fbpx

Premier Cerar o zdravstveni reformi: “Ni šlo za izhodišča, razen tam, kjer je šlo dejansko za izhodišča”

Premier Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je ministrica Milojka Kolar Celarc s predlogi zdravstvenih zakonov, ki jih je koaliciji predstavila v petek, ne le izpolnila dano zavezo, ampak tudi storila enega izmed ključnih korakov do zdravstvene reforme. Ko je Cerarja novinar soočil z dejstvom, da je predstavila zgolj paket izhodišč, je ta dejal: “(…) da ni šlo za izhodišča, razen tam, kjer je šlo dejansko za izhodišča.” Razumi, kdor more.

Cerar je dejal, da gre za prvi odločen in pomemben korak v smeri modernizacije zdravstva po 25 letih, kot predsednik vlade pa bo nadaljeval proces. Ob tem je poudaril, da stopajo po tej poti neobremenjeni, saj niso del “teh ali oni zgodb” in ne popuščajo lobijem, prizadevajo pa si za izboljšan, kakovosten zdravstveni sistem za ljudi. Na podlagi predložene zakonodaje pričakuje intenzivno razpravo tako v koaliciji, pozneje pa tudi na vladi in v DZ.

Poznavalci razmer odločno zavračajo, da bi ministrica Milojka Kolar Celarc predstavila zakonski osnutek zdravstvene reforme in trdijo, da je šlo zgolj za nekaj izhodišč na dveh straneh in pol, ki nimajo nobene zveze z obljubami ministrice, dokument pa so označili za farso.

D. M.