koncu imeli enoten nacionalni seznam oseb, ki se želijo cepiti.”  Glede domnevnega kaosa pri vabljenju oseb k cepljenju (nekateri dobil tudi več vabil) pa je Vindišar povedal, da so najbrž  težave povezane s tem, da ti cepilni centri, ki so doslej razvili svoje aplikacije za naročanje na cepljenje, še niso prenesli svojih podatkov na zVem. Po poročanju STA je zagotovil, da je pri zVem zaenkrat zanesljivost, da bo oseba samo enkrat klicana na termin cepljenja, praktično 100-odstotna.

Foto: STA

V tem tednu pričakujemo dobavo vseh štirih cepiv proti covidu-19. BioNTech in Pfizer bosta dostavila 58.500 odmerkov cepiva, Moderna 14.400, AstraZeneca 12 tisoč in Johnson & Johnson 6 tisoč odmerkov, so sporočili iz NIJZ. Skupaj bo tako dobavljenih kar 90.900 odmerkov. Zaenkrat je mogoče videti, da cepljenje s prvimi odmerki cepiva AstraZeneca še naprej poteka. 49 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca je še sicer nerazporejenih. Na NIJZ so za STA sporočili, da bo cepivo AstraZeneca zadržano za druge odmerke, če v tretjem kvartalu letošnjega leta ne bo novih dobav. To je seveda povsem mogoče, saj Komisija ni oddala novih naročil za cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, s katerim se pogodba sicer izteče meseca junija.

Foto: epa

Od danes naprej se lahko proti covidu cepijo tudi mlajši od 50 let. Do sedaj je namreč najmlajša starostna skupina, ki je imela možnost za cepljenje, vključevala starostno skupino od 50 do 59 let. Še vedno pa velja, da imajo pri cepljenju prednost tisti, ki so starejši in ranljivi.

Nina Žoher