fbpx

Omizje pod Pohorjem: Migrantska kriza, eksploziv za Evropo

Foto: STA

Migrantska kriza – eksploziv za Evropo je naslov okrogle mize, ki je v četrtek potekala v Mariboru. Na okrogli mizi, v organizaciji Zbora za republiko, so govorili o nevarnih posledicah, ki jih lahko ima migrantska kriza za Evropo. 

Ivan Štuhec je kot moderator okrogle mize najprej izpostavil pomemben vidik, da so v Siriji prva tarča kristjani. Po njih so borci IS udarili najmočneje. H komentarju je povabil patra Petra Lavriha, ki je velik poznavalec razmer dežele, v kateri vlada kriza. Kar 144-krat je že bil na romanju v Sveti deželi.

“Če govorimo o begunstvu, ki mu zdaj sledimo, ga v Palestini in Izraelu ni,” je uvodoma povedal pater Lavrih. Zgodovinsko gledano pa je začetek begunstva moč postaviti v Palestino. Begunci, ki so pristali v Libanonu, so povzročili destabilizacijo te države. “Med današnjimi begunci imamo veliko ljudi, ki nimajo dokumentov, ker jim jih nihče ni dal. Med temi ljudmi so tudi taki, ki so že vse življenje begunci,” je še izpostavil pater Lavrih.

Varnostni položaj se je poslabšal
V debati sta sodelovala še evropski poslanec Milan Zver in častnik slovenske vojske, policist in veteran vojne za Slovenijo Jože Romšek. Slednji je na okrogli mizi je spregovoril o varnosti. “Varnostni položaj se je precej spremenil, če ga primerjamo s kakšnim letom nazaj. Vendar žal ne na bolje, ampak na slabše.” Poudaril je, da izhajati iz tega, da se do sedaj še ni nič zgodilo, ni strokovno. Nujno je tudi upoštevati temeljno razliko med begunci in migranti.

“Moja ambicija ni, da bi strašil ljudi, kaj se bo zgodilo, temveč da opozorim, da je treba biti pozoren. Varnostni organi morajo delati za zaščito vseh državljanov, kajti varnost je predpogoj za družbeni, socialni, kulturni razvoj nas in naših otrok. Če nam tukaj spodleti, nam bo spodletelo kar v celoti. Prepričan sem, da se bo naredilo, kar se mora, ničesar pa ne moremo že vnaprej izključiti,” je še povedal Romšek.

V. V.