fbpx

Premier Janša ob sprejemu svojcev padlih v vojni za Slovenijo: Uspeh vojne se meri po tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše

Predsednik vlade Janez Janša je danes gostil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Predsednik vlade Janez Janša, ki se je sprejema udeležil v spremstvu soproge Urške Bačovnik Janša, je imel ob tej priložnosti tudi nagovor. Sprejema se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

“V teh 30 letih po slovenski osamosvojitvi in vojni za Slovenijo smo se velikokrat srečali, a vsa ta srečanja niso bila enaka. Leta, ko smo se spominjali dogodkov in žrtev so bila različna, vedno pa smo najbolj zaznamovani s sedanjostjo. Letos obhajamo 30. obletnico rojstva samostojne slovenske države in tudi 30. obletnico uspešne obrambe te države,” je uvodoma dejal predsednik vlade. “Tako slovenska osamosvojitev kot tudi vojna za Slovenijo z uspešno obrambo sta nekaj, kar sodi v samo vrednotno središče Slovencev, slovenskega naroda in celotnega slovenskega državljanskega občestva,” je poudaril premier in nadaljeval: “Nikoli prej in upamo tudi nikoli v prihodnosti se na ta način ne bo potrebno postavljati na lastne noge in to postavljanje na lastne noge braniti tudi z orožjem.”

“Velikokrat, ko se spominjamo teh dogodkov, slišimo, da osamosvojitvena vojna ni bila prava vojna, ali pa, da je bila kratka, da je bilo to nekaj operetnega. A kar se tega tiče: za tistega, ki v vojni zmaga, ki se obrani, ki ubrani nekaj, kar je najsvetejše, je toliko bolje in je toliko bolj uspešen, kolikor krajša je vojna. Uspeh vojne se meri po tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše,” je dejal predsednik vlade.

“V Sloveniji bi lahko rekli, da smo bili po teh splošnih in objektivnih kriterijih uspešni. Po drugi strani pa je treba na ta čas pogledati tudi z druge plati in to je plat, s katere gledate predvsem vi. Za nekoga, ki je izgubil očeta, za nekoga, ki je bil težko ranjen, za nekoga, ki se mu je spremenilo življenje popolnoma, za nekoga, ki je bil tako težko ranjen, da je 100% invalid, kot Ivan Starina, ki smo se ga spominjali poleti na Kumu, je bila ta žrtev 100% in spodoben narod tega nikoli ne pozabi,” je poudaril predsednik vlade. Dejal je, da je vesel, da smo v letu, ko obhajamo 30. rojstni dan končno uspeli zaokrožiti zakonodajo, “ki ureja status vas in tistih, ki so v enakem položaju, pa jih danes ni tukaj. Trajalo je pravzaprav 30 let in ob 30. obletnici smo zmogli dovolj enotnosti, da je bila ta zakonodaja sprejeta. “

https://twitter.com/vladaRS/status/1474073218789031941

“Mi smo si sicer želeli, da bi to bilo narejeno za dan državnosti, a se je v postopkih nabrala zamuda, ampak zakonodaja sedaj velja, in ravno, ko sem prihajal sem, me je minister za obrambo obvestil, da bo januarja vse pripravljeno tudi za neposredno izdajo odločb in da bodo tudi te odločbe realizirane v najkrajšem možnem času v naslednjem letu;” je dejal predsednik vlade. O tem se je opravičil za to zamudo z besedami, da “ni vse v rokah vlade.”

“Splošno opravičilo pa bi morali izreči vsi, ki smo v tridesetih letih bili v izvršilni ali zakonodajni oblasti, kjer je kljub nekaterim poskusom, ko smo to poskušali urediti, vseeno trajalo 30 let, da smo to zaokrožili. A ravno s tem dejanjem, smo se tudi Slovenci pridružili civiliziranim narodom, ki največje žrtve, ki so bile dane zato, da živimo v samostojni, lastni državi, nikoli niso pozabljene.” “Naša vlada tudi v teh časih, ko je veliko raznoraznih nadlog in odgovornosti, ki jih je treba reševati, in so nam naložene, nismo pozabili na to. Letos je bilo veliko dogodkov, posvečenih 30. obletnici, in verjemite, veliko teh, ki smo jih izgubili v vojni za Slovenijo, je bilo v naših mislih, spominjanju in molitvah,” je povedal predsednik vlade.

Veličastnost plebiscita
“Danes se posebej spominjamo tudi najbolj usodnega glasovanja, najbolj usodne odločitve v zgodovini Slovencev, plebiscita za samostojno Slovenijo. To je bil edini empirično dokazljiv čas, v katerem smo si sami napisali sodbo, ki je bila veličastna, napisali smo jo pogumno, enotno, in to sodbo smo bili kasneje sposobni ne le udejaniti, ampak tudi obraniti,
” je zaključil premier Janez Janša in svojcem čestital ob bližajočem prazniku dneva samostojnosti in enotnosti ter vsem zaželel tudi zdravo in pogumno leto 2022.

Samostojnost je bila izborjena, na žalost za ceno žrtev
Nekaj besed je v nadaljevanju spregovorila tudi Jasmina Molan, hčerko padlega pripadnika Teritorialne obrambe. Poudarila je, da čeprav je letošnje leto zaznamovala epidemija COVID, smo v tem letu praznovali tudi 30. letnico samostojnosti države. “Samostojnost je bila izborjena, žal tudi za ceno žrtev in številnih poškodb posameznikov, ki so se odločno zoperstavili proti sovražni vojski, ” je dejala Molanova. Nadaljevala je, da je bilo letošnje leto za svojce padlih izredno pomembno. “Skupaj s pomočjo predsednika vlade in pristojnih ministrov in ob podpori velikega dela poslancev Državnega zbora so bile sprejete pomembne spremembe zakona, na katere smo svojci opozarjali vrsto let,” je dejala. Poudarila je, da bodo po 30 letih tudi otroci padlih upravičeni do odškodnine, prav tako žene in starši padlih. “S spremembami zakonodaje je omogočena ureditev statusa invalida,” je dejala Molanova in se osebno zahvalila za zakonske spremembe, ki omogočajo ponosno in dostojno življenje in priznanje, da težave osamosvojitvene vojne niso pozabljene in da še naprej živijo v naših srcih in zavesti Slovenk in Slovencev.

“Leto je bilo kljub ukrepom in omejitvam uspešno za Slovenijo, ki zaključuje predsedovanje svetu EU in uspehov športnikov, ki našo državo postavljajo ob bok drugim največjim državam in uspešno osvajajo medalje in priznanja in nas napolnjujejo s ponosom,” je še dejala Molanova, ki je v zaključku nagovora izpostavila željo po enotnosti slovenskega naroda.

Današnji sprejem je obogatil Kvintet Orkestra Slovenske vojske, ki je že vse od njegove ustanovitve leta 1996, nepogrešljiv del širšega Orkestra Slovenske vojske. Sestavljajo ga večinoma glasbeniki z akademsko izobrazbo, ki so hkrati tudi usposobljeni pripadniki Slovenske vojske.