fbpx

Prevzeli delo, ki ga v letu dni ni uspela opraviti ministrica Makovec Brenčič

Tomaž Lisec (foto: STA).

Na ministrstvu za izobraževanje v več kot letu dni niso opravili svojega dela in pripravili novega Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. V SDS zanikajo očitke, da gre za vdor zasebnega šolstva v javno, saj imamo v Sloveniji zgolj tri zasebne osnovne šole. Tomaž Lisec je opozoril tudi na program glavne vladne stranke SMC, ki naj bi temeljil na etiki, morali in pravni državi, pa se stranka na določbe Ustavnega sodišča očitno požvižga. SDS je zakon predlagal že januarja, a ga je državni zbor zavrnil.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim se zasleduje odločba Ustavnega sodišča. To je decembra lansko leto odločilo, da morajo biti obvezni javno veljavni programi zasebnih osnovnih šol financirani v isti višini kot programi javnih osnovnih šol.

Kot smo poročali že konec preteklega tedna v članku Vlada napovedala, da bo kršila odločbo Ustavnega sodišča, ker potrebuje čas za premislek stoodstotnega financiranja javnega programa v zasebnih osnovnih šolah do roka, ki ga je določilo Ustavno sodišče, očitno ne bo.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je namreč dejala, da “gre za resen izziv in resen razmislek, zato si je bolje vzeti več časa kot premalo”. Kot je še dodala, potrebujejo razmislek za to, da ugotovijo, s kakšnimi zakonodajnimi podlagami zadevo urediti in kako zagotoviti sredstva.

“V poslanski skupini SDS smo negativno presenečeni nad izjavami ministrice za izobraževanje, ko je, namesto da bi sledila rešitvam v ustavni odločbi, javno napovedala, da ne bo sledila časovni dinamiki in da si bo vzela več časa za rešitev,” je uvodoma poudaril poslanec SDS Tomaž Lisec in dodal: “V SDS smo rešitev pripravili v treh dneh, za celotno ministrstvo za izobraževanje pa je eno leto od objave odločitve Ustavnega sodišča očitno premalo.”

Podoben zakon so v parlamentu že zavrnili
SDS je že januarja letos predlagala podoben zakon, ki pa je bil zavrnjen ravno z argumentom, da bo vlada v roku, ki ga je predpisalo Ustavno sodišče, sistemsko uredila to področje. “In ker ministrstvo ni opravilo svojega dela, smo v SDS zopet vložili zakon, ki jasno in natančno sledi dikciji Ustavnega sodišča,” je izpostavil Lisec. Pri tem je poudaril še, da predlog novele zakona, ki ga poslanska skupina SDS predlaga, govori izključno o financiranju programov in ne o investicijah, naložbah ali opremi.

V Sloveniji le tri zasebne osnovne šole
Poslanec Lisec je zavrnil javno izpostavljene očitke, da naj bi zasebno šolstvo vdiralo v javno. “Vemo, da so v Sloveniji le tri zasebne osnovne šole, zato ne gre za noben spopad javnega in zasebnega, ampak želimo omogočiti le tisto, kar je v razvitih evropskih državah veliko bolje urejeno. Gre za javno veljavni program, ki mu sledijo vsi osnovnošolci in na koncu šolskega leta vsi dobijo enako spričevalo,” je bil jasen poslanec SDS.

Tomaž Lisec je spomnil še na predvolilni program stranke SMC, ki je temeljil na etiki, morali in pravni državi. “In če ministrstvo za izobraževanje ne sledi pravni državi, torej odločbi Ustavnega sodišča, se v poslanski skupine SDS sprašujemo, če ni morda pravna država pri stranki SMC padla,” je bil kritičen poslanec SDS.

Nenazadnje je izrazil še skrb, da bosta ministrica in vladna koalicija poiskali obvod za nespoštovanje ustavne odločbe. Na možnost takšnega ravnanja vladne koalicije kaže dejstvo, da je stranka SD v času, ko je bila sprejeta odločba Ustavnega sodišča (decembra 2014) predlagala, da bi spremenili ustavo na način, ki bi v praksi pomenil, da se zasebno šolstvo skorajda ukine. Ob tem je Lisec opozoril, da so zasebno šolstvo, zdravstvo in lastnina postulati vsake resne demokratične države.

J. F.