fbpx

Milan Kučan ponovno vabljen na debato o razorožitvi Teritorialne obrambe. Tudi tokrat ni prišel.

Tiran Kučan želi uničiti zahodno demokracijo. (Foto: STA)

Člani odbora za obrambo na predlog poslanske skupine SDS so razpravljali o odgovornosti predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana in drugih pri razoroževanju Teritorialne obrambe leta 1990 ter o ustanovitvi preiskovalne komisije. Kučana na seji ni bilo.

Na današnji dan pred 25 leti je v Sloveniji potekal predzadnji dan vojne za Slovenijo – vojne, s katero je bilo potrebno zavarovati odločitev slovenskega naroda, sprejeto na plebiscitu 23. decembra 1990. Kot pravijo v SDS, so Slovenke in Slovenci takrat jasno in glasno povedali, da ne želijo več enopartijskega sistema, da ne želijo več planske ekonomije, da ne želijo več povezovanja v okviru južnoslovanskih narodov, ampak da se želijo svobodno odločati o tem, s katerimi narodi se bodo povezovali, in da želijo živeti in se opredeljevati skladno z našimi kulturnimi, verskimi in zgodovinskimi načeli in običaji.

Tako se je pričela razorožitev
Potem ko so bile v Sloveniji izvedene prve večstrankarske volitve in ko je Demosova vlada prevzela oblast, je bilo jasno, da bo Demos naredil vse, da bi izpeljal svojo glavno točko programa, to je osamosvojitev Slovenije. “V dneh od 15. do 19. maja 1990 pa je potekala razorožitev takratne Teritorialne obrambe, ki se je zgodila zato, da Slovenke in Slovenci ne bi mogli z orožjem zavarovati te odločitve, v kolikor bi prišlo do uresničitve te točke Demosovega programa, ki je bila izglasovana na plebiscitu,” je na nedavni novinarski konferenci opozoril poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič.

Mahnič je tudi pojasnil, da je Slovenija v letu 1990 razpolagala z orožjem za 100.000 ljudi, po celi Sloveniji pa je bilo po ukazu odvzetega 80 odstotkov orožja Teritorialne obrambe. Takratno predsedstvo ni – glede na to, da ni bilo vlade – za preklic ukaza o razoroževanju TO storilo nič, za kar bi moral poskrbeti takratni predsednik predsedstva Milan Kučan, ki se je kasneje sprenevedal, da za to ni vedel.

“Dokumenti, ki obstajajo, jasno dokazujejo, da so vsi občinski štabi predsedstvo in predsednika Kučana obveščali že od 15. maja 1990 naprej, da poteka razoroževanje TO in da je bil Kučan z ukazom generala Hočevarja o razorožitvi 15. maja tudi seznanjen. Kljub temu ni preklical ukaza o razorožitvi niti ni naročil občinskim štabom, naj orožja ne predajo, vse dokler ni 17. maja dolžnosti prevzela Demosova vlada. Ko so častniki TO z vseh strani pritiskali na predsedstvo z zahtevami, da se razoroževanje zaustavi, se je to zgodilo 18. maja, pa še to na način, da se je s tem zavlačevalo,” je bil jasen poslanec Mahnič.

“V poslanski skupini SDS smo mnenja, da je po 25 letih dovolj sprenevedanja in da je tem zadevam potrebno priti do dna, še posebej, ker se v javnosti pojavljajo teze, ki jih izrekajo člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, da naj do razorožitve sploh ne bi prišlo,” pravijo v SDS, kjer si želijo zaključiti to poglavje slovenske zgodovine.

M. P.