Prešerno razpoloženje ob obletnici Odbora 2014, Janša zasluge za zmago na volitvah pripisal tudi pogumnim Vztrajnikom

Datum:

“Po volitvah 3. junija imamo rezultat, ki je prvi korak k normalizaciji Slovenije in tega koraka ne bi bilo možno narediti, če tega odbora ne bi bilo,” je prepričan predsednik SDS, zmagovalne stranke nedavnih volitev. Odboru 2014 pripisuje zgodovinsko dejanje, zaradi katerega Slovenija še vedno ima možnost, da končno dosanja tiste sanje iz plebiscitne nedelje leta 1990.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 se je 20. junija 2018, ob četrti obletnici svojega nastanka, ponovno zbral na shodu, ki je tokrat potekal v prešernem razpoloženju. Zbrane je nagovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je bil pred štirimi leti na podlagi protizakonite in neustavne sodbe poslan v krivičen zapor.

“Lepo je, da se po štirih letih srečamo v drugačnih okoliščinah,” je uvodoma dejal Janez Janša in svoj pozdrav namenil vsakemu posebej, ki je prispeval k delovanju in rasti Odbora 2014. Potegnil je zgodovinsko vzporednico: “Organizacija, ki je omogočila, da je slovenska pomlad zacvetela, je bil Odbor za varstvo človekovih pravic pred tridesetimi leti. Na nek način je tisti odbor branil ne samo človekove pravice nas, ki smo bili zaprti, ampak je ubranil tiste prve pomladne poganjke slovenske demokracije in slovenske suverenosti, ki so začeli poganjati po težkih desetletjih zime.”

Brez Odbora 2014 ne bi bilo zmage na volitvah
Slovenija je potem dobila lastno državo s formalno demokracijo, a zima žal ni odšla iz naših krajev. Leta 2014 je grozilo, da ta zima ponovno do tal požge vse poganjke slovenske pomladi in takrat je v obrambo te pomladi nastal Odbor 2014, ki sicer ni bil tako množičen kot tisti pred tridesetimi leti, bil je pa bolj vztrajen, zato je tudi preživel in zato še vedno obstaja. “Ne samo, da ste zavarovali pred ponovno zmrzaljo ključne sadove slovenske pomladi, vztrajali ste toliko časa, dokler je bilo treba,” je dejal Janša, ki odboru pripisuje tudi zasluge za preprečitev ponovne kraje volitev. Volitve leta 2014 so ukradli, ukradli so ves mandat, niso pa uspeli uničiti političnih svoboščin.

“Po volitvah 3. junija imamo rezultat, ki je prvi korak k normalizaciji Slovenije in tega koraka ne bi bilo možno narediti, če tega odbora ne bi bilo,” je prepričan predsednik SDS, zmagovalne stranke nedavnih volitev. Odboru 2014 pripisuje zgodovinsko dejanje, zaradi katerega Slovenija še vedno ima možnost, da končno dosanja tiste sanje iz plebiscitne nedelje leta 1990.

Upajo, da se ne bo več potrebno zbirati pred sodiščem
Janša se je vsakemu posamezniku, ki je prihajal na shode odbora, zahvalil za njegov prispevek. “Vse se začne s prvim korakom, s pogumom. Hvala vsem, ki ste bili pred štirimi leti na Dobu, tudi mnogim, ki jih danes ni tukaj. Če se takrat na Dobu ne bi zbrali, bi se marsikaj dogajalo drugače, še slabše. To ste uspeli preprečiti,” je dejal. Opozoril je še, da številni problemi, na katere je odbor na svojih srečanjih opozarjal, še vedno ostajajo. Upa sicer, da se odboru ne bo potrebno več zbirati pred sodiščem.

Ob koncu je predsednik SDS nakazal še na eno dejstvo, ki je bilo velika dodana vrednost Odbora 2014. To je domoljubje. “Vi ste ob tem, ko ste se borili za spremembe v pravosodju, za človekove pravice in vladavino prava, vedeli tudi tisto, kar je najpomembnejše. Hvala, ker ste vedeli in ker veste za domovino. Svoboda Sloveniji!”

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...