fbpx

Preverite med na svoji polici! Objavljen seznam čebelarjev, ki so uporabljali nevarna zdravila …

Foto: epa

Uprava za hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila odločbe tistih čebelarjev, pri katerih je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoze. Uprava bo seznam sproti dopolnjevala.

Čebelarji prihajajo iz različnih koncev Slovenije, njihove posamezne odločbe pa razkrivajo, ali je sporen samo njihov med ali tudi vosek ter kaj so vzroki, da njihovi izdelki predstavljajo tveganje za zdravje.

Seznam spornih čebelarjev lahko najdete TUKAJ.

Veterinarji na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v raziskavi že decembra ugotovili, da čebelarji za zdravljenje čebeljih bolezni v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate. Poudarili so, da količine ostankov strupenih snovi v medu sicer ne predstavljajo tveganja. Izdelki iz medu s satjem pa predstavljajo tveganje za zdrave ljudi.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč je na novinarskih konferencah v zadnjih mesecih izpostavil, da je v preteklosti že večkrat pozval, naj raziščejo informacije o proizvodnji neregistriranega zdravila v podjetju Apis M&D, zdaj pa se pozornost neupravičeno preusmerja na čebelarje. “Čebelarji zaradi afere že beležimo ogromno škodo, ki jo je v tem trenutku še težko natančno izmeriti,” je povedal Noč.

A. D.