fbpx

Premier Janša: Zaradi obsežnega testiranja in pravilne strategije cepljenja, se naš zdravstveni sistem uspešno spopada z najtežjimi posledicami epidemije

Premier Janez Janša (Foto: epa/STA)

Primerjalni podatki o posledicah tretjega vala covid-19 po Evropi kažejo, da se naš zdravstveni sistem, kljub velikemu številu okužb, zaradi obsežnega testiranja in pravilne strategije cepljenja uspešno spopada z najtežjimi posledicami epidemije koronavirusa,” je sporočil predsednik vlade Janez Janša. Danes popoldan je sklicana dopisna seja, na kateri bo vlada sprejela odloke, ki bodo stopili v veljavo naslednji teden. Z nedeljo se namreč končuje 11-dnevno zaprtje javnega življenja.

Predsednik vlade Janez Janša je objavil aktualne podatke o epidemiji covid-19 v Evropi, ki so veljali za dan 7.4.2021. Poleg tega je zapisal, da primerjalni podatki kažejo, da se naš zdravstveni sistem uspešno spopada z najtežjimi posledicami, kljub velikemu številu okužb. Iz primerjalnih podatkov lahko razberemo, da je Slovenija pred dvema dnevoma beležila 1279 pozitivnih testov, na intenzivni negi se je zdravilo 139 bolnikov, žal so trije bolniki umrli, aktivnih primerov pa smo imeli v državi 13.881. V Avstriji so imeli na intenzivnem oddelku 570 oseb, 40 pa jih je umrlo. V sosednji Italiji jih je bilo na intenzivni negi 3.663, smrti pa so zabeležili 487. Tudi številke ostalih držav niso bile ravno spodbudne.

Pri številu smrti v zadnjih 14-dnevih smo nekoliko boljši od evropskega povprečja. V jesenskem času smo imeli veliko smrti, sedaj pa imamo kar dobro obvladan ta indikator. Slovenija je po številu umrlih na milijon prebivalcev zelo uspešna v primerjavi z državami Balkana. Delež obolelih v starostni skupini 75-85+ nam pada, kar je rezultat uspešnega cepljenja, je danes poudaril direktor NIJZ dr. Milan Krek.

Včeraj smo sicer v Sloveniji opravili 5198 testiranj, pozitivnih testov je bilo 1279 (24,6 odstotka). Hospitaliziranih je bilo 618 oseb, na intenzivnem oddelku je bilo 139 bolnikov, iz bolnišnic so jih odpustili 54, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 932 potrjenih primerov. V prihodnjem tednu bo v Slovenijo prišlo 7 tisoč odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg tega pa na NIJZ pričakujejo še 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer in BioNTech ter 4800 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca.  53.854 odmerkov mRNA cepiva bo namenjenih starejšim od 65 let, stanovalcem domov za starejše in posebej kroničnim bolnikom. Okoli 2700 odmerkov cepiva AstraZeneca pa bo namenjenih starejšim od 60 let. V tem tednu je sicer Slovenija prišlo 55.350 odmerkov cepiva. V sredo je tako NIJZ prejel 40.950 odmerkov cepiva podjetja Pfizer, v četrtek pa 14.400 odmerkov cepiva Moderna.

Danes je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da je bil po pretresanju sprememb sprejet načrt sproščanja ukrepov. Čeprav so trenutno regije v različnih fazah, so ocenili, da je najbolj primerno, da z začetkom tedna v celotni državi velja rdeča faza ukrepov. Nošenje mask bo še naprej obvezno v zaprtih prostorih, na prostem pa le takrat, ko ne bo mogoče zagotavljati ustrezne razdalje. Odpravljena bo tudi nočna omejitev gibanja, to pa še ne pomeni, da v rdeči fazi ne velja več omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. Še vedno smo namreč v tretji fazi epidemije.

Sara Bertoncelj