fbpx

Premier Janša v poslanici vojakom na misijah: Če ne bi bilo Slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali

Prime Minister Janez Janša and the Chief of the General Staff of the Slovenian Army Robert Glavaš addressing soldiers on missions. (Photo: The Government of the Republic of Slovenia)

Če ne bi bilo slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. Veliko dogodkov je vodilo v slovensko samostojnost, a ključna odločitev, ki je bila sprejeta 25. junija leta 1991, bi ostala samo odločitev na papirju, če takrat slovenska vojska oziroma Teritorialna obramba, deloma tudi Policija, torej oborožene sile naroda, te odločitve ne bi branili,” je poudaril premier Janez Janša in dodal, da iz zgodovine poznamo veliko razglasitev samostojnosti po svetu, ki so se končale zgolj v zgodovinskih učbenikih, ne pa v samostojni državi, saj zadnjega ključnega dejanja ni bilo. Hkrati je napovedal, da se za vojsko bližajo lepši časi, saj bo vojska z novim zakonom pridobila boljše pogoje delovanja.

Predsednik vlade Janez Janša je danes v prostorih ministrstva za obrambo pred dnevom državnosti prek avdio-video konference nagovoril pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo na misijah. Avdio-videokonference sta se poleg premierja udeležila tudi minister za obrambo Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Brez Slovenske vojske ne bi praznovali dneva državnosti
Predsednik vlade Janez Janša je v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da če ne bi bilo slovenske vojske, tudi dneva državnosti ne bi praznovali. “Veliko dogodkov je vodilo v slovensko samostojnost, a ključna odločitev, ki je bila sprejeta 25. junija leta 1991, bi ostala samo odločitev na papirju, če takrat slovenska vojska oziroma Teritorialna obramba, deloma tudi Policija, torej oborožene sile naroda, te odločitve ne bi branili,” je poudaril premier in dodal, da iz zgodovine poznamo veliko razglasitev samostojnosti po svetu, ki so se končale zgolj v zgodovinskih učbenikih, ne pa v samostojni državi, saj zadnjega ključnega dejanja ni bilo.

Predsednik vlade Janez Janša pred dnevom državnosti prek avdio-videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske.

Premier Janša je vsem pripadnikom misij čestital in se jim tudi zahvalil, ker so v času dvojnega izziva, to je poleg nevarnosti, ki je povsod, kjer slovenski pripadniki delujejo, imeli še spopad z epidemijo koronavirusa. “Ta izziv je bil ponekod na isti ravni nevarnosti, ker je bilo to nekaj neznanega in ker je to bilo nekaj, na kar nismo bili pripravljeni,” je dejal premier in izrazil zadovoljstvo nad tem, da so slovenski vojaki zdravi, da je tudi nekaj okužb vojska uspešno zamejila in “da ste uspešno pomagali tudi drugim, kajti kar nekaj pohval je bilo izrečenih na ta račun,” je dejal premier.

Vojski se obetajo lepši časi
Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju tudi dejal, da Slovenija v Severnoatlantskem zavezništvu žal ne kotira visoko, saj leta in leta ni izpolnila danih zavez. “Je pa, kar se tiče sodelovanja v Zavezništvu, tudi v okviru obrambnih aktivnosti Evropske unije in mirovnih misij  Združenih narodov, ena velika svetla točka, ki jo predstavljate prav vojaki na operacijah in misijah. Toliko pohval kot sem jih osebno slišal v zadnjih mesecih s strani mojih kolegov, predsednikov vlad ali držav EU in Nata o delovanju Slovenske vojske, še nisem slišal. Slovenska vojska, odkar sodeluje na mirovnih misijah, dviguje ugled naše države. Vaše delo tudi zato cenimo,” je dejal premier.

Predsednik vlade Janez Janša v pogovoru z načelnikom generalštaba SV Robertom Glavašem.

Glede pomanjkljivosti, na katera že leta opozarjajo zavezniki v Natu, pa je predsednik vlade napovedal, da bo vlada že danes obravnavala zakon o obrambi, s katerim bo odpravljena meja 45 let za delo v Slovenski vojski. “Upam, da bo to čimprej sprejeto v Državnem zboru in da ne bo neka zakonska določba omejevala ljudi pri polni moči sposobnosti, na višku znanja za nadaljevanje kariere v Slovenski vojski,” je dejal premier. Še bolj pomemben pa je, po besedah predsednika vlade, zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki ga bo vlada prav tako obravnavala na današnji seji in pri čemer bo realizacija tega zakona pripomogla k temu, da bo marsikatera težava v tehničnem smislu, ki jo imajo vojaki na misijah, odpravljena.

Kar se tiče splošnih pogojev, vemo, da se marsikaj da storiti, če je volja, če je motivacija, pripravljenost, tudi, če delujemo v pogojih, ki niso idealni z vidika financ in tehnike. Je pa ob vsem tem skoraj nujno, da so zagotovljeni tudi kadrovski pogoji, zato bo kadrovska okrepitev Slovenske vojske pomenila največji izziv v prihodnosti,” je v nagovoru še izpostavil premier Janez Janša.

Pripadnikom Slovenske vojske na misijah je predsednik vlade Janez Janša ob zaključku iskreno čestital ob Dnevu državnosti, ki ga brez Slovenske vojske ne bi bilo in obenem vsem zaželel ponosno praznovanje državnega praznika.

Rok Krajnc